SHUTTERSTOCK
kilogrami napadaju

Na njih uopće ne obraćamo pažnju, a mogu biti skriveni razlozi našeg debljanja

Kako prepoznati radi li se kod vas o nečemu ozbiljnom ili samo jedete previše čokolade


Čini li se i vama ponekad kao da se kile nižu jedna na drugu? To je scenarij s kojim se mnogi od nas susreću, a debljanje kao da ima svoj vlastiti um. Ponekad ti neočekivani kilogrami nisu samo posljedica vašeg uživanja u hrani ili manjka tjelovježbe, mogu biti i znak da se nešto dublje događa u vašem tijelu. Vaša biologija, izbor načina života i potencijalna zdravstvena stanja često prolaze nezapaženo u našoj potrazi za zdravljem, a često budu i uzrok neželjenim kilogramima. Evo što sve može biti uzrok vašem debljanju.


Previše procesirane hrane

Prerađena hrana ne samo da je kalorijski bogata, ona nema ni bitne hranjive tvari poput proteina i vlakana koji vam pomažu da se osjećate siti. To uključuje hranu poput slatkiša, fast fooda i gotovih večera iz mikrovalne, koje također sadrže nezdrave sastojke poput dodanih šećera i nezdravih masnoća. Istraživanja pokazuju da je konzumiranje puno prerađene hrane povezano s debljanjem i pretilošću.


Previše šećera

Redovito konzumiranje slatke hrane i pića mogu dovesti do debljanja i povećati rizik od zdravstvenih problema poput dijabetesa, a neki od uobičajenih izvora dodanih šećera su svi slatkiši, kolači, gazirana i zaslađena pića. Dokazano je da su slatka pića usko povezana s debljanjem.


Sjedilački način života

Već je poznato da nedovoljno aktivnosti i manjak tjelovježbe pridonose debljanju i zdravstvenim problemima. Sjedenje za stolom ili kaučom, gledanje televizije i vožnja primjeri su sjedilačkog načina života i ako se tijekom dana većinom nalazite u takvim stanjima, stvarate dobru podlogu za debljanje. Istraživanja pokazuju da uvođenje malih promjena poput više hodanja ili korištenja stojećeg stola dok radite može pomoći.


Yo-yo dijete

Yo-yo dijeta podrazumijeva jako restriktivne prehrane od kojih se brzo mršavi, ali čim se s njima prestane te kile se vrlo lako vrate, nerijetko i duplo. Umjesto toga, fokusiranje na održive promjene stila života poput redovite tjelovježbe i zdrave prehrane bolje je za dugoročno upravljanje težinom.


Nedijagnosticiran medicinski problem

Neka medicinska stanja poput hipotireoze ili depresije mogu pridonijeti debljanju, a određeni lijekovi i poremećaji poput poremećaja prejedanja također mogu uzrokovati nenamjerno debljanje. Savjetovanje s liječnikom može pomoći u prepoznavanju i rješavanju ovih problema.


Premalo sna

Loša kvaliteta sna povezana je s većim unosom hrane i odabirom manje zdrave hrane, što može dovesti do debljanja. Spavanje najmanje 7 sati dnevno važno je za održavanje zdrave težine, a postupne promjene navika spavanja, poput smanjenja vremena provedenog ispred ekrana prije spavanja, mogu pomoći.


Premalo cjelovite hrane

Prehrana bogata cjelovitom hranom pomaže u mršavljenju i općenito cjelokupnom zdravlju. To podrazumijeva uključivanje povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki u prehranu jer vrve hranjivim tvarima, minimalno se obrađuju, drže vas sitima i energičnima te tako pomažu i kontroli tjelesne težine.


Stres

Kronični stres može utjecati na težinu povećanjem gladi i žudnje za visokokaloričnom hranom, a to možete spriječiti tehnikama poput dubokog disanja ili joge koje tako borbom protiv stresa mogu podržati vaše napore u mršavljenju. Pronalaženje načina za opuštanje i smanjenje razine stresa svakako važno je za opću dobrobit i ako ne pokušavate izgubiti kilograme.

Linker
24. lipanj 2024 14:07