Implantat je manji od 1 cm.
 Foto: eu.jsonline.com
Ne sadrži ni lijek ni baterije

Mali implantat budućnost je mršavljenja!?

Uređaj se uvodi u želudac koji njegovo kretanje osjeća jednako kao kretanje hrane pristigle iz jednjaka. Na taj način vara i želudac i mozak.

Tehnološko rješenje za borbu protiv debljine razvijaju na američkom University of Wisconsin-Madison; znanstveni tim izradio je maleni implantat, ne duži od centimetra, koji ne sadrži ni lijek ni baterije. Uloga mu je stimuliranje živca vagusa, koji je jedan od komunikatora između probavnog sustava i mozga.

Pokreće ga prevrtanje

Uređaj se uvodi u želudac koji njegovo kretanje osjeća jednako kao kretanje hrane pristigle iz jednjaka. Energiju potrebnu za rad proizvodi sićušni nanogenerator ugrađen u implantat, a pokreće ga prevrtanje spravice po želucu.

Kad uređaj detektira želučane kontrakcije, što znači da je došla hrana, počinje blagom strujom podražavati vagus te čini to dulje nego što bi želudac prirodno činio.

Izgleda da mozak tako "stječe dojam" da je u probavni sustav ušlo više hrane nego što doista jest pa prestaje osjećaj gladi. Djelovanje implantata moglo bi se, prema tome, opisati kao "virtualno jedenje".

Impresivni rezultati

Zahvaljujući implantatu laboratorijski štakori su u pokusima izgubili gotovo 40 posto tjelesne težine u usporedbi s kontrolnom skupinom. Rezultati su impresivni, a i ugradnja implantata mnogo je jednostavniji zahvat od želučanog bypassa.

Istraživanja na ljudima tek slijede, no i dosadašnja postignuća puno obećavaju u borbi protiv debljine koja je dosegnula pandemijske razmjere: broj ozbiljno pretilih ljudi stalno raste i uskoro će dosegnuti milijardu.

Linker
14. svibanj 2024 21:19