SHUTTERSTOCK
pripazite

Jedno mjesto koje vjerojatno svi zaboravljamo kod samopregleda grudi, a neizmjerno je važno kod otkrivanja raka

Većina žena upoznata je s tim kako može sama pregledati svoje dojke, međutim, ističu ginekolozi, fizički znakovi i promjene povezane s rakom dojke nisu ograničeni samo na tkivo dojke

Stotine žena svake se godine suoče s dijagnozom raka dojke. Tijekom listopada, koji se tradicionalno posvećuje podizanju svijesti o rizicima, znakovima rane bolesti i važnosti odlazaka na preventivne preglede, redoviti samopregled dojki još uvijek je ključan korak u prepoznavanju možda prvog znaka promjene na dojci. Svaka bi žena trebala upoznati svoje dojke tako da ih redovito opipava, promatra i provjerava eventualne promjene. Kada ste pod tušem, oblačite se ili se opuštate na kauču, steknite naviku povremenog pregleda grudi kako biste upoznali što je uobičajeno, a što možda ukazuje na promjenu. Danas je poznato da rano otkrivanje i pravovremeno započinjanje liječenja povisuje šanse za potpuno izlječenje.

Većina žena upoznata je s tim kako može sama pregledati svoje dojke, međutim, ističu ginekolozi, fizički znakovi i promjene povezane s rakom dojke nisu ograničeni samo na tkivo dojke, a jedno je područje koje žene često previde kada rade samoprovjere grudi - pazuhe.

- Mislim da mnoge žene zaboravljaju jer taj dio tijela ne smatraju dio dojke - kaže dr. Janet Yeh, docentica na Medicinskom fakultetu NYU Grossman i voditeljica kirurške onkologije dojke u bolnici NYU Langone-Brooklyn.

- Rak dojke obično prvo počinje u dojkama, a zatim se širi na limfne čvorove, ali vidjeli smo situacije u kojima se prvo ili samo rak pojavi u pazuhu. Rijetko je i neobično, ali definitivno se događa - kaže doc. dr. Yeh.

image

SHUTTERSTOCK


Što su točno limfni čvorovi ispod pazuha

- Područje ispod pazuha naziva se aksila, a limfni čvorovi u tom području nazivaju se aksilarnim limfnim čvorovima. Limfni čvorovi imaju važnu ulogu u tijelu - objašnjava dr. Alyssa Cubbison, docentica radiologije na Medicinskom centru Sveučilišta Ohio State Wexner.

- Kada se rak dojke proširi, ima tendenciju širenja kroz obližnje limfne čvorove. Limfni čvorovi su, slikovito, kontrolni sustavi za autocestu kojom putuju imunosne stanice u tijelu. Kada se to područje kontrolne točke poveća, što znači da osjećate limfni čvor u području ispod pazuha, može značiti da se nešto događa - objasnio je dr. Arif Kamal iz Američkog društva za rak.

Limfni čvorovi se obično povećavaju kada postoji infekcija. Na primjer, limfni čvorovi u vratu mogu se zadebljati tijekom infekcije gornjeg dišnog sustava.

- Povećani limfni čvorovi se obično manifestiraju kao veći grašak ili mala kugla, ali imajte na umu da, poput kvržice u dojkama, povećani limfni čvor ili kvržica ispod pazuha nije nužno znak nečeg vrlo ozbiljnog, ali svakako biste trebali otići liječniku. Postoji mnogo benignih objašnjenja za to poput toga da se limfni čvor „spušta” pokušavajući očistiti infekciju. Ali da bi isključili rak, pregledati vas treba liječnik - kažu stručnjaci.


Kako provjeriti područje pazuha

Što se tiče pregleda područja ispod pazuha, liječnici preporučuju iste vrste tehnika koje koristite za svoje grudi. Koristite ispružena dva prsta ili područje cijelog prsta i dlana i kružnim pokretima prođite svaki dio.

- Spustite ruku na kuk, to će rastegnuti mišić prsnog koša i lakše ćete osjetiti limfne čvorove. Isprobajte različite pritiske, ako pritisnete preduboko, možda ćete propustiti neke od površinskih limfnih čvorova, a ako premalo pritisnete, dublje čvorove nećete ispipati. Stoga primijenite različite stupnjeve pritiska, uključite cijelo područje i radite male pokrete- savjetuju liječnici.

Baš kao što pazuh nije uvijek povezan s rakom dojke, postoje i druga područja koja se preporučuje pregledati. "Ono na što bismo trebali obratiti pozornost nije samo tkivo dojke, površni dio, već i temeljni zid prsnog koša. To bi bilo malo iznad dojke do mjesta gdje je ključna kost. Također prođite limfne čvorove u vratu. Obratite pažnju i na bilo kakve abnormalnosti u vratu i pazuhu, objašnjava dr. Arif Kamal. Nemojte odmah paničariti ako nađete oteklinu ili kvržicu. To mogu biti uobičajene promjene povezane s vašim menstrualnim ciklusom ili starenjem. Također je važno osvijestiti da samopregled dojki ne zamjenjuje potrebu za redovitom mamografijom i ultrazvukom jer će oni s većom preciznošću i točnošću otkriti eventualne promjene.

Linker
02. travanj 2024 07:34