SHUTTERSTOCK
zapitajte se

Što zapravo znači ljubav prema sebi?

Kad pomislite na načine kako iskazujete ljubav prema samima sebi, što vam prvo pada na pamet?

Nedavno je moja sestrična Ksenija bila u posjetu svom sinu koji provodi godinu dana srednjoškolske razmjene ni manje ni više nego na - Havajima. Naravno, bila je oduševljena svime, lijepo su se zajedno proveli, vratila se s puta sa širokim osmjehom na licu i svima nam je donijela male darove. Među ostalim, elastične narukvice s raznim motivirajućim natpisima. Ja sam si odabrala jednu na kojoj piše "LOVE YOURSELF"(voli sebe) i odmah ju stavila oko zapešća lijeve ruke.

U danima koji su uslijedili shvatila sam koliko je ta narukvica sjajan podsjetnik. Česti pogledi na njezinu poruku stalno su me nukali da se pitam pokazujem li zaista i istinski ljubav prema sebi i koliko često to činim. I što ustvari ta ljubav sve obuhvaća?

Kad pomislite na načine kako iskazujete (ili kako biste voljeli iskazivati) ljubav prema samima sebi, što vam prvo pada na pamet?


Baš za mene

Meni je oduvijek simbol toga bio da nađem vremena otići na masažu ili pedikuru. Moj je životni raspored uvijek bio pretrpan i priuštiti si masažu bilo je nešto onako ‘baš za mene‘. Također, nedavno sam konačno krenula na tretmane refleksoterapije, ponosna kako sam napravila sjajan korak u smjeru voljenja sebe. Općenito, ljubav prema sebi mi je imala značenje svega što hrani moju dušu i tijelo. Da, uzimanje vremena za sebe i iskazivanje poštovanja prema svom tijelu istinski jesu geste ljubavi prema sebi, ali ova narukvica me svakodnevno nukala da osvještavam kako postoje još mnoge druge dimenzije. Evo tri primjera.

Utorkom ujutro nam uvijek dolazi netko iz ustanove za njegu u kući okupati mog brata Vanju No djevojka koja je (kako smo se unaprijed bili dogovorili) trebala doći prošlog utorka jednostavno se nije pojavila. Mi smo ustali i čekali ju i - ništa. Kad sam ju nazvala, rekla je: "A da, stavili su me u raspored sutra umjesto danas". Ja inače vjerujemo u ljubaznost u svakoj prilici, ali ovoga puta sam odgovorila: "Ali bio bi red da ste nam to javili kad ste saznali!" Moj ton je bio neuobičajeno oštar, ali sam odjednom shvatila da je i upravo to čin ljubavi prema sebi - jasno izražavanje nezadovoljstva kad te netko tretira s nepoštovanjem, bez potrebe da uvijek imam razumijevanja i bez straha od zamjeranja. Vječna ljubaznost zapravo na neke ljude ostavlja dojam da ne moraju posebno paziti kako se prema vama odnose. Ova mala epizoda me podsjetila da je generalno - postavljanje jasnih granica, zapravo veliki čin ljubavi prema sebi! Isto tako i postavljanje vlastitih uvjeta i općenito zauzimanje za sebe.

image
Privatni album

Zatim, u nedjelju sam (neuobičajeno za mene) napravila pripremu za radionicu koju držim u ponedjeljak, inače te pripreme radim ponedjeljkom ujutro. Pripremajući se tako za sutrašnji dan osjetila sam koliko je velika gesta ljubavi prema sebi raditi stvari unaprijed, ne ostavljati ih za zadnji čas. Što god napravimo unaprijed, time skidamo naboj stresa s cijele te stvari, koji se neminovno pojavi ako se dovedemo u vremenski tjesnac. I osim toga, tako nam se ne mogu dogoditi nenadane i nepredviđene okolnosti koje nas mogu omesti u tom budućem vremenu. Činjenjem stvari unaprijed poklanjamo sami sebi - mir.

Čišćenje kuće sam također sada počela promatrati kao ljubav prema sebi. Metem pod, perem suđe i sortiram stvari zato da meni bude ugodno i lijepo, ne zato što se to mora, što je ‘red‘ ili obveza. Zapravo, to koliko volimo sebe vidi se upravo na tome koliko volimo svoj dom.

Bilo je ovih dana još puno malih bljesaka osvještavanja dodatnih aspekata voljenja sebe, sad mi je žao što ih nisam sve zapisivala da vam ih mogu prenijeti. Ova me sjajna narukvica u mnogim trenucima tijekom svakog dana i dalje nuka da zapažam, otkrivam i osvještavam koliko zaista izražavam ljubav prema sebi i gdje bi bilo dobro da je imam više.

Ne bi li bilo sjajno da svi nosimo ovakve narukvice?

Linker
26. travanj 2024 14:36