SHUTTERSTOCK
studija

Tri stanja kod kojih bi kanabis mogao biti koristan, a ovo je daleko najčešći razlog zbog kojeg ga mnogi koriste

Istina je da su istraživanja malobrojna, ali jedna stvar je jasna

Korisnost upotrebe kanabinoida u liječenju većine medicinskih stanja nije dokazana, no za najmanje tri indikacije podaci idu u prilog učinkovitosti, rečeno je na Simpoziju američkih liječnika interne medicine nedavno održanom u Bostonu. To su neuropatski bolovi, mučnina i povraćanje izazvani kemoterapijom te zgrčenost kod multiple skleroze. Kako je rekla dr. Ellie Grossman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, kronični bolovi daleko su najčešći razlog zbog kojeg pacijenti koriste medicinski kanabis, a Cochraneov pregled 16 studija otkrio je da potencijalne dobrobiti kanabisa kod kroničnih neuropatskih bolova mogu nadmašiti potencijalnu štetu.

Kronični bolovi

Istina je da su istraživanja malobrojna, da se često oslanjaju na subjektivni dojam sudionika i da su proizvodi na tržištu neujednačeni, no pokazalo se da bi kanabis mogao biti vrlo koristan protiv kroničnih bolova u usporedbi s placebom. Dokazi o potencijalnoj štetnosti kanabisa, barem kratkoročnoj, jasniji su, pa su zabilježeni sedacija, osjećaj uzbuđenja, vrtoglavica, poremećaji govora, trzanje mišića, hipotenzija i nekoliko drugih stanja.

No, dugoročna štetnost još je nepoznata, a "svi dokazi potječu od ljudi koji su ga koristili iz rekreacijskih razloga, gdje bi mogla postojati istovremena uporaba duhana, ishodi koje su sami prijavili i pristranost pri sjećanju", rekla je dr. Grossman dodajući da se karakteristike onih koji koriste kanabis rekreativno često razlikuju od karakteristika onih koji ga koriste u medicinske svrhe.

Linker
14. lipanj 2024 18:15