SHUTTERSTOCK
Eliksir zdravlja

Neka ovaj korak bude prvo što ćete ujutro napraviti. Pet razloga zašto je dobro piti vodu s medom i limunom

Ravnotežu organizma možemo postići s namirnicama koje reguliraju lužnatost i kiselost


Puno važnih i nevidljivih procesa koji se pokreću u tijelu prilikom jutarnjeg ustajanja iz kreveta, a da ih nismo ni svjesni. No, izreku da se po jutru dan poznaje mnogi će s velikim odobravanjem prigrliti. Istina je, ti prvi jutarnji koraci, misli, ali i ono što stavljamo u usta uvelike djeluje na kvalitetu dana, ali i života općenito. Brojni su stručnjaci složni oko toga da ravnotežu organizma možemo postići s namirnicama koje reguliraju lužnatost i kiselost. Zato, mnogi od njih preporučuju dan započeti limunom.

Zašto uvesti ritual ispijanja vode s limunom

Kombinacija limuna s mlakom vodom i dodatkom meda može na prirodan način poboljšati ljudsko zdravlje i to na nekoliko načina:

1. Imunitet

Vitamin C pomaže stimulirati proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne za borbu protiv infekcija. Med pak ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv bakterija i virusa. Zajedno učinkovito djeluju kao prirodna obrana našeg tijela i imunosnog sustava kojeg je važno njegovati tijekom cijele godine.

2. Zdravlje probavnog sustava

Voda s limunom i medom ključ je za vrata zvana probavni sustav i zbog toga je s ovom kombinacijom idealno započeti dan. Limunov sok potiče proizvodnju žuči u jetri što pomaže u probavi masti i apsorpciji hranjivih tvari dok med djeluje kao prebiotik, potičući rast korisnih crijevnih bakterija. Zajedno ublažavaju probleme nadutosti i zatvora.

3. Doprinosi hidraciji

Budući da ljudsko tijelo u većem postotku čini voda izuzetno je važno hidrirati se. Voda je važna za regulaciju tjelesne temperature i neometanog rada svih tjelesnih funkcija kao i za zdravlje kože.

4. Zdrava i sjajna koža

Antioksidativna svojstva limuna i umirujući učinci meda mogu pridonijeti zdravijoj i blistavijoj koži. Poznato je da vitamin C može smanjiti pojavu bora i tamnih mrlja, dok će med prirodno hidrirati kožu, zadržavati vlagu i dati joj blistav ten. Stoga, redovito pijenje vode s limunom i medom osigurava prirodni sjaj kože iznutra prema van.

5. Pomaže u detoksikaciji

Kada se spominje detoksikacija organizma, redovito se predlaže ispijanje baš ove kombinacije, vode s limunom i medom. I ne čudi budući da sok od limuna ima prirodni diuretski učinak koji pomaže u izbacivanju toksina, a med sa svojim raznim fitonutrijentima i enzimima pomaže radu jetre, uklanja otpadne tvari, toksine te konačno, pomaže u održavanju cjelokupnog zdravlja.

image
SHUTTERSTOCK

Napravite svoj eliksir zdravlja

Sastojci:

  • 300 ml tople vode
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • Čajna žličica meda
  • Prstohvat soli i listića mente (prema želji)

1. Zagrijte vodu tako da bude mlaka (vruća voda može uništiti nutritivna svojstva limuna i meda) i stavite u šalicu.

2. Iscijedite sok od limuna u omjeru dvije žlice i stavite ga šalicu. Ako preferirate kiselkastiji okus, dodajte još soka od limuna.

3. U toplu vodu dodajte med, dobro promiješajte i uživajte. Ako želite dodatno hidrirati svoje tijelo, vodi dodajte prstohvat soli i ukrasite listićima mente.

Linker
13. rujan 2024 10:52