Nažalost, za endometriozu nema lijeka, no postoje brojni načini da se ublaže simptomi i bol povezani s ovom bolešću

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ŽENSKO ZDRAVLJE

Sedam simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Kao žene, gotovo sve smo, prije ili kasnije, iskusile grčeve u vrijeme menstrualnog krvarenja. Prema podacima američkog Ureda za žensko zdravlje, za više od 11 posto žena u dobi od 15 do 44 godine (reproduktivna dob) iza tih bolova u zdjelici stoji isti krivac - endometrioza. Ožujak je mjesec u kojem se budi svijest ovoj bolesti

Endometrioza je bolest cijelog tijela, pri čemu tkivo slično endometriju (sluznici maternice) nekontrolirano raste i širi se po raznim dijelovima tijela i ne samo u području reproduktivnih organa i zdjelice. Tkivo endometrioze osjetljivo je na spolne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice pa raste, zadebljava se i ljušti, a žena s endometriozom krvari ne samo iz maternice nego i iz svih endometrijskih žarišta izvan maternice. To pak izaziva iritaciju, grčeve, bol, endometrioza utječe na rad organa koje zahvati i dovodi do njihove disfunkcije.

Mada je točan uzrok ove bolesti još uvijek nepoznat, najčešći rizičan faktor je pozitivna obiteljska anamneza. To znači da, ako vaša majka ili sestra imaju endometriozu, veće su šanse da ćete je imati i vi. Iako se endometrioza može pojaviti kod svake žene u reproduktivnoj dobi, češća je kod žena u tridesetim godinama.

Život s endometriozom za većinu žena nije lak. Zbog nje djevojke izostaju iz škole, a žene s posla te bolest uvelike utječe na kvalitetu života, uključujući i seksualnu disfunkciju te probleme u vezi koji iz toga proizlaze. Još jedan problem je to što za formalnu dijagnozu endometrioze ponekad trebaju proći godine. Simptomi variraju od žene do žene, ali većina žena iskusit će barem 1 od ovih 7 simptoma.


1. Vaše menstruacije su izuzetno bolne

Endometrioza izraz „menstrualni grčevi” podiže na posve novu razinu. U slučaju endometrioze bol obično počinje dan ili dva prije menstruacije i nastavlja još nekoliko dana nakon završetka menstruacije. Često može biti kronična, tupa, pulsirajuća, oštra ili žareća. Ta pojačana bol tijekom menstruacije povezana je s hormonalnim odgovorom tijela.


2. Seks više nije ugodan

Osjećate li bol ili neugodu tijekom seksa? Za to krivac može biti endometrioza. To je zbog toga što tkivo slično sluznici maternice, koje se inače treba oljuštiti i dovesti do krvarenja svaki mjesec tijekom menstruacije, može početi rasti u području zdjelice, a to seks može učiniti bolnim za ženu. S vremenom se može stvoriti ožiljno tkivo koje uzrokuje opću bol u zdjelici te bolan seks kod nekih žena. Iz toga je jasno da endometrioza može utjecati na intimnu vezu ako se ne liječi. Naime, seks može postati manje poželjan za ženu upravo zbog bolova, a to pak može uzrokovati probleme u vezi. Stoga je važno na vrijeme prepoznati bolest i naučiti neke metode fizičke intimnosti koje će funkcionirati kod vas i vašeg partnera bez da to uzrokuje još više boli za vas.


3. Imate problema sa začećem

Ako neko vrijeme bezuspješno pokušavate zanijeti, trebali biste porazgovarati s liječnikom o tome postoji li mogućnost da imate endometriozu s obzirom na to da je ona čest uzrok neplodnosti kod žena. U stvari, između 25 i 50 posto žena koje su neplodne ima endometriozu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Iako se ne zna zašto točno endometrioza uzrokuje neplodnost, smatra se da ožiljno tkivo koje stvara nepogodan ambijent za začeće.


4. Obavljanje nužde uzrokuje neugodan pritisak ili bol

Nema ništa neugodnije nego kad ne možete obaviti nuždu onda kad za tim osjetite potrebu, naročito ako je razlog to što vam je odlazak u zahod previše bolan. Nažalost, endometrioza može negativno utjecati i na tu sferu vašeg života. S obzirom na to da tkivo enometrioze u području abdomena može krvariti kao reakcija na hormonalne promjene, a krv nema kamo otjecati, dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva koje može uzrokovati bol bilo gdje u području zdjelice, uključujući i područje oko mokraćnog mjehura i rektuma. Osim toga, krv u zdjelici koja nema kamo otjecati i nadražuje tijelo, što također može biti uzrok boli pri vršenju nužde, baš kao i endometriozne ciste koje se nazivaju endometriomi koji vrše mehanički pritisak na mjehur ili rektum, a to boli.


ČITAJTE I: Ova bolest ne shvaća se ozbiljno, a zbog nje sam ostala bez bubrega, jajnika, maternice...


5. Osjećate bol i između menstruacija

Jednako kao što endometrioza može uzrokovati bol tijekom menstruacije, može je uzrokovati i u bilo kojem drugom dijelu mjeseca. I u ovom slučaju krivci su hormoni. Naime, tkivo endometrioze reagira na hormone neovisno o tome gdje se u tijelu nalazi pa, kad je smješteno izvan maternice, može izazvati upalni odgovor koji uzrokuje bol.


6. Obilno menstrualno krvarenje

Obilne menstruacije su jedan od glavnih rizičnih faktora za endometriozu, zajedno s kratkim krvarenjima, izostankom trudnoće i ranom prvom menstruacijom. Iako nije jasno zašto se kod žena s endometriozom javlja tako obilno krvarenje, to je jedan od simptoma koji najviše utječe na život žene s obzirom na to da može biti uzrok izostancima iz škole ili s posla.


7. Povremeno krvarenje i spotting tijekom mjeseca

Spotting između dvije menstruacije, osim što može biti neugodna pojava, može biti i razlog za zabrinutost. Ako imate primjećujete male krvave iscjetke između dvije menstruacije bez ikakvog jasnog razloga, moguće je da se radi o endometriozi jer ona često dovodi do spottinga.


Kako liječiti simptome endometrioze

Nažalost, za endometriozu nema lijeka, no postoje brojni načini da se ublaže simptomi i bol povezani s ovom bolešću. Prvi korak u ublažavanju simptoma endometrioze je jednostavan - uzmite bezreceptni analgetik. Ako i dalje osjećate bol ili je osjećate tijekom spolnog odnosa te ako imate problema sa začećem, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Liječnici kao prvu liniju obrane često propisuju antibebi pilule koje sprečavaju menstruaciju, iako u sprečavanju bolova i obilnih krvarenja neke žene imaju više koristi od hormonalnih intrauterinih uređaja. Ako ove metode ne pomognu u suzbijanju boli, liječnik može predložiti i druge terapije.

Postoje i dvije kirurške opcije za uklanjanje tkiva endometrioze ili cista na jajnicima koji se nazivaju endometriomi, a to su kirurška ablacija, minimalno invazivna kirurška opcija, koja se najčešće radi kod mladih žena koje nisu rađale i žele očuvati plodnost, ali ova metoda garantira povrat bolesti u 80% slučajeva, jer kirurg samo laserski spali bolest, no ne ukloni njen korijen, što omogućuje endometriozi da opet raste i širi se idućom menstruacijom. Drugi izbor kirurške opcije – kirurška ekscizija, je zlatni standard operativnog pristupa liječenju endometrioze u svijetu, koji se u Hrvatskoj radi tek unazad nekoliko godina, a koji omogućuje temeljito i dubinsko otklanjanje tkiva endometrioze sa svih organa koje je endometrioza zahvatila, a niz znanstvenih studija pokazalo je da žene s endometriozom mogu nakon kirurške ekscizije ostati u remisiji do kraja života, a minimalno 5 godina, što znači da bi, ako se oboljela žena odluči za kirurški zahvat, kirurška bi ekscizija bila optimalna opcija, a koja se izvodi u KBC Zagreb, Petrova, gdje je 2020. otvorena Ambulanta za endometriozu.

Linker
02. svibanj 2024 20:21