lj

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Različitosti među partnerima

Partnerov drugačiji pogled na situaciju nije samo prilika za svađu i nerazumijevanje...

Ponekad biramo partnere slične sebi, a ponekad se dogodi da izaberemo nekog podosta različitog. Kako god bilo, jedno je sigurno - razlika uvijek ima


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Različitost je vrijednost

U svim dobro sastavljenim timovima važno je imati ljude koji timu donose raznolikost. Zašto? Jer različita znanja, vještine i načini razmišljanja donose prednost prilikom rješavanja problema.

Isto vrijedi i za odnos. Partnerov drugačiji pogled na situaciju nije samo prilika za svađu i nerazumijevanje. To je također prilika za preispitivanje vlastitih vjerovanja te vježbanje razumijevanja i osobni rast. Na nama je da odaberemo koju ćemo od te dvije prilike iskoristiti,


Kada se u partnerstvu suočimo s različitostima možemo:

1. Preispitati točnost vlastitih vjerovanja

…tako što ćemo razmisliti zašto način na koji naša partnerica razmišlja ima smisla?

2. Vježbati razumijevanje

…tako što ćemo razmisliti o tome koji splet životnih okolnosti je doveo našeg partnera do toga da tako razmišlja ili se ponaša. Ako nismo sigurni, uvijek možemo pitati i saznati nešto novo o svom partneru.

3. Vježbati povjerenje

…tako što ćemo prepustiti partneru da odluči na temelju svojih vjerovanja. Tako pokazujemo veliko povjerenje u drugu osobu. Iako nismo sigurni u rezultat, dopuštamo drugoj osobi da napravi nešto na svoj način, a mi samo promatramo bez osuđivanja.

4. Osjetiti gdje se nalaze naše granice.

Ako osjetimo da različitost našeg partnera prelazi našu granicu imamo priliku razmisliti o toj granici. Znamo li od čega nas ta granica štiti? Da li nas ta granica više štiti ili ograničava? Želimo li ju pomaknuti? Hoćemo li iskoristiti situaciju da damo partneru do znanja gdje se nalazi naša granica?

5. Vježbati otpuštanje kontrole

…na sličan način kao što vježbamo i povjerenje. Prepustit ćemo partnerici da preuzme volan u nekoj situaciji i uživati na suvozačkom sjedalu! Otpuštanje kontrole za neke ljude, koji to rijetko rade, vrlo je oslobađajuće iskustvo.

6. Vježbati kreativnost

…tako što ćemo s partnerom razmisliti na koje nam sve načine naše različitosti mogu biti od koristi.

7. Nasmijati se

…tako što ćemo pronaći nešto smiješno u tome kako suprotna mišljenja imamo i kako bi na skroz različite načine pristupili situaciji. Takva situacija naprosto zove da joj se nasmijemo!


Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
14. svibanj 2024 23:05