Iako određeni preparati mogu donekle pomoći, jedini pravi recept za gubitak suvišnih masnoća i kilograma je - predano vježbanje!
 Foto: iStock
Čarobna trening pilula?

Kako povećati gubitak masnoće tijekom vježbanja

Oksidacija masti i ugljikohidrata ovisi o intenzitetu i trajanju aktivnosti.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology analiziralo je utjecaj konzumiranja sinefrina u sagorijevanju masti za vrijeme odmora i tijekom vježbanja. Naime, sinefrin je popularan dodatak prehrani koji se često upotrebljava za snižavanje tjelesne mase. Može se naći u prirodi (iako u niskim koncentracijama) u raznim agrumima, kao što su naranča, mandarina i grejp ili u većim koncentracijama u pripravcima, poput ekstrakta gorke naranče (Citrus aurantium).

Za njega se tvrdi da potiče termogenezu i oksidaciju masti te povećava bazalni metabolizam, a da je učinak sličan aktivnoj tvari efedrinu koji također potiče mršavljenje. No, za razliku od njega, sinefrin nema loš utjecaj na srce i krvni tlak.

42 po satu

Svrha istraživanja bila je utvrditi učinke unosa 3 miligrama sinefrina po kilogramu tjelesne mase na metabolizam energije i stupanj oksidacije masti i ugljikohidrata tijekom odmora i vježbanja. U eksperimentalnom istraživanju ispitanici su podijeljeni u dvije skupine. Jedni su uzimali sinefrin, a drugi placebo. Svi su vježbali na statičkom biciklu, a potrošnja energije, otkucaji srca i krvni tlak mjereni su prije i poslije vježbanja. Pokazalo se da sinefrin može biti koristan kao dodatak za povećanje oksidacije masti od 7 grama po satu vježbanja.

To bi značilo da, u najboljem slučaju, pojedinac može sagorjeti 42 grama masti u sat vremena vježbanja na toj razini intenziteta.

Ništa bez truda i vježbe

No ipak, realna promjena tjelesne mase koja se temelji na oksidaciji masti kroz vježbe i dijete može potaknuti gubitak od 200 do 300 grama tjedno, odnosno malo više od jednog kilograma mjesečno. To znači da se promjena mase koju osjećamo kada smo počeli vježbati ne temelji na mastima, već uglavnom na gubitku tekućine.

Konačni zaključak je da nema "čudotvornih pilula" i da realno nije moguće, barem na prirodan i zdrav način, izgubiti više od kilograma čiste masti mjesečno.

Linker
14. svibanj 2024 02:02