SHUTTERSTOCK
Volite pametno

Četiri znaka da je vaš partner emocionalno inteligentan i to više nego što ste mislili

Jednostavni načini za prepoznavanje kvalitete vašeg partnera u vezi, ali i u vlastitom okruženju i profesionalnom životu

Kao i u romantičnim odnosima, emocionalna inteligencija potrebna je u gotovo svakom aspektu naših života. Od posla do emocionalnog blagostanja, emocionalnom se inteligencijom kroz život prolazi lakše.

A najbitniji je dio i zdravih veza koje su ispunjene poštovanjem, razumijevanjem i podrškom. To je vještina kojom osim reguliranja vlastitim emocijama, imate mogućnost razumijevanja i prepoznavanja osjećaja ljudi s kojima ste okruženi. Nikog ne bi čudila želja za partnerom čija je emocionalna inteligencija visoko na skali. A kako prepoznati je li vaš partner visoko emocionalno angažiran?


Zdrav sukob

Jedan od najjasnijih znakova da je vaš partner emocionalno inteligentan je mogućnost da umjesto izbjegavanja problema (što je neizbježno) se s njime suoči. U izbjegavanju konflikta problemi ostaju ne razriješeni što često vodi do osjećaja prezira prema partneru oko stvari koje su se prvotno mogle riješiti. Ako vaš partner aktivno pokreće konflikte, to ne mora nužno biti loša stvar, može značiti da samo aktivno želi raditi na rješavanju problema.

Vjerojatno tada dođe i do galame i buke, ali to je sve u redu dok god je vaš partner svjestan na koji način je sudjelovao u tom konfliktu i ako nemaju problem s isprikom kada je to potrebno.

Sve dok stvari ne prelaze tu neku granicu normale i dok se ne pokazuju znakovi agresije, psihičkog i fizičkog zlostavljanja, sve je dobro i zdravo. Znanstveno je dokazano da kod parova nije problem u svađanju, nego u ne pomirenju i ne povezivanju nakon.


Razumijevanje druge perspektive

Empatija je jedan od glavnih znakova emocionalne inteligencije te omogućuje stvaranje povjerenja, vezanja i poistovjećivanja među partnerima, a može se primijetiti kroz jako jednostavne svakodnevne stvari koje vaš partner radi.

  • Zainteresiranost za vaše osjećaje, razmišljanja i iskustva.
  • Aktivno slušanje.
  • Nesebičnost - ne prekidaju vas tijekom razgovora i priču ne okreću stalno na sebe

Nije toliko bitno biti u potpunom skladu svaki dan 24/7, ali je jako važno moći pokazati razumijevanje vašeg partnera i njihove strane, a oni koji to mogu pokazuju znakove visoke emocionalne inteligencije.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravo nošenje s vlastitim emocijama

Nikad nije dobro potiskivati vlastite osjećaje, a ako nakon nekog uznemirujućeg iskustva imate mogućnost smiriti sami sebe i ne reagirati impulzivno samo je još jedan plus kod zdravog funkcioniranja u vezama.

Ako netko ima zdrave ispušne ventile, poput vježbanja, meditacije ili hodanja veća je vjerojatnost da će činiti dobrog partnera koji zna kako normalna, zdrava veza treba izgledati. Osim toga uvijek je dobar znak promotriti kakve ta osoba odnose ima s ljudima oko sebe - mijenja li često prijatelje, u kakvim je odnosima s obitelji, funkcionira li dobro u profesionalnim okruženjima... Emocionalna inteligencija potrebna je u svim odnosima koji zahtijevaju duže trajanje.


Originalnost i raznolikost im nisu prijetnja

Najlakše rečeno, puste vas da vi budete vi unatoč svim razlikama i manama. Ne očekuju savršenstvo i ne očekuju da se potpuno uklopite u njihov kalup. Cijene vas, vaše interese, hobije, prijatelje i vaše samostalno vrijeme.

Linker
27. svibanj 2024 12:19