SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što je sindrom zdjelične kongestije i kako se liječi

Odgovara doc. dr. Slaven Suknaić, vaskularni kirurg

Nakon treće trudnoće ostala mi je tupa bol u zdjelici, koja zna biti i oštra, probadajuća. Ponekad se širi u leđa i noge. Pogoršava se na kraju dana, tijekom ili nakon spolnog odnosa, a malo je lakše u ležećem položaju. Ultrazvukom i magnetskom rezonancijom dijagnosticiran mi je sindrom zdjelične kongestije. Što je to i kako se liječi?

  • Dubravka M., Zagreb

Odgovara doc. dr. Slaven Suknaić, vaskularni kirurg, Zagreb

Sindrom zdjelične kongestije jedan je od čestih, ali neprepoznatih uzroka kronične boli u zdjelici kod žena. Razvoju tog sindroma koji prate tipični simptomi koje opisujete sklonije su žene između 20 i 45 godina koje su rađale više puta. Uzrok boli su proširene vene u zdjelici oko jajnika i maternice, a žene često imaju i proširene vene na vanjskom spolovilu ili unutarnjem dijelu natkoljenica. Jedno i drugo stanje može se uspješno liječiti postupkom embolizacije.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr

Linker
09. travanj 2024 00:31