Ove zime uz jako ukusne recepte možete unijeti hrpu citrusa, a time i vitamina C

 FOTOGRAFIJE: Unsplash
sjajne ideje

Nahranite tijelo vitaminom C - recept za losos u umaku od limuna, piletinu s narančom, koktel od grejpa...

Napravite ukusne recepte s agrumima, priprema je jednostavna

Snažan imunološki sustav, zdravo srce, prekrasna koža, sve su to benefiti vitamina C. Ove zime uz jako ukusne recepte možete unijeti hrpu citrusa, a time i vitamina C. Osim što ćete se osjećati bolje, garantiramo vam da ćete u ovim receptima uživati.


Koktel od grejpa

Sastojci

  • 4 kocke leda
  • 6 žlica iscijeđenog soka od grejpa i 2 režnja grejpa za ukras
  • 50 ml burbona
  • 3 žlica marmelade od naranči
  • 50 ml vode s okusom (prema vašoj želji)
  • 2 komadića ružmarina
image

Koktel od grejpa

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Priprema

1. Stavite led, sok od grejpa, burbon i marmeladu u koktel shaker (ili u nešto što možete dobro zatvoriti i promućkati). Promućkajte dobro i pustite da odstoji 20 sekundi.

2. U čaše stavite po dvije kocke leda. Ravnomjerno natočite koktel u čaše.

3. Dodajte vodu s okusom, ukrasite komadićem grejpa i ružmarina.

4. Spremno je za serviranje!


Losos u umaku od limuna

Sastojci

  • 1 limun
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
  • 3 žlice nasjeckane metvice
  • 1 žlica nasjeckane ljutike
  • 1 žlica nasjeckanog čilija
  • 1 nasjeckani češnjak
  • 1/2 žličice vinskog octa
  • 5 1/2 žlica maslinovog ulja
  • 3/4 žličice soli
  • 4 odreska lososa
image

Losos s umakom od limuna

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Priprema

1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.

2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu sa iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, češnjak, ocat, 4 1/2 žlice maslinovog ulja i 1/4 soli.

3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu žlicu maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 žličice soli.

4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.

5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.

6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina.

7. Spremno za posluživanje.


Svinjetina s citrusom

Sastojci

  • 2 naranče srednje veličine
  • 1 1/2 žlica maslinovog ulja
  • 4 svinjska odreska
  • 2 žličice kima
  • 3/4 žličice soli
  • 1 žlica nasjeckanog češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog čilija
  • 2 žlice nasjeckane kore limete
  • 1 avokado srednje veličine, oguljen i nasjeckan na male komadiće
  • 2 žličice origana
image

Svinjetina s citrusom

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Jednu naranču iscijedite kako biste dobili što više soka. Drugoj naranči odrežite vrh i dnu, ogulite ju i uklonite bijelu kožicu, a zatim ju nasjeckajte na sitne komadiće. Uklonite sjemenke ako je potrebno.

2. Ugrijte ulje u tavi. Odreske svinjetine pospite kimom i soli. Stavite odreske na ulje i pecite dok obje strane svinjetine ne budu smeđe.

3. Uklonite svinjetinu iz tave, prekrijte ju aluminijskom folijom i pustite da odstoji pet minuta. Nemojte uklanjati tavu s vatre.

4. U tavu dodajte češnjak i čili te miješajte dok ne omekane, oko dvije minute. Dodajte limetu i sok od naranče, stružite kuhačom dok se ne uklone smeđi ostatci svinjetine. Zatim maknite tavu s vatre.

5. Umiješajte avokado, origano i komadiće naranče. Mješavinu jednako podijeliti za četiri odreska i prelijte preko njih.

6. Spremno je za posluživanje.


Piletina s limunom, narančama i maslinama

Sastojci

  • 1 1/2 žličica maslinovog ulja
  • 4 pileća odreska (pileća prsa)
  • 1/4 žličice soli
  • 3 naranče srednje veličine
  • 1 poriluk, opran i nasjeckane na sitne komade
  • 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • mali komad đumbira (do 2 centimetra)
  • 1/4 žličice mljevene paprike
  • 1 limun nasjeckan na osam komada
  • 5 grančica timijana
  • 8 maslina bez koštica, presječene na pola
image

Piletina s limunom, narančama i maslinama

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Ugrijte pećnicu na 180° C. Ugrijte ulje u loncu koji će ići u pećnicu, zatim posolite piletinu i stavite ju u lonac. Pecite na vatri dok ne poprimi smeđu boju i hrskavu koru, oko 15 minuta.

2. Iscijedite dvije naranče u zdjelu, a preostalu naranču nasijecite na osam dijelova.

3. Prebacite piletinu na tanjur, ali nemoj obrisati lonac. Dodajte poriluk u lonac i kuhajte te ga dok ne omekani, oko četiri minute. Dodajte češnjak, đumbir, mljevenu papriku i kuhajte, uz miješanje, oko dvije minute. Dodajte nasjeckani limun, nasjeckanu naranču, timijan i masline.

4. Ponovno stavite piletinu u lonac. Napravite prostora među mješavinom voća, povrća i začina tako da piletina dodiruje dno lonca. Prelijte piletinu sokom od naranče i sve stavite u pečenicu. Kad se bude gotova, piletina treba biti hrskava, a poriluk jako mekan, za to je potrebno oko 40 minuta.

5. Spremno za posluživanje!


Voćna salata

Sastojci

  • 1 dcl vode
  • 15 g šećera
  • Mali komad đumbira (ne veći od jednog centimetra)
  • 1 grejp
  • 2 naranče
  • 3 klementine
  • 1 korica limete
  • Nekoliko listova metvice
  • šaka pistacija
image

Voćna salata

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Priprema

1. Dodajte vodu i šećer u mali lonac. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim smanjite temperaturu.

2. Nasjeckajte đumbir na tanke komadiće i dodajte u lonac na vatri. Kuhajte 10 minuta na niskoj temperaturi.

3. Ocijedite sirup i komadiće đumbira ostavite sa strane.

4. Ogulite i nasjeckajte citruse na komade. Stavite ih u posebnu zdjelu.

5. Nasjeckajte metvicu i dodajte u zdjelu s citrusima. Preko dodajte koricu limete i prelijte sirupom.

6. Nježno izmiješajte i stavite u hladnjak.

7. Prije serviranje, pistacije ispržite dvije do tri minute, a onda ih stavite preko salate.

8. Spremno je za posluživanje.

Linker
19. travanj 2024 16:47