Dermatologinja Maja Kovačević od tretmana za jesen, između ostalih, preferira lasere, mezoterapiju i skinboostere
 

 NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX
Skincare

Kako oporaviti kožu nakon ljeta? Razgovarali smo s dermatologinjom koja nam je otkrila svoje beauty tajne i najdraže tretmane

Pred nama je idealno vrijeme za njegu i oporavak kože lica i tijela. Savjete za najbolje tretmane, rutinu i njegu potražili smo kod dr.sc. Maje Kovačević.

Pred nama je idealno vrijeme za njegu i oporavak kože lica i tijela. Savjete za najbolje tretmane, rutinu i njegu potražili smo kod dr.sc. Maje Kovačević.

Ljetne vrućine i vlaga potiču znojenje, povećavaju proizvodnju sebuma, a i smanjuju pH kože te kao rezultat dolazi do začepljenja pora i češće pojave akni na koži lica, prsa i leđa. Izlaganje sunčevoj svjetlosti dovodi do dehidracije kože, povećanog izražaja sitnih bora i različitih vrsta hiperpigmentacija te doprinosi preuranjenom starenju kože. Koliko god da se pridržavamo načela fotozaštite, osim lijepih uspomena se nakon godišnjeg odmora često vratimo i s nuspojavama u vidu dehidrirane kože, začepljenih pora i hiperpigmentacija. No, dobra je vijest da se svi ovi problemi mogu riješiti pravilnom kućnom njegom i tretmanima, a koji su to točno pitali smo dermatologinju dr.sc. Maju Kovačević.

Kako pripremiti kožu za jesen i hladnije dane?

S obzirom na to da smo ljeti ipak bili više izloženi UV zračenju u odnosu na ostatak godine, koža nam je postala dehidrirana te više zamjećujemo sitne površinske bore koje nastaju uslijed dehidracije. Upravo zbog toga je nužno koži vratiti izgubljenu vlažnost preparatima koji sadrže hijaluronsku kiselinu te tako ojačati zaštitnu kožnu barijeru kako bismo manje „osjetili“ posljedice hladnog i vjetrovitog vremena. Za oporavak kože se preporučuje i korištenje proizvoda i tretmana koji sadrže antioksidanse (primjerice vitamin C i E) kako bismo suzbili štetni učinak slobodnih radikala, a i peptide koji potiču sintezu kolagena s ciljem vraćanja elastičnosti kože. Osim estetskog aspekta, pretjerano izlaganje suncu može dovesti i do pojave premalignih i malignih promjena na koži pa bi bilo dobro učiniti dermatoskopski pregled madeža.

image

U svojoj rutini nikada ne preskače skidanje make-upa prije odlaska na spavanje, svakodnevno korištenje proizvoda koji sadrže retinoide, AHA i BHA kiseline, azelaičnu kiselinu, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, peptide te redovno nanošenje SPF-a

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Koje tretmane preporučujete za jesen?

Nakon ljeta se preporučuje provoditi tretmane koji uklanjaju površinski sloj kože, vraćaju vlagu koži, potiču sintezu kolagena i poboljšavaju tonus kože. Hollywood laser peel je tretman koji će omogućiti blistavost našoj koži, istovremeno uklanjajući nečistoće i mrtve stanice kože s površine. Tretman se vrši nanošenjem karbonskog losiona na kožu, nakon čega laserskim zrakama dolazi do isparavanja ugljika zajedno sa stanicama mrtve kože ostavljajući sjajnu kožu. Ovim tretmanom stimuliramo proizvodnju kolagena te postižemo ujednačeni ton kože uz smanjenje neželjene pigmentacije na koži. Tretman je bezbolan, traje 20-ak minuta, a prilikom izvođenja tretmana je prisutan blaži osjećaj topline. Ovim tretmanom revitaliziramo kožu lica, vrata i dekoltea. Mezoterapija je nekirurški medicinski postupak tijekom kojeg se pomoću injekcija različitih bioaktivnih supstanci (hijaluronske kiseline, aminokiselina, faktora rasta, peptida, vitamina. Tretman skinboosterima je izrazito popularan ne samo nakon ljeta, već i tijekom cijele godine jer u samo nekoliko uboda revitaliziramo dehidriranu kožu, potiču proizvodnju vlastitog kolagena i elastina, no bez dodavanja volumena. Polinukleotidi su pročišćene molekule dobivene iz sperme lososa ili pastrve koje potiču regeneraciju stanica, povećanje broja novih fibroblasta (stanica vezivnog tkiva) i stimuliraju djelovanja na postojeće fibroblaste te dugoročno poboljšavaju kvalitetu i teksturu kože. Microneedling je nekirurški medicinski postupak indukcije kolagena koji se vrši pomoću uređaja Skinpen na kojemu se nalaze mikroiglice koje prodiru u kožu do željene dubine. Riječ je o fizikalnoj metodi tijekom koje se mikroubodima stvaraju mikroozljede kože koje zacijeljuju u kontroliranim uvjetima i pritom dolazi do remodelacije postojećeg kolagena i stvaranja novog kolagena u dermisu. Skinpen uređajem potičemo obnovu površnskog sloja kože, uklanja mrtve stanice kože i površinske hiperpigmentacije, ublažavamo proširene pore, a idealan je i za tretiranje ožiljaka. Jesensko vrijeme je idealno i za dulji oporavak kože jer smo manje izloženi UV zračenju pa se preporučuju i različiti laserski tretmani za poboljšanje tonusa kože, smanjivanje vidljivosti pora, uklanjanje ožiljaka te smanjenje bora.

image

Za tijelo godinama koristi uljne gelove za tuširanje koji smanjuju isušivanje kože

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Koji proizvodi su ključni za oporavak kože nakon ljeta?

Upotreba proizvoda koji vraćaju vlažnost i obnavljaju hidrolipidni sloj (hijaluronski serumi, kreme s ceramidima te hijaluronske maske), serumi s antioksidansima i peptidima koji potiču sintezu kolagena, mehanički peelinzi koji uklanjaju odumrle stanice kože te preparati koji sadrže analoge vitamina A koji poboljšavaju tonus kože, a pomažu nam u borbi s hiperpigmentacijama.

Postoje li neki suplementi koji nam u tome mogu pomoći?

Suplementi koji sadrže aktivne tvari poput niacinamida i ekstrakta paprati Polypodium leucotomos koji „popravljaju“ oštećenja stanične DNA uslijed izlaganja UV zračenju, astaksantin koji smanjuje štetni učinak slobodnih kisikovih radikala do čijeg formiranja dolazi uslijed djelovanja UVA zraka te vitamin E kojeg nalazimo u namirnicama kao što su orašidi, maslinovo ulje, cjelozrnate žitarice koji također imaju antioksidativno djelovanje. S obzirom na to kako UV zračenje smanjuje sintezu kolagena, preporučuje se korištenje proizvoda koji potiču sintezu kolagena kao što je primjerice ortosilicijeva kiselina.

Koji su must-have kozmetički proizvodi za vas?

Na prvom mjestu bih svakako izdvojila serume i kreme koji sadrže analoge vitamina A jer je to zaista najpotentnija aktivna tvar koja pruža brojne antiage učinke pa se njegove primjene ne odričem ni u ljetnim mjesecima, samo prilagodim oblik i koncentraciju ovisno izlaganju UV zrakama. „Ruku pod ruku“ s retinoidima idu i proizvodi sa SPF-om koje koristim cijele godine. Prednost dajem nemasnim gelovima i fluidima, a ljeti stalno koristim Anthelios sun mist SPF 50+u spreju ili Jane Iredale Powder me mineralni prah SPF 30 jer mi omogućuju cjelodnevnu zaštitu uz očuvan make-up. Posebnu pažnju pridajem okoloočnom području te koristim kreme s peptidima koji potiču sintezu kolagena poput Vichy Liftactiv Collagen specialist eyes, a povremeno odem i na mezoterapiju podočnjaka. Nakon ljeta ili prije važnog događaja lice osvježim s Hollywood laser peelom ili s HydraFacial tretmanom koji izazove u trenutku blistavost i sjaj, a redovito apliciram skinboostere za hidrataciju kože. Veliki sam fan brenda Kerastase i zaista ne mogu zamisliti rutinu njege kose bez fenomenalnog Nutritive 8hr seruma jer pruža hidrataciju, bez dodatnog mašćenja, a u slučaju potrebe posežem sa suhim šamponom od koprive brenda Klorane koji mi se pokazao kao najučinkovitije spasonosno rješenje za „bad hair day“.

Kako izgleda vaša skincare rutina, jutarnja i večernja?

Nakon uklanjanja make-upa micelarnom vodom, rutinu započinjem čistačem namijenjenom mješovitoj koži. U večernjoj rutini kombiniram retinoide naizmjenično s AHA, BHA i polihidroksilnim kiselinama s ciljem ujednačavanja tona i teksture kože te poticanja sinteze elastina i kolagena. Nakon čišćenja, jutro započinjem sa serumima koji sadrže hijaluronsku kiselinu, niacinamid i peptide, nakon toga nanesem laganu kremu s vitaminom C te neizostavni SPF za kemijskim filterom koji ne ostavlja trag na koži. Jednom tjedno posežem za mehaničkim peelingom i, ovisno i stanju kože, hidratizirajućom maskom ili crnom maskom za regulaciju sebuma benda Novexpert.

Što najviše šteti koži lica osim sunca?

Ekspozomom nazivamo sve vanjske čimbenike i nepovoljne životne navike kojima je ljudski organizam svakodnevno izložen, a u značajnoj mjeri utječu na preuranjeno starenje kože. U vanjske čimbenike ekspozoma ubrajamo izlaganje UV-zračenju, zagađenje zraka, klimatske promjene te nepovoljne životne navike poput konzumacije alkohola i cigareta, nepravilne prehrane i nedostatka sna i fizičke aktivnosti. Ekspozom značajno utječe na kožnu barijeru smanjujući kvalitetu međustanične tvari, narušava antimikrobnu barijeru smanjujući obrambenu aktivnost kože, potiče stvaranje oksidativnog stresa, dovodi do dehidracije kože potičući transepidermalni gubitak vode te smanjuje fotoprotektivnu barijeru. Navedeni učinci ekspozoma se manifestiraju na koži pojavom dehidracije, prvih bora, pojačanom osjetljivošću kože, hiperpigmentacijama te njezinim sivim i beživotnim izgledom.

Kako njegujete kožu tijela?

Već godinama koristim uljne gelove za tuširanje koji smanjuju isušivanje kože. Jednom tjedno učinim mehanički peeling cijelog tijela, a kad god uhvatim vremena i tretman suhog četkanja kako bih poboljšala teksturu kože te poboljšala cirkulaciju. Nakon svakog tuširanja na vlažnu kožu nanesem hidratantnu kremu, a ako obveze dopuste jednom do dva puta mjesečno si priuštim masažu cijelog tijela i lica.

image

Dermatologinja Maja Kovačević od tretmana za jesen, između ostalih, preferira lasere, mezoterapiju i skinboostere

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Što nikada ne preskačete u svojoj rutini?

Skidanje make-upa prije odlaska na spavanje, svakodnevno korištenje proizvoda koji sadrže retinoide, AHA i BHA kiseline, azelaičnu kiselinu, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, peptide te redovno nanošenje SPF-a. Pridržavajući se ovih, naizgled jednostavnih savjeta, možemo puno učiniti za našu kožu i relativno jednostavno održavati rezultate različitih tretmana kojima ju podvrgavamo.

Što sadrži vaša kozmetička torbica?

Već godinama sam vjerna Armanijevoj Luminous silk podlozi koju kombiniram s nedavno otkrivenim favoritom YSL All hours luminous matte podlogom jer prekriju sve nesavršenosti, a pritom ostavljaju kožu blistavom. Svakodnevno koristim Jane Iredale Eyeshadow stick olovke koje su me oduševile zbog jednostavnog nanošenja i blendanja, a također i sadrže ceramide te vitamin C i E pa stoga djeluju i njegujuće za osjetljivu kožu kapaka. Veliki sam obožavatelj seruma za trepavice i trenutno koristim Sweed serum nakon kojeg nanosim YSL lash clash maskaru koja definira i najsitniju trepavicu. Nisam obožavatelj mat ruževa jer neki od njih previše isušuju usne pa me nedavno razveselio veliki comeback YSL Loveshine linije za usne jer daju kremasti mokri sjaj usnama uz dugotrajnu hidrataciju. Volim uniseks parfeme pa osim Diptyquovog Philosikosa s mirisom smokve koji je u „stalnoj postavi“ neovisno o godišnjem dobu, tijekom jesenskih i zimskih mjeseci koristim The Noir parfem od brenda Le Labo.

Linker
05. rujan 2024 11:08