SHUTTERSTOCK
Ravnoteža

Najvažnija stvar koju možete učiniti za svoje mišiće ne zahtijeva teretanu, već spavaću sobu

Mišićna masa je pokazatelj dugovječnosti i zdravstvenog stanja, ali optimalno zdravlje mišića zahtijeva više pristupa, uključujući kvalitetan raspored spavanja

Kada govorimo o definiranim mišićima tijela, vjerojatno ćete pomisliti kako iza toga stoje sati odrađenih treninga snage i izdržljivosti te obroci većinom zastupljeni proteinima. No jedna stvar bi mogla iznenaditi i natjerati vas da budete redovitiji u ovoj rutini. Postizanju optimalnih ciljeva odnosno zdravlju tijela treba pristupiti cjelovito, međutim jedna nas činjenica posebno veseli, a istaknula ju je medicinska struka.

- Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje mišiće ne zahtijeva teretanu, već spavaću sobu. Kvaliteta sna je prioritet - rekla je medicinska sestra Cynthia Thurlow.

image
SHUTTERSTOCK

Kako san podržava zdravlje mišića

Izgraditi i održavati mišiće ne znači da vježbanje i prehrana nisu važni već, štoviše, da su sastavni dio rutine.

- Kad radim s nekim tko stvarno pokušava izgraditi mišiće, uvijek ih podsjećam da je nužno pogoditi proteinske makronaredbe, adekvatno vježbati ali i da moraju imati kvalitetan san - objašnjava Thurlow i dodaje kako se bez ove tri komponente ne mogu izgraditi zdravi i definirani mišići.

San je neophodan za oporavak tijela. Duboki san, također poznat kao tri faze spavanja, potiče rast mišića i tkiva, dok se stanice tijela regeneriraju. Jedno istraživanje pokazalo je da osobe s malom mišićnom masom češće prijavljuju vrlo lošu kvalitetu spavanja. Drugo istraživanje pokazalo je da je čak i jedna noć nedostatka sna dovoljna u samnjenju sinteze mišićnih proteina kod mladih, zdravih muškaraca i žena.

- Kvalitetan san je izuzetno važan za povećanje mišića, jednako kao trening otpora i pravilna prehrana - rekla je medicinska sestra i dodala kako se ovoj temi posebno posvetila nakon što je od pacijenata često slušala priče o borbi sa snom.

GABA kiseline

Kako bi dobila što konkretnije rješenje za ovakve slučajeve, promatrala je koje vrste dodataka mogu biti od pomoći i došla do zaključka da su to gama-aminomaslačne kiseline (GABA) koje pomažu tijelu i umu da se opuste i zaspu. U ovoj studiji, ispitanici koji su uzeli 100 miligrama prirodnog oblika GABA-e prije spavanja, zaspali su brže i imali kvalitetniji san nakon tjedan dana suplementacije. Dodatna učinkovitost je ako uzimate suplemente s magnezijem, koji se veže na GABA receptore i aktivira ih izazivajući umirujući učinak.

Linker
25. travanj 2024 15:21