SHUTTERSTOCK
sasvim prirodno

Trošimo novac na razne repelente, a nismo ni svjesni da se najmoćnije sredstvo protiv muha nalazi u našoj kuhinji

Evo najboljih prirodnih metoda da ih držite podalje od svog doma

S ljetom dolaze i muhe, lete posvuda i slijeću na sve, naročito na izmet, a potom i na radne površine u kuhinji te na hranu. Iako se muhe možda ne čine opasnima, šire razne infekcije, a uz to mogu biti zaista dosadne. Stoga ne čudi da ih se svi želimo riješiti. Evo najboljih prirodnih metoda da ih držite podalje od svog doma.


SPREJ OD ĐUMBIRA

Ovo je posve prirodno i vrlo moćno sredstvo protiv muha. I u ovom slučaju miris đumbira je ono što tjera muhe. Za izradu spreja od đumbira pomiješajte 2 žlice sitno nasjeckanog osušenog đumbira s 4 šalice vode. Dobro promiješajte, procijedite i tekućinu stavite u bočicu s raspršivačem. Poprskajte sva mjesta na kojima ste primijetili da se zadržavaju muhe.


ESENCIJALNA ULJA

Mnoga esencijalna ulja imaju snažan miris koji tjera muhe. Sprej spravljen od mješavine esencijalnih ulja je divan i mirisan način da se riješite muha iz svog doma. Za izradu spreja potrebno je nekoliko esencijalnih ulja intenzivnog mirisa, poput ulja klinčića, majčine dušice, peperminta, limunske trave ili cimeta. U bočicu s raspršivačem stavite po 10 kapi od svakog ulja, dodajte 2 šalice vode i 2 šalice votke bez arome. Snažno protresite bocu s raspršivačem kako bi se sastojci dobro izmiješali i sjedinili. Koristite prema potrebi.


JABUČNI OCAT I ULJE EUKALIPTUSA

Za pripremu ovog izuzetno učinkovitog repelenta potrebno vam je 1/4 šalice hamamelisa (ili vještičje lijeske), 1/4 šalice jabučnog octa i oko 60 kapi ulja eukaliptusa. Prvo u bocu s raspršivačem stavite hamamelis i jabučni ocat te dobro protresite, zatim dodajte ulje eukaliptusa i još jednom dobro protresite. Ovim sprejem možete poprskati bilo koju površinu u kući, raspršiti je po zraku, pa čak i po koži bez ikakvih nuspojava i štetnosti za zdravlje.


ZAMKA ZA MUHE OD OCTA

Voćne mušice privlači trulo ili fermentirano voće pa su fermentirani voćni proizvodi, poput jabučnog octa i vina, odličan mamac za njih. U otvorenu posudu stavite malo jabučnog octa te dodajte nekoliko kapi tekućeg sapuna. Sapun smanjuje površinsku napetost octa pa se mušica utopi kad sleti na površinu ove mješavine.

Linker
11. rujan 2024 03:27