SHUTTERSTOCK
Donosimo ideje

Neka bude šareno! Uskrsne pisanice obojite ovim prirodnim sastojcima

Unatrag nekoliko godina sve više ljudi se vraća osnovama

Jaja su neizostavni element svakog uskršnjeg stola. Pored simbolike novog života, obojene pisanice podsjećaju nas na razne tradicije povezane s ovim blagdanom. Mnogi će stoga i ove godine uživati u odlasku u prirodu kako bi pronašli savršene listove djeteline koji će uskrsnim pisanicama dati prirodnu ljepotu. Drugi će posegnuti za prirodnim bojama poput onih od crvenog luka, ljubičastog (crvenog) kupusa ili soka od cikle, a neki će se možda okušati i u novim, dosad neisprobanim tehnikama ukrašavanja. Bez obzira na odabir, vjerujemo da će tradicija u tucanju jaja u kojoj pobjeđuje onaj čije jaje ostane najmanje oštećeno, sigurno razveseliti mnoge, a posebno najmlađe.

image
SHUTTERSTOCK

Prirodno je uvijek bolji izbor

Unatrag nekoliko godina sve više ljudi se vraća osnovama. Drugim riječima, posežu za prirodnim tehnikama bojanja pisanica. Donosimo nekoliko njih koje možete isprobati, a za koje su vam potrebni sastojci poput začina, voća i povrća.

Kako napraviti prirodnu boju za uskršnja jaja?

Kod prirodnog bojanja uskršnjih jaja nijanse mogu varirati od sastojka do sastojka. Kod pripreme, tvrdo kuhana jaja biste trebali staviti u staklenku u kojoj je prethodno stavljen sastojak, odnosno boja koju želite postići. Namočena jaja ostavite duže u hladnjaku kako biste povećali intenzitet boja. Preporučujemo da ih namočite preko noći.

image
SHUTTERSTOCK

  • Plavkasto-siva boja pisanica

Pomiješajte šalicu smrznutih i zgnječenih borovnica sa šalicom vode, zagrijte na sobnu temperaturu i ostavite dok voda ne dobije boju. Procijedite borovnice prije dodavanja tvrdo kuhanih jaja.

  • Plava boja

Glavicu ljubičastog kupusa narežite na komade i prelijte s četiri šalice kipuće vode. Umiješajte dvije žlice octa. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i izvadite kupus.

  • Zelena boja

Oljuštite šest glavica crvenog luka i dodajte dvije šalice vode. Kuhajte oko 15 minuta te dodajte tri žličice bijelog octa.

image
SHUTTERSTOCK
  • Narančasta boja i boja cigle

Prikupite što više ljuski od glavica crvenog luka. U posudu dodajte dvije šalice vode i kuhajte 15 minuta. Što dulje namačete jaja u vodi, boja će biti tamnija.

  • Blijeda crveno-narančasta boja

Umiješajte dvije žlice paprike u prahu u posudu u kojoj ste zakuhali šalicu vode te dodajte dvije žličice bijelog octa.

  • Žuta boja

Umiješajte dvije žlice kurkume u posudu u kojoj ste zakuhali šalicu vode te dodajte dvije žličice bijelog octa.

  • Smeđe-zlatna boja

Kuhajte dvije žlice sjemenki od kopra u vodi (otprilike šalica vode) 15 minuta. Nakon, dodajte dvije žličice bijelog octa.

  • Smeđa boja

Dodajte žlicu octa u šalicu gorke, crne kave.

  • Tamno ružičasta boja

Narežite ciklu srednje veličine na komade i u posudu dodajte četiri šalice kipuće vode. Umiješajte dvije žlice octa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

  • Tirkizna boja

Namočite jaja u tekućinu od crvenog kupusa, a zatim ih namočite u tekućinu napravljenu od kurkume.

image
SHUTTERSTOCK

Dodatne ideje

Za one kreativne duše izdvajamo još nekoliko ideja:

Linker
02. studeni 2024 16:20