Svako je vrijeme dobro za pojesti jabuku, niskokalorični plod pun vlakana i antioksidansa, no moguće je, ovisno o dijelu dana u kojem ju jedemo, i povećati dobrobiti koje nam pruža. Ako jabukom počnemo dan, dulje ćemo zadržati osjećaj sitosti, upravo zbog obilja vlakana, a njezin nizak glikemijski indeks i klorogena kiselina pomoći će u regulaciji šećera u krvi, navodi dr. Jacqueline Vernarelli, nutricionistička epidemiologinja sa Sveučilišta Sacred Heart u Fairfieldu u SAD-u. Nadalje, vlakna, vitamini i antioksidansi podržavaju srce, crijeva i imunosni sustav, a vitamin C i kvercetin djeluju protuupalno. Jutarnja jabuka dat će blagi poticaj za pokretanje stolice.
Prije obroka
Jedenje jabuke sat ili dva prije obroka može pomoći u kontroli tjelesne mase povećanjem osjećaja sitosti. Također može pomoći u ublažavanju skokova šećera u krvi nakon obroka jer vlakna usporavaju apsorpciju ugljikohidrata. Podržavanjem stabilne razine šećera u krvi smanjuje se rizik od kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Prije vježbanja
Jabuke bi mogle pomoći u podizanju energije prije treninga, no to je individualno. Nekim je ljudima bolje pojesti jabuku dva do tri sata prije treninga kako bi je tijelo imalo vremena probaviti i riješiti utjecaj vlakana. Drugima kriška jabuke prije treninga daje dodatnu energiju, smatra Ashley Koff, registrirana dijetetičarka. Uz energetske poticaje iz prirodnih šećera, vlakna će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi kako se ne biste iscrpili na polovici treninga.
Uz bilo koji obrok
Jabuka kao dodatak bilo kojem obroku je odlična ideja, misli dijetetičarka Anne VanBeber, jer pruža slatkoću i pridonosi osjećaju sitosti. Za doručak je možete, primjerice, dodati zobenim pahuljicama ili palačinkama. Ako pak žudite za slatkim nakon večere, pojedite jabuku s malo maslaca od orašastih plodova ili prstohvatom cimeta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....