SHUTTERSTOCK
brzo i učinkovito

Laser koji u 15 minuta skida starosnu dalekovidnost - sve što trebate znati o ovom zahvatu

Vratite vid iz mladih dana

Jeste li već počeli škiljiti ili napinjati oči dok čitate knjigu ili udaljavati proizvode dok u trgovini pokušavate pročitati što sitnim slovima piše na deklaraciji? Ako jeste, vjerojatno vas to beskrajno živcira jer ne možete pročitati ono ste još do jučer normalno vidjeli ili zato što ste oduvijek bili na glasu kao oko sokolovo i mislili da će vaš vid zauvijek ostati netaknut. Nažalost, velika je vjerojatnost i da, poput mnogih, odgađate odlazak okulistu. Pomalo se djetinjasto nadate da će to nestati samo od sebe, ne želite prihvatiti taj znak starosti, možda se ne vidite s naočalama i grozite se kontaktnih leća ili invazivnih metoda operacije kakvima se dosad rješavao taj problem. No, medicina i tehnologija napreduju galopirajućim tempom u svim područjima pa tako i u području oftalmologije. Kad je riječ o starosnoj dalekovidnosti ili prezbiopiji, a upravo to je ono što vam se događa ako ste prešli četrdesetu i primijetili spomenute simptome, naočale, kontakte leće i invazivni zahvati više nisu jedino rješenje za vas.

Odsad je starosnu dalekovidnost moguće ukloniti laserom i to isključivo u Poliklinici Bilić Vision koja jedina u Jugoistočnoj Europi nudi tu uslugu. To je rezultat suradnje između Poliklinike Bilić Vision i njemačke tvrtke Zeiss, vodeće tvrtke u proizvodnji tehnologije za refraktivnu kirurgiju i jedine u svijetu koja je napravila laser koji skida starosnu dalekovidnost. Poliklinika Bilić Vision je tako, kao vodeći centar za refraktivnu kirurgiju u regiji, prva na ovim prostorima dobila mogućnost uvesti takav laser u upotrebu.

image
Bilić Vision

Znak starenja koji se može izbrisati

Početak slabljenja vida na blizinu jedan je od prvih znakova starenja, poput bora ili sijedih vlasi i, ma koliko se vi zdravim načinom života i zdravom prehranom trudili odgoditi starenje, nastanak starosne dalekovidnosti ne može se spriječiti. Riječ je o promjeni vida kod koje oko, s vremenom, izgubi sposobnost izoštravanja na bliske predmete, poput slova na papiru ili na zaslonu mobitela. Obično se javlja u 40-im godinama života, kad očna leća počinje postupno gubiti svoju fleksibilnost i, nažalost, ne može se učiniti ništa da se to izbjegne. Glavni simptom je zamagljen vid na normalnoj udaljenosti od predmeta koji gledamo, a česti simptomi su i umor ili glavobolja prilikom obavljanja poslova koji zahtijevaju dugotrajno gledanje izbliza, poput šivanja, čitanja ili pisanja. Ono što smo dosad imali na raspolaganju svi mi koji smo već počeli škiljiti na blizinu su naočale ili eventualno kontaktne leće za one koji ne vole naočale i imaju volje za svakodnevno stavljanje, skidanje i pravilno održavanje leća. Postojala je i mogućnost da se starosna dalekovidnost „skida” invazivnim metodama operacije, odnosno ugradnjom umjetnih leća, no odsad na raspolaganju imamo inovativnu metodu skidanja prezbiopije laserom koja je puno manje invazivna za oko, ima bolje rezultate, a sam zahvat i oporavak traju puno kraće. Nakon što je prije tri godine prva na ovim prostorima uvela lasersku operaciju sive mrene, prva započela raditi s premium lećama Vivity i EMV koje omogućuju dobar vid na svim udaljenostima bez izraženih nuspojava te prva uvela e-eye pulsni laser za liječenje suhog oka, Poliklinika Bilić Vision nastavlja tehnološku nadmoć kao jedina u regiji koja je uvela lasersko skidanje starosnw dalekovidnosti metodom Presbyond.

Presbyond - tajna pomlađivanja oka

U svijetu se ovo stanje najčešće kirurški rješava metodom monovision kod koje se laserom jedno oko „podesi” za gledanje daljine, a drugo više za gledanje blizine. Jedino se tako moglo postići da osoba vidi i blizinu i daljinu i rezultati su bili prilično dobri, no to je ipak donekle polovično rješenje. Naime, ako jedno oko gleda blizu, a drugo daleko, kvaliteta vida na srednjoj udaljenost nužno se smanjuje. Osim toga, kod monovision metode gubi se suradnja dva oka, a suradnja je uvijek poželjna stvar, naročito kad se radi o vašim očima. Zapravo je vrlo jednostavno - suradnja oba oka dovodi do sinergijskog učinka koji dodaje i do značajnih 40 posto vida u usporedbi s tim kad jedno oko gleda samostalno. I upravo tu savršeno popravlja stvar metoda Presbyond tvrtke Zeiss koja je doslovno revolucionirala rješavanje starosnu dalekovidnosti.

- Presbyond koristi principe monovisiona - to da je jedno oko više za blizu, a drugo više za daleko, ali znatno unaprijeđene. Srž inovacije je u korištenju potencijala oka i mozga kako bi produljili dubinu fokusa svakog pojedinačnog oka. Time se postiglo da oko koje gleda daleko ne vidi više samo daljinu nego i srednju udaljenost, a oko za blizu vidi blizinu bolje nego kod monovisiona i uz to još vidi i srednju udaljenost. Rezultat je da se srednja udaljenost vidi odlično za razliku od prijašnjih metoda, a također dolazi i do preklapanja područja jasnog vida oba oka te do učinka sinergije, zbog čega se bolje vide sve udaljenosti u usporedbi s vidom pojedinačnog oka - pojašnjavaju prednosti Presbyond metode stručnjaci iz Poliklinike Bilić Vision.

Vid će napokon opet biti „onaj stari”

Unaprijeđeni laserski tretman oka Presbyond Laser blended vision zahvaljujući blended zoni omogućava dobar vid na oba oka na sve tri udaljenosti - daljinu, srednju udaljenost i blizinu. Laser, uz korištenje platforme Presbyond, nudi brojne prednosti u odnosu na monovision metodu, a najznačajnija je to što podešava korekciju svakog oka radi što preciznije dubinske oštrine i stvaranja takozvane „Blend” zone, odnosno zone preklapanja. Također, oko koje je podešeno za blizinu vidi puno bolje daljinu nego kod klasične metode monovision.

Ukratko, svatko tko se počeo naprezati ne bi li nešto pročitao na mobitelu i tko se ne može zamisliti s naočalama koje mu na trakici vise oko vrata i koje svaki čas podiže na nos bit će oduševljen rezultatom laserskog zahvata metodom Presbyond. A to je izvrstan vid na blizu i na daleko te neovisnost o naočalama bez neželjenih popratnih pojava.

Iako je kod nas posve nova, Presbyond metoda se na zapadu rutinski koristi već desetak godina i potpuno je dokazana djelotvornost i sigurnost tog zahvata. Čak 95 posto pacijenata sa starosnom dalekovidnošću su pogodni kandidati za ovu metodu, a brojke najbolje govore o tome koliko je uspješna: čak više od 98 posto operiranih čita novine bez naočala, a oko 90 posto i sitna slova na deklaracijama. Ne samo da pacijenti čitaju bez naočala, već to mogu odmah, još istog dana kad je obavljen laserski zahvat. Da, ne morate udaljavati ovaj tekst od očiju jer ste dobro vidjeli: čitate bez naočala isti dan.

image
SHUTTERSTOCK

Bezbolnih 15 minuta

Dobri kandidati za Presbyond laserski tretman su osobe u 40-im i 50-im godinama života kojima su potrebne naočale za čitanje na blizu pa sve do trenutka kada naša leća postaje zamućena i stvara se siva mrena. U Poliklinici Bilić Vision operacije laserskog skidanja dioptrije izvode kirurzi s međunarodnom licencom, dugogodišnjim iskustvom i izvanrednim rezultatima. Operacija se izvodi ambulantno, po principu takozvane jednodnevne kirurgije, što znači da nakon zahvata nema ležanja, već je pacijent spreman za povratak kući. Nisu potrebne uobičajene predoperacijske pretrage, izuzev pregleda koji se obavlja u Poliklinici, jer se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz primjenu kapljičnog anestetika. Tijekom operacije pacijent ne osjeća nikakvu bol, već samo dodire na oku, a sam zahvat traje između 10 i 15 minuta. Na detaljnom predoperativnom pregledu, koji traje oko 1 sat, utvrđuje se jeste li kandidat za lasersku metodu Presbyond. Utvrđivanje vidne oštrine obavlja se na uređaju koji kompjutorski mjeri grešku vida te se mjere zakrivljenost i debljina rožnice. Potom se subjektivno provjerava koliko pacijent vidi i određuje se dominantno i nedominantno oko. Obavlja se još i mjerenje očnog tlaka, određivanje stabilnosti suznog filma, širenje zjenice i pregled očne leće i očne pozadine.

Pioniri u mnogim metodama

Za sam zahvat nisu potrebne nikakve posebne pripreme, no savjetuje se da večer prije operete kosu jer tijekom oporavka određeno vrijeme ne smijete saginjati glavu i močiti oči. Poželjno je odjenuti nešto na kopčanje kako ne biste morali skidati odjeću preko glave i ugroziti tek operirano oko, skuhati obrok za nekoliko dana jer svježe operirano oko ne bi trebalo izlagati vrućini i pari te da organizirate da vas netko poslije operacije odvede kući osobnim vozilom jer se vožnja u javnom prijevozu ne preporučuje odmah zbog mogućnosti infekcija na tek operiranom oku. Važno je napomenuti da se bol ne osjeća ni tijekom ni nakon zahvata, ali treba redovito uzimati prepisanu terapiju. Oporavak je vrlo brz, no potrebno je postupno se priviknuti na Blended Vision tijekom prvih nekoliko tjedana te uvijek gledati s oba oka i vježbati gledanje na blizinu i daljinu.

Treba naglasiti da privikavanje ne znači da osoba kroz taj period ne vidi, već samo da mu vid postaje sve bolji i bolji, kako do izražaja dolazi efekt produljenog fokusa koji omogućuje Presbyond. Vidna oštrina se već sutra posve vraća na normalu, a povratak na posao moguć je već za 2 do 3 dana. Dakle, obavite li zahvat u četvrtak, u ponedjeljak možete posve normalno obavljati sve svoje poslove, i to bez naočala. Ako vas, pak, vid zeza na neki drugi način, a ne u obliku starosne dalekovidnosti, sigurno će vam dobro doći informacija da Poliklinika Bilić Vision, osim Presbyond laserske metode, jedina na tržištu nudi i lasersku operaciju sive mrene, ugradnju Premium Vivity i EMV intraokularnih leća, sve metode transplantacije rožnice te liječenje suhog oka pulsnim laserom. Ovdje se možete obratiti s punim povjerenjem da će vaš problem vida biti riješen na najsuvremeniji i najučinkovitiji način, baš onako kako vaše oči zaslužuju.




Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Poliklinikom Bilić Vision

Linker
27. travanj 2024 10:33