Shutterstock
koliko ste vitalni

Gotov za minutu - jednostavan test može odmah pokazati u kakvom je stanju vaše srce

Ovaj jednostavan test učinkovit je pokazatelj zdravlja jer morate biti dobrog kardiovaskularnog zdravlja

Poznato je da dugovječnost nije samo broj godina koji doživite, već i da ostanete zdravi što je više moguće tijekom života. Test ”sjedni - ustani” može biti dobar način da shvatite koliko ste zdravi, a čak može predvidjeti i koliko ćete dugo živjeti, pokazuju istraživanja.

- To je neizravni marker vašeg zdravlja, a neki ga liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti - kaže dr. Natalie Azar za TODAY.com.

Test radite tako da stanete, prekrižite noge i sjednete na pod, a potom ustanete. Zvuči lako, zar ne? Ali nije. Morate sjesti i ustati bez korištenja ruku ili bilo kojeg dijela tijela osim nogu i čvrstog trupa.


Što mjeri test

- Ovaj jednostavan test učinkovit je pokazatelj zdravlja jer morate biti dobrog kardiovaskularnog zdravlja, imati dobru ravnotežu, okretnost, fleksibilnost i snagu trupa i nogu - kaže dr. Azar i dodaje da je istraživanje iz 2012. otkrilo da je test sjedenja značajan prediktor smrtnosti kod sudionika u dobi između 51 i 80 godina.

- Studija je pokazala da što je niži rezultat, odnosno što vam je teže sjesti i ustati iz stajaćeg položaja, ili to uopće ne možete, sedam puta je veća vjerojatnost da ćete umrijeti u sljedećih šest godina - kaže dr. Azar. No, isto tako, ističe, ljudi koji su postigli najniži rezultat u studiji bili su najstariji - što znači da su imali i najveći rizik od smrti u sljedećih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 50 godina.

- Kako starimo, sve više i češće razgovaramo o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali također su važni i ravnoteža, fleksibilnost i okretnost - naglašava dr. Azar.


Što ako je rezultat loš

Test ne uzima u obzir ozljede, pa ili pričekajte dok ne ozdravite kako biste isprobali test ili nemojte pretpostaviti unaprijed da su vaši rezultati loši. Vježbanjem možete postići da lako i bez pomoći ruku sjednete i ustanete s poda. Dr. Azar dodaje da ona osobno ovaj test radi često i da njezin rezultat nije uvijek savršen iako je sjajnog fizičkog zdravlja. Na to može utjecati mnogo faktora - od spomenute ozljede do bolova u leđima ili čak ako niste dobro spavali. U svakom slučaju, ako niste zadovoljni rezultatom možete izabrati neke vježbe kojima ćete poboljšati snagu, okretnost i fleksibilnost, što je svakako poželjno.

Linker
08. svibanj 2024 05:18