Ana Kolar

 Privatni album
čast iznimkama

Svi to ponekad radimo u vezama, ali ovo za mene nije i NIKAD neće biti ljubav!

Zašto prešućujemo jedni drugima neke stvari koje su za kvalitetan nastavak te veze i odnosa potrebni?

Piše: Ana Kolar, autorica bloga Blogledalo


Naletjela sam neki dan, u moru objava zadnjih dana na temu ljubavi i zaljubljenosti na crtež u kojem je iznad slike para koji zadovoljno jede na kauču pred televizorom napisano: „Ljubav je kad se možete debljati zajedno, ionako imate nekog tko vas voli.“ Sve bi još nekako bilo u redu (iako nije) da takvih objava i takvih obmana nema na tone, cijele godine, posebno na Valentinovo.

Ljubav nije kad se debljate zajedno jer vas ionako voli, unatoč vašim novodobivenim kilama. Naravno da vas netko tko vas zbilja voli voli i dalje, ali mazanje očiju za mene nije i nikad neće biti ljubav. Ona se skriva u brizi za vaše mentalno i fizičko zdravlje, za vašu dobrobit, za vaše zadovoljstvo samima sobom, a onda i partnerom. Za mene je slijeganje ramenima na mojih xy novonamaknutih kila, nemar ne samo s moje strane, već i partnerove. Kako sama riječ kaže, partneri smo (da, i ljubavnici i prijatelji i svašta još) i sigurno svome poslovnom partneru ne biste prešutjeli neku grešku koja bi vas potencijalno mogla ostaviti bez novca ili posla, jel tako?


Ne želimo povrijediti drugu stranu

Zašto to onda svi ponekad radimo u vezama? Zašto prešućujemo jedni drugima neke stvari koje su za kvalitetan nastavak te veze i odnosa potrebni? Jer nam je stalo i jer ne želimo povrijediti osobu koju volimo, složit ćete se. No, stalo nam je i do posla i novca pa tamo ne pregrizemo jezik kad vidimo pogrešku koja nas sve može skupo stajati. Sve i da ne reagiramo odmah, činjenica je da ćemo u poslu reagirati dosta prije nego u ljubavi.

Čast iznimkama, jer ima ih, upoznala sam ih i od njih učim. Ako moj partner ne radi ono što je najbolje za njega ili je odustao od nekog svog sna bez razloga, kako sam ja njemu dobra partnerica ako ga ne potičem na bolje? Nisam. Naravno da neću nekome, pogotovo poznavajući karakter i kako funkcionira, reći da se ugojio kao svinja i da je ružan, debeo, lijen i što li sve ne ovisno o temi. Birat ću vrijeme i mjesto, bome i riječi, ali pokušat ću učiniti sve kako bi se osoba do koje mi je stalo izgledala i osjećala se najbolje u vlastitoj koži.

Jedino tako oboje zajedno možemo funkcionirati. I da, s vremena na vrijeme će nam se primiti neka kila, dogodit će se bolest ili otkaz, ali tu smo da jedan drugoga dižemo i bodrimo u nove pobjede, a ne da sliježemo ramenima jer eto, nije sve tako crno, ipak se volimo.

Ljubav ne rješava kako režije i račune tako ni vlastita nezadovoljstva. Ona je super pomoć na putu ka boljem, da, ali nije ono što će spasiti nekoga od vlastite propasti duha i tijela ako mi ne reagiramo i sliježemo ramenima na promjene koje nisu pozitivne i našem parteru donose samo dodatan teret i brigu.


Jedna od najvećih zabluda u odnosima

Ako nekog volim, želim vidjeti tu osobu nasmijanu i bez mene, točnije da se ja nisam trudila da ju nasmijem, recimo dok čita knjigu koju voli, dok radi posao koji ju zanima ili dok se vraća s treninga sretno umorna. Pogled na zadovoljstvo osobe koju volim i s kojom dijelim odnos i vrijeme znači mi ne samo da je sretna i ispunjena već mi daje do znanja da sam ja dobra partnerica, a daje mi motivaciju da i za sebe postignem isto ili više.

Jedna od najvećih zabluda u odnosima je da ste vi sad isključivo par i sve se radi zajedno i nemaš ti sad zašto imati svoje društvo i interese već se sve treba preklapati. Vjerujem da se ta zabluda konačno malo prodrmala za vrijeme karantene kad je i u jako čvrstim i kvalitetnim vezama došlo do skorog pucanja zbog previše vremena provedenog zajedno pod istim krovom s limitiranim resursima. Odnos je kad rastete odvojeno, svak‘ za sebe, kako biste onda rasli zajedno i to zadovoljstvo prenijeli u vezu u kojoj će rasti i ta ljubav koja može istrpiti sve i svašta, ali ipak nije neuništiva. Uostalom, kao ni bilo što drugo na svijetu.

Volite se, uživajte jedan u drugome, no ne zaboravljajte na svoja zadovoljstva, ali ni na partnerova.

Do idućeg puta.

Zagrljaj,

A,

Anu možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Linker
14. svibanj 2024 14:24