Održavajte perilicu za rublje!

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Često ih radimo

Pogreške prilikom korištenja perilice za rublje koje mogu uništiti našu odjeću, ali i pokvariti stroj

Perilica rublja zasigurno je olakšala naše živote, ali često zaboravljamo da se i ona može pokvariti

Korištenje perilice za rublje ne čini se komplicirano: stavite odjeću, deterdžent, odaberete pravi program i to je to. Zapravo, baš i ne. Perilice za rublje su kompleksni strojevi i pogrešno odabran deterdžent za pranje rublja ili kriva količina mogu uzrokovati hrpu neočekivanih problema, od uništene odjeće do kvarova koji zahtijevaju popravak majstora.

Ovo su pogreške koje čini gotovo svatko od nas, a ne slutimo da imaju dugoročno negativne posljedice.


Korištenje kapsule za malo odjeće

Kapsule za pranje odjeće zauzimaju visoko mjesto među proizvodima za čišćenje, i to zbog praktičnosti. Jednostavne su za korištenje i čuvanje, a sadrže prave doze deterdženta. Međutim, važno je napomenuti da su kapsule osmišljene za veće količine odjeće, odnosno napunjenu perilicu. To znači da kad ih dodajemo malim količinama odjeće, pojačavamo učinak kemikalija i na odjeći i na perilici. To može stvoriti višak sedimenta na potonjem, a onda i oštetiti pumpu i motor.

image

Kapsule trebaju dovoljne količine odjeće

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Ne zračite perilicu

Izvadili ste odjeću iz perilice i što ćete sljedeće napraviti? Zatvoriti vrata na njoj? Nikako!

Ako odmah nakon vađenja odjeće zatvarate vrata na perilici, ostavljate ju u stanju povećane vlage. Zbog toga ona postaje savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata odškrinuta 15-20 minuta, ili čak pomoći da se brže osuši brisanjem površine krpom nakon pranja.

image

Zračenjem perilice smanjujete vlagu

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Umjesto tekućeg koristite deterdžent u prahu

Da se razumijemo, deterdžent u prahu je idealan za uklanjanje tvrdokornih mrlja i baš zbog toga je on nekad najbolji odabir. Međutim, u većini drugih slučajeva, tekući deterdžent je bolji.

Prije svega, odlično uklanja mrlje, ali manje uništava odjeće. Isto tako, tekući deterdžent ostavlja manje tragova na odjeći. I u konačnici, sigurniji je za perilicu zahvaljujući boljoj topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti odvod.

image

Tekući deterdžent ima više prednosti

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Deterdžent stavljate na odjeću

Ovo je krivo iz više razloga. Prvo, perilica za rublje je dizajnirana s razlogom na određeni način. Naime, ona ispušta deterdžent u određenom trenutku, a kad se taj slijed prekine, možda se uopće neće otopiti. To dovodi do drugog razloga: deterdžent bi mogao ostati na odjeći te ostaviti bijele mrlje na njoj. Stoga, nemojte pokušavati "dodatno" oprati odjeću ovim metodama, umjesto toga možete odjeću prvo ručno oprati, a potom u perilici.

image

Ne stavljate deterdžent izravno na rublje

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Previše omekšivača

Naravno, on ima svoje prednosti. Omekšivač čini našu odjeću mekom i mirišljavom, no tu otprilike njegove prednosti završavaju. Tehnički gledano, omekšivač rublja ne doprinosi čistoći odjeće tako da se ne morate brinuti ako ga ne koristite.

Zapravo, odlična je stvar ako ga ne upotrebljavate jer omekšivač pretapa vašu odjeću petrokemikalijama. Uz to, dodatno uništava perilicu, može doprinijeti rastu plijesni te začepiti odvod i cijevi.

image

Izbjegavajte previše omekšivača

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Ne koristite dovoljno deterdženta

Napomenuli smo da korištenje kapsula na nedovoljnu količinu rublja može ošteti perilicu.

Međutim, to ne znači da trebate koristiti male količine deterdženta. Naprotiv, mala količina deterdženta za pranje neće oprati odjeću kako treba. Zbog toga ćete ju morati češće prati, a time ćete joj skratiti životni vijek, odnosno uništite je prijevremeno. Najbolje je držati se upustava proizvođača deterdženta, omekšivača ili kapsula.

image

Pratite uputstva za korištenje deterdženta

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Ne skidate životinjsku dlaku s odjeće prije pranja

Ako imate kućnog ljubimca, sasvim je normalno da se njihova dlaka nakupi na odjeći. No, to ne znači da odjeću puno životinjskih dlaka trebate staviti u perilicu. Naime, životinjska dlaka se nakuplja u grudama tijekom pranja, što bi moglo začepiti odvode, pa čak i motor, te ga na kraju pokvariti.

Stoga je bolje igrati na sigurno i prije pranja očistiti odjeću ljepljivim valjkom kako biste izbjegli troškove vezane uz popravke.

image

Životinjska dlaka može začepiti odvode

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Stavljate vlažnu odjeću u perilicu ili košaru za rublje

Vlaga je savršeni okoliš za rast plijesni. Možda ponekad zaboravite na to pa svoju vlažnu odjeću stavite u perilicu ili košaru za rublje. Velika pogreška! Kao što smo naglasili, može doći do pojave plijesni koja vam može u nepovrat uništiti odjeću.

Zato je bolje znojnu sportsku odjeću ili ručnike objesiti i osušiti ako ne namjeravate uključiti perilicu kroz nekoliko minuta. To će vam pomoći da izbjegnete neugodne mirise i ne uništite svoju odjeću.

image

Ne stavljate vlažnu odjeću u košaru za rublje

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Linker
12. svibanj 2024 02:00