Tron kad je u pitanju najjednostavnije, brzinsko, a mnogima i omiljeno jelo, zasigurno zauzima jaje. Uz njega, za rapsodiju u ustima potrebni su samo masnoća i vruća tava. Ipak, za ispeći jaje, a posebno ako želimo impresionirati svoje goste, potrebno je neko kulinarsko umijeće ili još bolje trik od planetarno poznatog kuhara Gordona Ramsaya. I dok se uobičajeno nećkamo hoćemo li na tavu staviti maslac ili ulje ne bismo li dobili na mekoći ili pak hrskavim rubovima jajeta, Ramsay izvlači najbolje iz oba svijeta. Maslac i ulje imaju različite točke dimljenja, s tim da ulje može izdržati veću toplinu i više hrskavosti.
Kockice maslaca
Odličan savjet koji ovaj kuhar dijeli u svom TikTok videu pregledanom više od devet milijuna puta krije se u kockicama maslaca. On je naime dodatak koji jamči savršeno pečena jaja, a postupak je sljedeći:
- nakon što su se jaja već počela peći na maslinovom ulju, dodaje kockice maslaca u tavu.
Tehnika pečenja
Kad tijekom procesa pečenja dodate maslac, on se u dodiru s vrućom tavom počne pjeniti. Ta pjenasta konzistencija, objašnjava, pomaže bjelanjcima i žumanjcima da budu lijepo kuhani i daje savršen okus i izgled jajima. Tehnika je također važna ako pitate ovog kuhara koji u videu objašnjava kako zapravo postići to savršenstvo ovog jednostavnog obroka.
- Kad se maslac počne pjeniti, lagano protrese tavu kako bi se lakše prekrila površina jaja - savjetuje Ramsay koji završava proces pečenja stavljanjem jaja na tanjur i dolijevanjem ostatka maslaca i ulja iz tave.
Ako ste zabrinuti da će maslac zagorjeti, kuhar savjetuje da polako pržite jaja na laganoj, umjesto na jakoj vatri. Kada je riječ o začinima britanski kuhar koristiti sol, papar i čili te nasjeckani mladi luk koji daje dodatan okus i teksturu osnovnom jelu. Ako pripremate popularni ‘Sunny-side up‘ odnosno jaje pečeno na jednu stranu, još jedan trik koji Gordon koristi kako bi dobio odličan omjer hrskavosti i okusa krije se u postupku dodavanja soli na mješavinu od ulja i maslaca prije nego li stavi jaje u tavu.
Izvor proteina
Spomenimo još da su jaja među najboljim izvorima proteina. Ovisno o veličini, jedno jaje osigurava između 4,5 - 6 grama proteina. Uz to, sadrže selen, vitamine A, B i K, aminokiseline i antioksidanse koji mogu pomoći u jačanju imunosnog sustava u borbi protiv virusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....