Jaja su neizostavni element svakog uskršnjeg stola. Pored simbolike novog života, obojene pisanice podsjećaju nas na razne tradicije povezane s ovim blagdanom. Mnogi će stoga i ove godine uživati u odlasku u prirodu kako bi pronašli savršene listove djeteline koji će uskrsnim pisanicama dati prirodnu ljepotu. Drugi će posegnuti za prirodnim bojama poput onih od crvenog luka, ljubičastog (crvenog) kupusa ili soka od cikle, a neki će se možda okušati i u novim, dosad neisprobanim tehnikama ukrašavanja. Bez obzira na odabir, vjerujemo da će tradicija u tucanju jaja u kojoj pobjeđuje onaj čije jaje ostane najmanje oštećeno, sigurno razveseliti mnoge, a posebno najmlađe.
Prirodno je uvijek bolji izbor
Unatrag nekoliko godina sve više ljudi se vraća osnovama. Drugim riječima, posežu za prirodnim tehnikama bojanja pisanica. Donosimo nekoliko njih koje možete isprobati, a za koje su vam potrebni sastojci poput začina, voća i povrća.
Kako napraviti prirodnu boju za uskršnja jaja?
Kod prirodnog bojanja uskršnjih jaja nijanse mogu varirati od sastojka do sastojka. Kod pripreme, tvrdo kuhana jaja biste trebali staviti u staklenku u kojoj je prethodno stavljen sastojak, odnosno boja koju želite postići. Namočena jaja ostavite duže u hladnjaku kako biste povećali intenzitet boja. Preporučujemo da ih namočite preko noći.
- Plavkasto-siva boja pisanica
Pomiješajte šalicu smrznutih i zgnječenih borovnica sa šalicom vode, zagrijte na sobnu temperaturu i ostavite dok voda ne dobije boju. Procijedite borovnice prije dodavanja tvrdo kuhanih jaja.
- Plava boja
Glavicu ljubičastog kupusa narežite na komade i prelijte s četiri šalice kipuće vode. Umiješajte dvije žlice octa. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i izvadite kupus.
- Zelena boja
Oljuštite šest glavica crvenog luka i dodajte dvije šalice vode. Kuhajte oko 15 minuta te dodajte tri žličice bijelog octa.
- Narančasta boja i boja cigle
Prikupite što više ljuski od glavica crvenog luka. U posudu dodajte dvije šalice vode i kuhajte 15 minuta. Što dulje namačete jaja u vodi, boja će biti tamnija.
- Blijeda crveno-narančasta boja
Umiješajte dvije žlice paprike u prahu u posudu u kojoj ste zakuhali šalicu vode te dodajte dvije žličice bijelog octa.
- Žuta boja
Umiješajte dvije žlice kurkume u posudu u kojoj ste zakuhali šalicu vode te dodajte dvije žličice bijelog octa.
- Smeđe-zlatna boja
Kuhajte dvije žlice sjemenki od kopra u vodi (otprilike šalica vode) 15 minuta. Nakon, dodajte dvije žličice bijelog octa.
- Smeđa boja
Dodajte žlicu octa u šalicu gorke, crne kave.
- Tamno ružičasta boja
Narežite ciklu srednje veličine na komade i u posudu dodajte četiri šalice kipuće vode. Umiješajte dvije žlice octa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Tirkizna boja
Namočite jaja u tekućinu od crvenog kupusa, a zatim ih namočite u tekućinu napravljenu od kurkume.
Dodatne ideje
Za one kreativne duše izdvajamo još nekoliko ideja:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....