SHUTTERSTOCK
korak po korak

Nedovoljno čista spavaća soba može biti krivac za začepljen nos i kašalj, evo kako to spriječiti

Greške koje morate prestati raditi prilikom čišćenja spavaće sobe

Prema nekim statistikama trećinu svog života provedemo spavajući, što znači da isto toliko vremena provodimo u spavaćoj sobi. To je vjerojatno prostorija u kojoj provodite najviše vremena pa joj trebate posvetiti posebnu pažnju prilikom čišćenja. Ako se često budite sa začepljenim nosom ili kašljete, uzrok može biti nedovoljno čista spavaća soba.

Kako biste spriječili te probleme, usvojite ove navike


Više usisavanja

Ako imate tepih u spavaćoj sobi, morate usisavati barem jednom tjedno, kažu stručnjaci. Treba naglasiti da tedno usisavanje ovisi o broju članova kućanstva. Odnosno ako u vašem domu žive dvije osobe i jedan kućni ljubimac, trebate usisavati tri puta tjedno.

Možda zvuči pretjerano, no konzultant za okoliš Ryan Blaser kaže da je važno često usisavati jer spavaća soba može lako postati dom brojnim grinjama. Madrac, pod i posteljina su odlična mjesta za nakupljanje raznih bića koja mogu uzrokovati alergije i respiratorne probleme.

Isto tako, nemojte zaboraviti s vremena na vrijeme prozračiti tepihe i usisati ih s donje strane.

Ako imate drvene podove, možete malo rjeđe usisavati.


Mijenjate posteljinu redovito

Već smo zaključili da puno vremena provodimo u spavaćoj sobi, što znači da puno vremena provodimo u krevetu. Nemojte zanemariti ovu činjenicu! Tijekom noći se znojimo i ostavljamo mrtve stanice kože. Što znači da je izuzetno važno redovito prati posteljinu, i to na temperaturi koja je dovoljno visoka da ubije bakterije, viruse i grinje.

Mijenjajte posteljinu jednom tjednom i perite je na najmanje 60 Celzijevih stupnjeva.

Nemojte zaboraviti na ova mjesta kad brišete prašinu

Uz naravno uobičajena mjesta kao što su krevet, police i pod, važno je obrisati prašinu na prozorskim klupicama i policama, to su mjesta na koja često zaboravimo. Važno je redovito čistiti ispod kreveta, koliko god to bilo zahtjevno, jer je to obično najprljaviji dio spavaće sobe.

Očistite biljke

Bez obzira na to jesu li biljke u vašem domu umjetne ili žive, mogu nakupiti nevjerojatnu količinu prašine. Većini živih biljaka najviše će koristiti kratki odlazak pod tuš. Ako su preteške za pomicanje, upotrijebite krpu od mikrovlakana ili jednokratnu maramicu da obrišete svaki list.

Umjetne biljke možete obrisati krpom ili ih iznijeti na balkon i upotrijebiti sušilo za kosu postavljeno na hladno da biste otpuhali prašinu.



Olakšajte si čišćenje

Sad kad znate koje površine je važno očistiti, za vas smo pripremili i redoslijed čišćenja.

1. Uklonite i pokupite - Pokupite stvari koje ne pripadaju u spavaću sobu i stavite ih na njihovo mjesto. Zatim odjeću koja je prljava odnesite u košaru za rublje, ono što je čisto složite u ormar ili stavite na vješalice. Nastojte vratiti sve stvari na njihovo mjesto.

2. Obrišite rasvjetu - Možete iskoristiti staru krpu ili staru posteljinu i obrisati lustere i lampe. Tijekom ove faze čišćenja držite prljavu posteljinu na krevetu kako biste "uhvatili" prašinu i paučinu.

3. Očistite paučinu - Prođite sve kuteve sobe s metlom kako biste uklonili paučinu.

4. Skinite posteljinu.

5. Obrišite prašinu - Posebno pozornost dajte noćnim ormarićima i policama. Navlažite krpu ili uzmite vlažne maramice kako bi se prašina "zalijepila".

6. Operite prozore i ogledala.

7. Usisavač u ruke - Pomaknite namještaj kako biste usisali i teško dostupna mjesta. Nemojte zaboraviti na madrac!

8. Navucite čistu posteljinu - Tek kad završite s čišćenjem stavite čistu posteljinu.

Linker
28. travanj 2024 14:45