Koliko god vam možda na početku bilo teško, s vremenom će vam trčanje postati i lakše i zabavno.
 iStock
Cijela istina

Što je bolje za mršavljenje - trčanje ili hodanje

Blagdanski kolačići i druge delicije ostavili su traga na vašoj liniji i sada se mučite pitanjem kako stati u odjeću koja vam je prije nekoliko dana savršeno pristajala? Ništa lakše! Treba vam samo malo dobre volje, nešto više discipline i pametna odluka - za koju aktivnost se odlučiti. Ali i tu vam uskačemo u pomoć!

Svi zaljubljenici u trčanje kažu kako već nakon nekoliko tjedana joggiranje može postati prava ovisnost. Iako umorni, iscrpljeni i znojni, jogging im pruža neopisiv osjećaj zadovoljstva postignutim rezultatom. No trčanje ne mora nužno biti bolje za skidanje suvišnih kilograma od običnog ili brzog hodanja. A evo i zašto...

Riješite se kalorija

To je zato što nije nužno samo sagorjeti kalorije kako bismo smršavjeli. Trčanje, zajedno s drugim kardio vježbama, omogućuje da se riješimo kalorija iz masti, ali i iz mišića što rezultira ukupnim smanjenjem mišićne mase. Međutim, za uspješno mršavljenje, slažu se stručnjaci, trebalo bi imati dovoljno mišićne mase kako bi nam pomogli da tjelovježbom sagorimo čim više kalorija. Brzo hodanje, s druge strane, omogućuje našem tijelu da odabere koje će kalorije sagorjeti.

Foto: iStock
Prije svake tjelesne aktivnosti treba se zagrijati, par čučnjeva, istezanje nogu, ruku i kralježnice dobra su i poželjna "predigra" za ono što slijedi, pa je nemojte propuštati

Savjet plus

  • ne jedite sat vremena prije treninga, bilo da je riječ o trčanju ili brzom hodanju
  • kao i prije trčanja, i prije brzog hodanja se valja zagrijati
  • probajte se odabranom aktivnošću baviti barem tri puta tjedno
  • neka vaš trening u početku traje od pola sata do 45 minuta

Oprezno s jelom

Za razliku od hodanja, trčanje u našem organizmu budi potrebu za većim unosom hrane. To je zbog steroidnog hormona kortizola koji zbog pojačane tjelesne aktivnosti poraste pa automatski povećava apetit te žudnju organizma za ugljikohidratima i mastima. Nažalost, u tim se situacijama mnogima dogodi da se prejedaju i u konačnici još više udebljaju. Kod hodanja se to ne događa. Naime, dok hodamo razina kortizola se smanjuje što nama, odnoso našem tijelu omogućuje regulirani unos novih kalorija. U isto vrijeme postajemo osjetljiviji na inzulin, hormon žlijezde štitnjače koji regulira razinu šećera u krvi te metabolizam masti i ugljikohidrata u tijelu, a to znači da nam pomaže sagorijeti kalorije.

Pazite na zglobove

Konačno, pri odluci da li trčati ili hodati kako biste smršavjeli, u obzir treba uzeti i činjenicu da trčanje može imati negativne posljedice na vaše zglobove, posebno koljena. Hodanje je, pak, dokazano učinkovita alternativa koja će vam pomoći promijeniti brojkicu na vagi koja vas muči. I posljednje, ali ne manje bitno, jedite zdravo, pijte puno vode i izbacite šećer!

Linker
08. svibanj 2024 22:05