Čokoladna dijeta uključuje limititranu dnevnu konzumaciju čokolade - namirnice koju većina ljudi obožava, ali izbjegava zbog održavanja dobre linije. No tamna čokolada s velikim udjelom kakaa (70 i više posto) može biti vaš saveznik u zdravlju jer pozitivno utječe na raspoloženje, ali i snizuje krvni tlak!
Ne biste smjeli pojesti više od dvije kockice tamne čokolade (70 posto kakaa) na dan.
Što se krije u čokoladi?
Plod kakaovca sadrži oko 50 posto masnoće, a 30 grama tamne čokolade ima oko 150 kalorija i 8,5 grama masnoće. No masti iz čokolade ne povećavaju razinu kolesterola. Naime, kakao maslac iz čokolade sadrži oleinsku kiselinu koja je jednostruko nezasićena masnoća (nezasićena omega-9 kiselina). Nju ubrajamo u 'dobre' masnoće koje koriste našem zdravlju. U čokoladi se nalaze i neke nezasićene masti kao što su stearinska i palmitinska kiselina.
Zasićene su masnoće inače povezane s povećanjem razine tzv. lošeg, LDL kolesterola koji povećava rizik od ateroskleroze i srčanih bolesti. No, palmitinska kiselina koja može povećati kolesterol čini jednu trećinu masnoća u čokoladi, dok stearinska kiselina uopće ne utječe na povećanje kolesterola.
Što tamnija, to zdravija
Plodovi kakaovca u sebi sadrže i flavonoide, spojeve koji se obično nalaze u biljkama, a ponašaju se kao prirodni antioksidansi - opuštaju krvne žile i omogućavaju bolji protok krvi. Smatra se da mogu pridonijeti sprečavanju raznih bolesti kao što su rak, srčane bolesti i moždani udar. Flavonoidi se nalaze još u agrumima, luku, zelenom čaju, crnom vinu i tamnoj čokoladi koja ima barem 70 posto udjela kakaa. Što je čokolada tamnija to je u njoj više flavonoida. Tamna je čokolada poznata i po svom gorkastom okusu jer sadrži veoma malo šećera za razliku od mliječne ili bijele čokolade koje sadrže veliki udio šećera, a veoma malo ili ništa zdravih tvari.
Zašto ova dijeta?
Čokoladna je dijeta bazirana na mediteranskoj kuhinji te su u njoj najzastupljenije namirnice voće i povrće, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke. Maslinovo ulje zamijenjuje sve ostale masti i ulja.
U dijetu su uključene manje količine mliječnih proizvoda koje možete jesti svakodnevno dok jaja možete konzumirati samo jednom ili dva puta tjedno. Ribu i perad također jedite dva puta tjedno, a crveno meso samo jednom ili dva puta mjesečno.
Treba izbjegavati gotovu hranu i dodatno zaslađivanje namirnica. Svakodnevno poslije ručka smijete popiti čašicu kvalitetnog crnog vina (1 dl), a čokolada se može jesti svaki dan. No, pazite na količinu i kvalitetu čokolade!
Najbolje je da taj slatki međuobrok ubacite između ručka i večere. U dane kad je u desertu nakon ručka ili večere već predviđena čokolada ili nešto s kakao prahom, preskočite svoje dvije kockice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....