FOTOGRAFIJE: QUANTHEM GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
bijelo zlato

Himalajska sol je odlična za zdravlje, ali ima jedna stvar na koju treba pripaziti ako je često koristite

Ružičasta himalajska sol u posljednje je vrijeme vrlo popularna, a mnogi ističu njezine superiorne blagodati na zdravlje u usporedbi s morskom soli i običnom kuhinjskom soli

Ružičasta himalajska sol jedinstvena je po tome što se nalazi samo u Aziji. Vjeruje se da je rudnik te soli nastao prije više stotina milijuna godina uslijed tektonskih poremećaja koji su zarobili plitki dio mora koji je polako isparavao duboko u zemlji te stvorio velike naslage morske soli bogate mineralima. Himalajska sol se ručno bere, ne podvrgava procesu rafiniranja te se ne dodaju tvari za sprečavanje zgrudnjavanja (aditivi), a zbog samog netaknutog nalazišta, smatra se najčišćom soli na svijetu.


Koje su prednosti himalajske soli

Ružičasta himalajska sol prepuna je minerala u tragovima. Zapravo, jednaka čak 84 minerala u tragovima mogu se naći i u ljudskom tijelu i u ovoj ružičastoj soli, a uključuju natrijev klorid, sulfat, kalcij, kalij i magnezij. Svijetlo ružičastu boju ova sol duguje udjelu željeza. Također, treba napomenuti da konzumirajući ružičastu himalajsku sol, u organizam unosite manje natrija po obroku zbog toga što nije rafinirana i u većim je komadima.

Međutim, važno je napomenuti kako je sol glavni izvor joda u prehrani, stoga, ako koristite himalajsku sol potrebno je pronaći alternativni izvor joda poput morskih algi, ribe ili joda u obliku dodatka prehrani, što je osobito važno tijekom trudnoće i dojenja.

I druge su zdravstvene prednosti konzumiranja himalajske soli, a osim poboljšanog zdravlja krvnih žila i krvnog tlaka zbog manje natrija, uočene su i ove zdravstvene koristi:

  • poboljšana respiratorna i plućna funkcija,
  • stabilna pH ravnoteža stanica,
  • usporavanje učinaka starenja,
  • poboljšano spavanje,
  • poboljšani seksualni nagon,
  • manje grčeva u mišićima,
  • poboljšana hidratacija,
  • jače kosti,
  • bolja cirkulacija,
  • manje teških metala.

Dok se morska sol svake godine sve više obrađuje, oceani su sve zagađeniji, ružičasta himalajska sol čuva u gotovo savršenom stanju od svog formiranja zbog čega pruža najviše koristi. Naš organizam, naime, ne može živjeti bez soli. Sol ili natrijev klorid ima važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodan je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine - krv, znoj, slina i suze su slane.

Tradicionalno, himalajska sol smatrala se rezerviranom za kraljeve i od davnina je na glasu kao bijelo zlato. Najkvalitetnije gromade melju se u jestivu sol. Krupnije mljevena, koristi se u kupkama i različitim tretmanima. Kupke od himalajske soli posebno se preporučuju za različite kožne bolesti, nadraženu kožu, kod akni, osipa i problematične kože.

Linker
16. travanj 2024 14:02