SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Može li dulja izloženost stresu oštetiti srce i njegov rad?

Na vaša pitanja odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog

Imam 34 godine i u posljednjih nekoliko godina izložen sam jakom stresu, i poslovnom, i privatnom. Zbog svega toga pojavila mi se lagana bol u predjelu prsa, koja mi ne smeta toliko kao bol koliko se bojim da mi tijelo time šalje neke signale. Unatrag 2-3 mjeseca tijekom noći me probudi utrnulost prstiju na desnoj ruci. Inače, tlak mi je uredan, kao i ultrazvuk srca. Može li dulji stres dugoročno oštetiti srce i njegov rad? Što bih trebao napraviti?

  • Ivica T., Koprivnica


Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog, KB Dubrava

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

Najvjerojatnije su vaše tegobe upravo posljedica izloženosti velikom stresu te vaše srce tako reagira. Preporučujem da svakako pronađete način kako da ga se oslobodite i nekako pronađete balans. Dakle, pokušajte uvesti zdrave životne navike, krenite s tjelesnom aktivnosti, šetajte minimalno 30 minuta dnevno po svježem zraku, pokušajte naći vrijeme za sebe.

Također birajte zdraviju prehranu te izbacite alkohol i pušenje. Uvođenjem zdravih životnih navika zasigurno ćete pomoći svom srcu i zdravlju cijelog organizma. Ako vaše tegobe potraju ili se pogoršavaju, napravite 24-satni holter EKG-a, ergometriju te kontrolu laboratorijskih nalaza, hormone štitnjače i parametre metabolizma željeza.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
10. svibanj 2024 07:31