SHUTTERSTOCK
zdravlje kostiju

Izbjegnite osteoporozu uz dva jednostavna savjeta

Kosti kuka nisu u sjajnoj formi?

S godinama kosti postaju slabije, čemu u prilog ne ide ni pojačana sklonost debljanju nakon pedesete. Zdravstveni guru dr. Michael Mosley, bivši liječnik poznat po svojim nastupima u brojnim emisijama o zdravlju, ponudio je svoje savjete onima koji žele smanjiti rizik od razvoja osteoporoze.

Kaže kako je i sam tijekom prošle godine, dok je snimao seriju o zdravom starenju, primijetio da mu kosti nisu toliko jake - kralježnica je čvrsta, ali kosti kuka nisu u sjajnoj formi iako nema osteoporozu.

Evo kako se to može promijeniti.

Kalcij, vitamin D i šljive

Važan je pravilan unos kalcija i vitamina D, a osim dobrih izvora kalcija kao što su mliječni proizvodi i lisnato zeleno povrće, savjetuje jesti suhe šljive. Novije istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, sugerira da jedenje pet do šest šljiva dnevno poboljšava gustoću kostiju. Protuupalni spojevi u suhim šljivama mogu usporiti njihovu razgradnju.

Kratko, ali učinkovito vježbanje svaki dan

Istraživanja pokazuju da dvije minute skakanja svaki dan mogu ojačati kosti kuka. Istraživanja u kojima su sudjelovale žene u menopauzi pokazala su da su treninzi u koje su bila uključena različita skakanja i dizanje utega povećali gustoću kostiju. Drugo je istraživanje pokazalo da su i mlađe i starije žene koje su radile vježbe visokog intenziteta s utezima imale jače kosti od onih koje nisu vježbale ili su vježbale umjerenim intenzitetom.

Linker
25. travanj 2024 15:19