SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kada na operaciju trećeg krajnika?

Pregledom se može utvrditi je li treći krajnik (adenoid) uvećan i blokira li disanje na nos

Moja djevojčica ima tri godine i stalno joj je nos pun žuto-zelenog sekreta jako neugodnog mirisa. Govorila je malo kroz nos, ali to se povuklo. Pila je razne antibiotike, no ništa joj nije pomoglo. Na pregledu kod otorinolaringologa konstatirano je da je problem u trećem krajniku. Ja pak mislim da je problem u njenom nosu. Koje bismo pretrage još trebali napraviti?

Hrvojka Z., Koprivnica

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:

"Kod djece koja idu u vrtić česti su respiratorni infekti. Ako postoje ponavljajuće upale, može se napraviti mikrobiološki bris nosa da se utvrdi točan uzročnik. ORL pregledom može se utvrditi je li treći krajnik (adenoid) uvećan i blokira li disanje na nos. Ako je adenoid jako uvećan, može blokirati disanje te su respiratorni infekti učestaliji. Osim navedenih problema adenoid blokira i Eustahijeve cijevi (veza s uhom) te djeca slabije čuju i imaju češće upale uha. Utvrdi li se da adenoid radi navedene tegobe, potrebna je operacija (adenoidektomija). U nejasnim slučajevima može se pokušati smanjiti izloženost djece patogenima na neko vrijeme (povlačenje iz kolektiva) i pratiti povlače li se simptomi. Preporučuje se redovito čistiti nos fiziološkom otopinom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
14. svibanj 2024 05:41