Gdje je rizik, tu je i prilika
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pitam se

Je li ljubav nakon velikog razočaranja uopće moguća...

Svaki odnos je rizik da ćemo biti povrijeđeni i prilika da nam bude predivno


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Velika bol, prevara i razočaranje u odnosu ostave svoj trag na nama. Oprezniji smo kome otvaramo srce, bojimo se ponovnog razočaranja, teže se odlučujemo za ulazak u odnos te pušemo i na hladno jer smo se jednom opekli. Mi učimo iz iskustava, a kada nam naša iskustva pokažu da donose bole i razočaranje razumljivo je da smo oprezniji.

Završavaju li odnosi uvijek bolno i razočaravajuće? Naravno da ne. To vjerojatno znamo u glavi, ali naša iskustva nam dokazuju drugačije. Glava zna jedno, iskustva kažu drugo. Upravo zato potrebno je da ono što glava već zna, spoznamo i na iskustvenom nivou.

Neke stvari nije dovoljno znati da bismo im u potpunosti vjerovali. Kako bismo potpuno vjerovali moramo sami sebi dokazati da je moguće. Jedini način kako sami sebi možemo dokazati da nije uvijek isto je da riskiramo.


Ljubav je rizik.

  • Što ako budem povrijeđen/a?
  • Što ako završi kao i prošli put?
  • Što ako je vrijedno rizika?
  • Što ako bude predivno?

Gdje je rizik, tu je i prilika. Svaki odnos je rizik da ćemo biti povrijeđeni i prilika da nam bude predivno. Riskirati je potrebno toliko puta dok si ne dokažemo da nije uvijek isto. Sjetite se jeste li ikada rekli nešto poput “Nisam vjerovao/la da je ovo moguće dok se nije desilo.” Ja znam da sam to pomislila više puta u životu. Naravno da sam teoretski znala da je moguće, ali dok se nije dogodilo nisam u to vjerovala cijelim svojim bićem.

Zato nemoj čekati da prvo promijeniš svoje vjerovanje, nego promišljeno riskiraj, a vjerovanje će se promijeniti kao rezultat akcije.

image
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH


Kod riskiranja imajte ovo na umu

Riskiranje nije bezglavo jurcanje. Riskiranje o kojem govorim je promišljena akcija. Stani. Udahni. Osjeti. Razmisli. Uzmi u obzir sve ono naučeno iz prethodnih iskustava i primjeni to na novu situaciju. Tako ćeš smanjiti rizik.

Nova osoba i novi odnos predstavljaju nešto nepoznato. Nepoznato predstavlja rizik, ali je isto tako plodno tlo za ljubavnu strast. Nepoznato i misteriozno održava onu pozitivnu napetost u odnosu koja je potrebna za seksualnu želju i strast.


Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
15. svibanj 2024 02:13