Osim upale mozga, velika količina stresa uzrokuje i gubitak pamćenja
 Foto: iStock
Stanite na kočnicu

Kronični stres uzrokuje upalu mozga

Eksperiment proveden na miševima koji su 28 dana prolazili kroz stres pokazao je kako takav pritisak utječe na promjene u mozgu

Osobe koje prolaze kroz kronični stres zbog maltretiranja na poslu ili teškog posla imaju veću mogućnost da počnu gubiti pamćenje, navodi se u novo studiji. Prethodno provođene studije navodile su kako su stres i tjeskoba povezani, no sada su istraživači otkrili nove poveznice sa stresom.

'Sredio' ih je agresivan miš

Istraživački tim pod vodstvom Jonathana Godbouta sa Ohio State University istraživali su povezanost između dugotrajnog stresa i kratkotrajnog pamćenja kod miševa. U istraživanju miševi su navikavani na labirint koji ima prolaz, odnosno rupu za bijeg. Nakon što su miševi naučili gdje se nalazi rupa bili su izloženi većem i agresivnijem mišu no što su oni. Oni miševi koji su bili više puta izloženi stresu uslijed posjeta agresivnijeg miša nisu mogli pronaći izlaz odnosno rupu za bijeg. Oni miševi koji nisu bili pod stresom izlaz su pronalazi bez poteškoća.

Promjene u mozgu

Istraživači upozoravaju da je gubitak pamćenja povezan s imunitetom. Nakon 28 dana prolaženja kroz stres miševi su pokazali dokaze o socijalnom izbjegavanju te neke od karakteristika depresivnog ponašanja. Nemogućnost miševa da se prisjete izlaza mjerljivi su u promjenama koje nastaju u mozgu. Naime, u mozgu su se pojavile imunološke stanice ili makrofagi što pokazuje da je stres prouzročio upalu mozga kod miševa koji su bili izloženi stresu. Osim toga, znanstvenici su pronašli i da je razvoj neurona smanjen nakon što se stresno razdoblje završilo. Znanstvenici svoje otkriće zaključuju da je stres uzrok upale mozga i gubitka pamćenja. Otkrića koja su proizašla iz ove studije daju nadu za bolje razumijevanje stresa, kognitivnih problema i problema kod raspoloženja koja proizlaze iz svakodnevnog stresa. Moguće je, navode znanstvenici, da su identificirani ciljevi koji se mogu tretirati farmakološki i bihevioralno.

Linker
09. svibanj 2024 10:37