Ova sprava izvrsna je pomoć u borbi protiv stresa, nervoze, nesanice i sličnih problema.
 Foto: Fitness.com.hr
Sprava za veslanje

To je to - potrošite i do 800 kalorija u sat vremena

Tijekom jednog zaveslaja aktivira se više od 90% svih mišića, a sve s vrlo malim opterećenjem na zglobove i intenzitetom.

Jedan od najučinkovitijih kućnih rekvizita za aerobni trening svakako je sprava za veslanje. Tijekom veslanja na ovoj spravi, aktiviraju se sve skupine mišića na ljudskom tijelu pa ne čudi da se ovo sprava koja troši velike količine kalorija i pomaže u postizanju vitke linije. Naime, tijekom jednog zaveslaja aktivira se više od 90% svih mišića, a sve s vrlo malim opterećenjem na zglobove i intenzitetom koji odgovara svakom pojedincu.

Osim što tijekom veslanja značajno doprinosite mišićnoj aktivaciji i radu, veslanje poboljšava i funkcionalnu efikasnost kardiovaskularnog, metaboličkog i respiratornog sistema, što ga čini idealnim za osobe koje se bore s prekomjernom tjelesnom težinom.

Zbog toga, sprava za veslanje se koristi i u prevenciji bolesti srca, krvnih žila i dišnih organa. Na kraju, ali ništa manje važno, sprava za veslanje je izvrstan borac protiv stresa, nervoze, nesanice i sličnih problema s kojima se susreću mnogi.

Kad se govori o kalorijskoj potrošnji, spravi za veslanje malo koja aerobna sprava može parirati. Intenzivnijim treningom na spravi za veslanje moguće je u sat vremena potrošiti i do 800 kcal!

HIIT program na spravi za veslanje

Sprava za veslanje je izvrsna za napraviti HIIT trening (High-intensity interval training) za pamćenje. Razlog je jednostavan: cijelo tijelo je u pokretu s naglaskom na mišiće nogu, leđa, biceps i trapezius, a metabolički efekt ne treba posebno spominjati.

HIIT programi su intervalni treninzi visokog intenziteta u kojima se izmjenjuju intervali različitog intenziteta. Potvrđeno je da su upravo HIIT treninzi najbolji način za poticanje topljenja masnog tkiva, ubrzavanje metabolizma i stjecanje željene forme i vitke linije.

Primjer HIIT treninga na spravi za veslanje:

Ukupno trajanje: 16 minuta (ne uključujući zagrijavanje i hlađenje)

Broj serija (visokointenzivni intervali + niskointenzivni intervali): 8

Trajanje intervala visokog intenziteta: 30 sekundi

Trajanje intervala niskog intenziteta: 90 sekundi

Zagrijavanje i hlađenje: svaka faza po 5 minuta laganim tempom

Kako budete napredovali, povećanje opterećenja može ići u smjeru povećanja otpora na spravi, ili smanjenja trajanja intervala niskog intenziteta na 60 sekundi, ili pak povećanja broja serija.

Spravu za veslanje možete kupiti u Fitness.com.hr Web shopu te iz ugodnosti vlastitog doma svakodnevno raditi treninge koji će donijeti niz dobrobiti vašem organizmu, kako fizički, tako i psihički.

Linker
29. travanj 2024 12:55