SHUTTERSTOCK
Motivator ili opsesija

Trebamo li brojati dnevne korake: istražili smo prednosti i nedostatke pedometra

Ako se želite baviti hodanjem, aplikacija koja broji korake fantastičan je način praćenja koliko ste aktivni. No postoji i stvari koje ne želite da vam se dogode

Hodanje je jedan od najlakših i najučinkovitijih načina vježbanja. Ne zahtijeva nikakvo iskustvo ili opremu i većinom je prikladno za svakoga. Uz napredak tehnologije prošli su dani kada ste morali pogoditi svoje korake, udaljenost koju ste prešli ili kalorije koje ste sagorjeli - pedometri to danas prate za nas. Međutim, skidanje aplikacije pedometra na pametnom telefonu ima nekoliko prednosti, ali i nedostataka koje možda ne očekujete

Dobre stvari

Poboljšano zdravlje srca, bistriji um, jači zglobovi, bolja fleksibilnost, kvalitetniji san samo su neke od dobro poznatih prednosti hodanja. Ako se želite baviti hodanjem, aplikacija koja broji korake (pedometar) fantastičan je način praćenja koliko ste aktivni. Većina aplikacija može se besplatno preuzeti. Najčešće se spominje nekoliko prednosti aplikacije pedometra.

  • Potiče na aktivnost

Gotovo sve aplikacije pedometra automatski kalibriraju cilj dnevnih koraka za vas na temelju vaših postavki. Postoje i neke koje nagrađuju navike hodanja porukama ohrabrenja.

  • Prati potrošene kalorije, udaljenost i vrijeme

Kada ste neko vrijeme aktivni, možete pratiti napredovanje ili pregledavati svoje rezultate kroz različite grafikone i tablice. Funkcioniraju pomoću ugrađenog GPS-a ili akcelerometara koji ‘tumači‘ kretanje kao korak. Mnoge aplikacije za pedometar također izračunavaju udaljenost koju ste prešli i vrijeme aktivnosti te procjenjuju kalorije koje ste sagorjeli. Neke aplikacije uključuju i podatke koliko ste vode popili i na koliko ste se stepenica uspeli.

  • Jeftiniji od drugih gadgeta

Za praćenje osnovne statistike nije vam potreban pametni sat, koji može izgledati super, ali ponekad ćete ga možda zaboraviti napuniti. Najveće su šanse da to ipak nećete propustiti s mobitelom.

  • Potiču zdravu konkurenciju

Neke aplikacije čak imaju i mogućnost da se povežete s drugima. Konkurencija u internetskoj zajednici može vas potaknuti na više hodanja jer ćete uspoređivati svoje korake s njihovima, ali i, primjerice, natjecati se u izazovima hodanja, pridružiti se nekoj grupi za hodanje i sl.

Ne tako dobre stvari

Iako su aplikacije pedometra izvrstan način za brojanje koraka i postizanje ciljeva bez nošenja fitness uređaja, imaju nekoliko nedostataka. Internetska zajednica potrudila se sastaviti listu.

  • Aplikacije nisu uvijek točne

Iako aplikacije za pedometar učinkovito koriste GPS ili akcelerometar telefona za praćenje koraka, imajte na umu da podaci koje te aplikacije prikupljaju nisu uvijek točni - koraci, kalorije i udaljenost ponekad se pogrešno broje, što vas može odvratiti od postizanja fitness ciljeva.

  • Neke aplikacije prazne bateriju

Većina aplikacija pedometra bilježi vaše korake, a da niste ni svjesni da to čine jer ne zahtijevaju da pritisnete gumb za pokretanje; jednostavno rade automatski kada počnete hodati ili se kretati. A to će vjerojatno brže isprazniti bateriju. Ako želite koristiti aplikaciju pedometra bez pražnjenja baterije, obavezno pauzirajte brojač koraka kada ga ne koristite.

  • Mogu uzrokovati opsesiju brojanja koraka

Loša je vijest da pedometar može postati nezdrava ovisnost jer neki postanu opsjednuti brojanjem svojih koraka. Primjerice, često postoji nerealan cilj da svi hodaju deset tisuća koraka svaki dan, što nije lako prosječno (ne)aktivnoj osobi pa je možda realnije i zdravije postaviti ostvariv cilj od pet tisuća koraka u danu.

  • Ne uzimaju u obzir duljinu koraka i brzinu otkucaja srca

Neki imaju kraću duljinu koraka, što znači više koraka, a drugi dužu duljinu koraka i manje koraka. Ne postoji način da aplikacija pedometra zna duljinu vašeg koraka, osim ako je sami ne možete kalibrirati. I praćenje otkucaja srca je također važno. Puls može dati pregled koliko je vaše hodanje zapravo učinkovito ili intenzivno kao vježbanje. Ali, aplikacija pedometra ne može pratiti vaš puls ako nije povezana s nosivim uređajem.

Novi Doktor u kući donosi i kako pravilno trčati te koje vježbe raditi za lijepo oblikovane ruke. U prodaji je od 5. listopada

Linker
27. travanj 2024 09:07