SHUTTERSTOCK
učinkovit alat

Umjetna inteligencija mogla bi biti idealan poticatelj zdravog života

Virtualni pomoćnik novi osobni trener

Virtualni pomoćnici - chatbotovi vrlo su učinkovit alat za značajno poboljšanje tjelesne aktivnosti, prehrane i spavanja, pokazao je prvi sustavni pregled i metaanaliza koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu Južne Australije. Otkrili su da chatbotovi mogu brzo i kvalitetno pomoći da povećate broj dnevnih koraka, jedete više voća i povrća te poboljšate trajanje i kvalitetu sna.

Nije samo za mlađe

Konkretnije, razgovori s chatbotovima zaslužni su za dodatnih 735 koraka dnevno, dodatnu porcija voća i povrća i 45 minuta više noćnog sna, objavljeno je u časopisu Nature Digital Medicine. Suprotno uvjerenju da umjetna inteligencija koristi mlađima, koji se bolje snalaze s tehnologijom, pokazalo se da komunikacija s virtualnim pomoćnicima ima isti učinak na različite dobne skupine.

- Njezina privlačnost je u tome što generira trenutne, privlačne i personalizirane odgovore, koji potiču korisnike da donose bolje odluke o svom svakodnevnom kretanju, prehrambenim navikama i spavanju - ističu istraživači. Dodali su kako su chatbotovi temeljeni na tekstu učinkovitiji od umjetne inteligencije temeljene na govoru ili glasu.

Linker
27. travanj 2024 06:35