Hrvoje Pintarić, dr. med., internist-kardiolog i Miljenko Marjanović, teniski trener, FOTO: LUCIJA OCKO CROPIX
srce sporta

Avivin zdravljak: Saznajte kako možemo smanjiti rizik od tragičnih događaja na sportskim terenima

Panel u Poliklinici Aviva okupit će kardiologe i sportaše koji će govoriti o ovoj važnoj temi

Sport je izuzetno koristan i dobar za sve u bilo kojoj životnoj dobi, ali potrebno je podići svijest o preventivnim pregledima koji mogu osigurati da bavljenje sportom bude sigurno. Kod mladih i aktivnih sportaša to se rješava kroz medicinu rada preparticipacijskim pregledima, pa ako se uoči neki problem osobu se uputi specijalisti. No, kada se sportom želi baviti netko u srednjoj i starijoj dobi ili netko tko prethodno nije bio sportski aktivan, potrebno je otići na pregled kardiologu kako bi se isključile bolesti koje na terenu mogu završiti fatalno. Naime, nagla srčana smrt događa se kod mladih sportaša dva i pol puta češće nego kod nesportaša, a kod ljudi starijih od 35 koji se rekreativno bave sportom, rizik raste i nekoliko desetaka puta više u odnosu na nesportaše, kaže prof. prim. dr. sc. Hrvoje Pintarić, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije.

Dodaje i da se vrlo često rekreativne sportaše i trenere ne doživljava ozbiljno kad se požale na tegobe pa neke bolesti koje se mogu liječiti ostaju neprepoznate. Kako pristupiti sportu na zdrav i siguran način, bilo da se radi o rekreativnom ili profesionalnom sportu, djeci ili odraslima kardiolog Hrvoje Pintarić govorit će i na edukativnom panelu Avivin zdravljak - Srce sporta, koji će se održati 18. listopada u 18 sati u zagrebačkoj Poliklinici Aviva, Trpinjska cesta 7.

Stručni panelisti

O važnosti prevencije i pravovremene reakcije kod djece sportaša, kod kojih su posljedice neotkrivenih rizika, nažalost često i fatalne, ali i o tome zašto su pregledi ključni za sportaše i rekreativce iznad 35 godina, uz prof. Pintarića govorit će dr. Petra Detoni, dr. med., spec. pedijatrije, subspecijalist pedijatrijske kardiologije. Razgovarat će se i o tome kako uklopiti tjelesnu aktivnost u svakodnevni život i kako živjeti u skladu s modernim smjernicama za zdrav život. Mima Georgieva, dr. med., specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije savjetovat će kako se riješiti prekomjerne tjelesne težine i loših navika, pušenja i sl.

image
LUCIJA OCKO CROPIX

Osobna iskustva

Sportaši Miljenko Marjanović, glavni trener „TK Terra“ i Žarko Stojić, voditelj i trener „FC Jump“ te profesionalni bodybuilder, iznijet će osobna iskustva o tome kako su se suočili s izazovima kardiovaskularnih bolesti, preživjeli ih te nastavili se baviti sportom.

Moderator panela će biti Dalibor Bosančić, urednik i voditelj emisije o zdravlju.

Broj mjesta je ograničen, stoga se na vrijeme prijavite s Vašim podacima (ime i prezime, kontakt) na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Linker
27. travanj 2024 07:47