SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Poremećena funkcija štitnjače i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?

Poželjni su riba, meso, mahunarke, orašasti plodovi, kokosovo, maslinovo i riblje ulje, mliječni proizvodi, sjemenke, cjelovite žitarice, smeđa riža i zeleni čaj

Štitnjača mi slabije radi i imam kroničnu upalu vidljivu na ultrazvuku. Imam 42 godine. Koje bih namirnice trebala izbjegavati, a koje su dopuštene?

Renata P., Rijeka

Odgovara dr. Božidar Perić, internist-endokrinolog:

image
RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

"Prehrana koja se preporučuje osobama s poremećajima funkcije štitnjače trebala bi sadržavati dovoljne količine joda, cinka, selena, aminokiseline tirozina te vitamina C, E, B2, B3 i B6. Stoga se preporučuje konzumacija ribe, mesa, mahunarki, orašastih plodova, kokosovog, maslinovog i ribljeg ulja, mliječnih proizvoda, sjemenki, cjelovitih žitarica, smeđe riže i zelenog čaja. Namirnice koje bi trebalo ograničiti su kofeinski napici, kupus, kelj, brokula, rotkvica, senf, soja, lanene sjemenke, kikiriki, batat i breskva. Promjene u prehrani nisu zamjena za nadomjesno liječenje levotiroksinom kada je ono potrebno, ali značajno poboljšavaju terapijski odgovor."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
09. svibanj 2024 21:06