Viktor Šegamnović. FOTO: MARKO TODOROV CROPIX
bez toga ništa

Nutricionist i trener razbija novi trend vezan za mršavljenje: Bez jedne stvari nikad nećete izgubiti masne naslage

Ovaj tip treninga može biti pomagalo u skidanju kilograma, ali nikako nije magično rješenje


Zvuči jako dobro, složio se s nama nutricionist i fitness trener, Viktor Šegmanović, međutim, stvarnost ipak malo okrutnija. Tema našeg razgovora bio je još jedan u moru TikTok trendova koji se odnosi na tjelesnu aktivnost. Ovaj naime sugerira dvadeset minutno hodanje brzinom od tri kilometara na sat na traci za trčanje uz nagib od 10 posto. I tako četiri puta tjedno. Popularni trening zvan 10-2-20 je u svojoj originalnoj zamisli fitness zaljubljenika izgledao i puno strože, a potom je doživio opisanu modifikaciju. No, je li uopće korisno forsirati tijelo bez da u rutinu vježbanja uvrstimo i rutinu pravilne prehrane?

- Ovaj trend ili tip treninga može biti pomagalo u skidanju kilograma, odnosno masnih naslaga, ali nikako nije magično rješenje. Osnovni preduvjet za skidanje kilograma (masnih naslaga) je kalorijski deficit koji se može postići pravilnom prehranom, treningom snage te kardio treningom - objašnjava nutricionist i trener Šegmanović.

Tjelesna aktivnost bez pravilne prehrane nije cjelovita

Oni koji su se upustili u ovaj dvotjedni izazov uglavnom su zadovoljno komentirali o izgubljenom kilogramu. Također, nisu krili oduševljenje kako će ovom rutinom do ljeta svoje tijelo dovesti u odličnu formu. Treninzi na traci za trčanje poput ovih popularna su alternativa treninzima visokog intenziteta. Kardio vježba, osim što jača mišiće i izdržljivost, prema Mayo klinici, može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bolesti srca, dijabetesa i moždanog udara. Međutim, vježbanje nije čarobna pilula i neće dugoročno pomoći u mršavljenju ako uz to ne promijenite i druge životne navike. Također, iako su koristi brojne, pitali smo našeg trenera može li ova vrsta treninga pod nagibom za neutreniranog početnika biti potencijalno opasna?

- Za početnika ili slabo informiranog pojedinca, ova vrsta treninga može potencijalno biti opasna kao i bilo koji trening. Trendovi se u današnje vrijeme brzo šire preko društvenih mreža pa samim time povećavaju mogućnost da pojedinci pomisle kako je to idealan način treniranja i postizanja vlastitog cilja. Međutim, početnik često nije svjestan svojih mogućnosti i može se olako precijeniti. Stoga, lako dolazi do prenaprezanja, prenaglog podizanja pulsa, a postoji i mogućnost da izvođenje vježbe pod ovakvim nagibom može dovesti do opterećenja zglobova i leđa. Isto tako, ako očekivani rezultati neće biti ispunjeni, može doći do mentalnog/osobnog nezadovoljstva pojedinca. Svaka osoba je individua za sebe i samim time zahtjeva individualni pristup kako nutricionista, tako i trenera - objašnjava.

image
MARKO TODOROV CROPIX

I higijena sna je važna

Spomenute životne navike uz adekvatnu prehranu i pravilno vježbanje svakako podrazumijevaju i higijenu sna te smanjenje stresa, slažu se svi stručnjaci. Bez ove cjelovitosti samo vježbanje, a ponajmanje ono koje se ne izvodi pravilno, ni na koji način neće doprinijeti zdravom mršavljenju, već štoviše, izazvat će suprotni efekt.

Kako krenuti?

Pitali smo našeg stručnjaka za konkretne korake u procesu gubljenja kilograma, s čim prvo trebamo krenuti?

- Prvenstveno je važno mentalno stanje osobe, njezina volja za promjenom i shvaćanje situacije u kojoj se nalazi. Tu onda nastupaju nutricionisti, treneri od kojih se treba zatražiti savjet. Za postizanje rezultata potrebni su podjednako pravilna prehrana i kvalitetan trening. Sami gubitak kilograma postiže se kalorijskim deficitom odnosno kada je potrošnja energije veća od unosa energije (hrana). To ne znači da se mora pratiti vojnički režim prehrane i treninga, već se treba probuditi samosvjesnost o količini i kvaliteti unesene hrane. Dobar trening neće nadjačati lošu prehranu - jasan je Šegmanović i kao stručnjak na području nutricionizma savjetuje sljedeće korake:

  • Povećani unos proteina - služe kao gradivna materija mišićima, duže drže sitima te time smanjuju količinski unos hrane, dakle povećani unos malomasnog mesa, jaja, ribe i ostalih namirnica bogatih proteinima.
  • Povećani unos vode kao osnovno sredstvo hidratizacije kako bi tijelo bilo u optimalnom stanju za izvedbu svih potrebnih funkcija.
  • Povećani unos povrća i voća - pogotovo vlaknastog zelenog lisnatog povrća čiji volumen također povećava sitost. Kod pripreme hrane koristiti manju količinu ulja.

Upornost i kontinuitet u praćenju pravilne prehrane te pravilni trening su rješenja do konačnog cilja.

Linker
06. svibanj 2024 22:50