SHUTTERSTOCK
Dvostruka korist

Hit namirnice! Šest najboljih međuobroka za mršavljenje i dobivanje mišića

Tijelo treba proteine za očuvanje mišića

Ponekad riječ dijeta zvuči doista negativno jer sama pomisao da si nešto uskraćujemo ne zvuči ni na koji način primamljivo. Izbacivanje omiljenih namirnica k tome sigurno predstavlja određenu težinu, međutim, isto tako simbolizira vašu odlučnost ulaganja u vlastito zdravlje. Među prvim koracima koje poduzimamo najčešće je uvođenje reda u prehranu. Dakle, nema grickalica u bilo kojem trenutku kad osjetimo lažnu glad. Ako ipak, međutim, pokoji put i pogriješimo, važno je vratiti se u rutinu, a to ćemo najprije postići uz dobru pripremu. Uvijek dostupne zdrave grickalice pomoći će tako u mršavljenju i dobivanju mišića. Dvostruka korist!

Gubitak masnog tkiva, ali ne i mišićne mase

Prilikom odabira ili pripreme grickalica morate imati na umu nekoliko stvari. Jedan od njih je osigurati da vaš međuobrok nudi zadovoljavajuće proteine.

- Proteini su poznati po svojoj sposobnosti da potiču osjećaj punoće i sitosti. Kada konzumirate međuobroke bogate proteinima, vjerojatno ćete se kasnije osjećati zadovoljno i manje skloni prejedanju, a to pak može pomoći u kontroli ukupnog unosa kalorija, pridonoseći gubitku težine - objašnjava Amy Goodson, dijetetičarka i stručnjakinja za sportsku dijetetiku.

Kada vam je cilj gubitak težine, želite smanjiti masno tkivo, a ne izgubiti mišićnu masu. Naime, tijelo treba proteine za očuvanje mišića. Uključivanjem međuobroka bogatih proteinima u svoju prehranu, osigurat ćete tijelu sve ključne komponente za održavanje čiste mišićne mase tijekom procesa mršavljenja.

Šest najboljih međuobroka za mršavljenje i dobivanje mišića

image
SHUTTERSTOCK

1. Svježi sir s krekerima od cjelovitih žitarica

Svježi sir je prava glavna namirnica kada su u pitanju grickalice. Dijetetičarka Goodson preporučuje uživanje u pola šalice svježeg sira s kriškama svježeg krastavca i krekerima od cjelovitih žitarica. Svježi sir ima malo kalorija, a puno proteina koji doprinose povećanju osjećaja sitosti. Pola šalice što je otprilike 112 grama sadrži samo 90 kalorija i oko 12 grama proteina. Također, osim što mršavite, dobivate impresivnu dozu kalcija, kalija i magnezija.

2. Humus sa štapićima mrkve i mozzarella sira

Postoje razne vrste dobrih komercijalnih humusa, a možete ga napraviti i sami. Osim što ćete tako sami birati sastojke koje ćete i u kojem omjeru staviti, zasigurno ćete se i dobro zabaviti. Goodson predlaže da za zdravi međuobrok uživate u dvije žlice svog omiljenog humusa s malo mozzarella sira i nekoliko štapića mlade mrkve.

3. Tuna

Tunjevina sadrži omega-3 masne kiseline te poboljšava mišićnu snagu. Zbog visokog udjela proteina, a niskog masti, osim što pomaže mršavljenju, odlična je namirnica koja doprinosi prevenciji bolesti srca i krvnih žila te snižava kolesterol.

4. Jaja

Ako ste u nedoumici što pojesti, tvrdo kuhana jaja su zlatan izbor. Osim što je zbog malo kalorija dobra hrana za mršavljenje, jaja sadrže šest grama zasitnih proteina i što je možda najvažnije, čuvat će vas sitima. Osim toga, imaju visok udio proteina životinjskog porijekla, koji doprinose održavanju i rastu mišićne mase i zdravlju kostiju.

image
SHUTTERSTOCK

5. Sjemenke bundeve

Ako žudite za nečim hrskavim i slanim, posegnite za sjemenkama od bundeve. Odlične su i za noćni obrok budući da sadrže magnezij koji potiče bolji san. Uz to magnezij je izuzetno važan mineral, među ostalim i za naše mišiće.

6. Grčki jogurt

Dijetetičari često preporučuju grčki jogurt kao idealan međuobrok za mršavljenje i to s dobrim razlogom. Osim što sadrže malo kalorija, bogati su proteinima koji će doprinijeti izgradnji i oporavku mišića.

Linker
26. travanj 2024 14:37