SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Ako imate dijabetes, ova tri pitanja bi mogla biti važna za zdravlje vaših očiju

Kada se osobama kojima je dijagnosticiran dijabetes savjetuje posjetiti oftalmologa

Odgovara prim.dr.sc. Martina Tomić, dr.med., spec. oftalmolog, subspec. za stražnji segment oka, voditeljica Odjela za oftalmološke komplikacije dijabetesa, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KB Merkur

Kada s dijebetesom kod oftalmologa?

Kada se osobama kojima je dijagnosticiran dijabetes savjetuje posjetiti oftalmologa i koliko često to treba raditi?

  • Zvonimira K., Karlovac

Prema važećim smjernicama Europskog i Američkog dijabetološkog udruženja (EASD, ADA) iz 2022. godine osobe sa šećernom bolešću tipa 2 bi prvi oftalmološki pregled zbog dijabetesa (pregled očne pozadine ili fundusa) trebale obaviti odmah nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti, a osobe sa šećernom bolešću tipa 1 pet godina nakon postavljanja dijagnoze šećerne bolesti. Slijedeći redoviti pregledi fundusa se kod oba tipa šećerne bolesti preporučuju s jednakom učestalošću, jednom godišnje ili češće/rjeđe, ovisno o nalazu, drugim očnim bolestima i dobi bolesnika.

Je li zamagljen vid hitno stanje kod dijabetičara?

Imam dijabetes i uzimam inzulin. Primjećujem poteškoće s vidom, konkretno zamagljen vid, čak i kada uzimam inzulin. Da li je zamagljen vid hitno stanje kod osoba koje boluju od šećerne bolesti? Koji još simptomi vezani za oči, uz zamagljen vid, zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć oftalmologa.

  • Tanja M., Požega

Zamagljen ili zamućen vid može biti posljedica brojnih i potpuno različitih očnih bolesti ili stanja, od koji neka uopće nisu povezana s dijabetesom, poput suhoće površine oka ili mrene, dok su druga, poput „nabubrene“ očne leće zbog oscilacija glikemije, krvarenja na mrežnici i/ili u staklovini te edema ili krvarenja u žutoj pjegi, direktna posljedica šećerne bolesti. Hitnost ovisi o jačini zamućenja ili pada vida, ispada u vidnom polju te o duljini vremena tijekom kojega je on nastao. Što su smetnje izraženije, a vrijeme kraće, hitnost je veća!

Povezanost kolesterola i retinopatije

Nedavno mi je dijagnosticirana šećerna bolest, a čula sam da bih trebala pokušati prehranom povećati razinu HDL-kolesterola, što je osobito dobro za zdravlje očiju? Kakva je povezanost HDL kolesterola i vida?

  • Lidija Lago, Zagreb

Utvrđeno je da HDL-kolesterol, tzv. dobar kolesterol, ima jako zaštitno djelovanje na oči kod osoba sa šećernom bolešću tipa 1, smanjujući rizik nastanka i progresije dijabetičke retinopatije. Preporučljive vrijednosti HDL-kolesterola su više od 1,2 mmol/L, ali je poželjno da ga je što više. Stoga bi osobe sa šećernom bolešću trebale redovito kontrolirati razinu, ne samo ukupnog i LDL-kolesterola, nego i HDL-kolesterola te je nastojati, lijekovima i/ili prehranom, održavati iznad preporučljivih vrijednosti.

Linker
20. travanj 2024 18:18