NAŠA PREPORUKA

Pita Cut i dalje prodaje najbolji burek u gradu, buredžici pjevaju sedam jezika, a novitet su slagane pite

Osim bureka, buredžika, zeljanice, sirnice i tikvenice, sada ovdje možete naručiti i kolače po sarajevskoj recepturi

I opet smo se uvjerili da je Pita cut još uvijek mjesto gdje se jede najbolji burek u Zagrebu. Posjetili smo ih prije dvije godine kad su otvorili piteriju u sklopu utrinskog placa. Nije im trebala ni reklama ni putokaz do njihove piterije jer je red bio toliko dugačak za pite ispod sača da si samo trebao posljednjeg u redu pitati: "Oprostite, jeste vi zadnji za burek?", nešto kao kad idete na vađenje krvi kod doktora.

image
Marko Todorov/Cropix

Vidjeli smo da imaju i neke novitete kao slagane pite koje prije nisu imali, a kako smo odlučili uzeti nekoliko vrsta bureka i pogostiti se u uredu, ponijeli smo i slagane zeljanice i sirnice. Osim toga, novost je da imaju i kolače, prave starinske rađene po sarajevskoj recepturi. Nađe se tu tulumbi, hurmašica, baklava, tufahija i varijanta slatke pite s vrhnjem i karamelom (Tres Leche). Komad košta od 2,26 eura na više, a posebno su im dobre hurmašice kad ih ostavite da se još dodatno ohlade u frižideru.

image
Privatna arhiva

Od njihovih pita, uvjerljivo su najbolji buredžici. Naravno da izbor ne čudi, jer su buredžici u teoriji najkompleksniji: meko tanko tijesto punjeno dobrom kvalitetom mesa koje nabavljaju od jednog svog mesara, a sve preliveno vrhnjem i češnjakom. Njihove mesne pite (burek, šareni burek i buredžik) znali su biti premalo začinjeni, ali sad su se ispraksirali. Najčešća boljka buredžika je da se jako osjete sirovi komadići češnjaka, ali ovdje je to dosta nježno izvedeno.

image
Privatna Arhiva

Pite nisu masne. Kad smo prvi put razgovarali s Alvedinom Huzejrovićem, vlasnikom Pita cuta, uvjeravao nas je da prava pita nikad nije masna i da je dobra samo ako ti je dovoljna jedna maramica nakon obroka za brisanje ruka.

image
Privatna Arhiva

Za pitu je bitno da bude lijepe zlatnožute boje, a kad se peku ispod sača one se zapravo kuhaju u vlastitom soku. Najbolje ih je praviti u bakrenim tepsijama jer bakar provodi toplinu, a to sve primjenjuju u Pita cutu.

image

Marko Todorov/Cropix

Cijene su više od prosječnih, ali to je i razumljivo ako se uzme u obzir kvaliteta namirnica i domaće jufke koje sami razvlače. Slagane pite koštaju 2,39 eura za komad, a kilogram buredžika malo više od 13 eura što je oko sto kuna. Pita cut se trenutno nalazi na dvije lokacije, na utrinskom placu i na Trešnjevci na adresi Dužice 30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:33