Čak i ako ste sa svojim dugogodišnjim partnerom, razgovarati o seksu može biti vrlo teško, no to možete olakšati tako da u svoj repertoar uvedete neke erotske igrice
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
i minutica čini razliku

A daj barem još pet minuta! Znate li za ove trikove koji će produžiti trajanje seksa - jedan mora upaliti

Evo što točno trebate činiti kako bi vaš partner izdržao duže te kako biste oboje doživjeli veliko finale za kakvim žudite

Nedovoljna vlažnost, neudobna poza, neodgovarajuće raspoloženje...prilika da seks ne ide kako smo željeli ima na pretek. A ženama je sigurno jedan od najviše frustrirajućih ishoda onaj kad partner ne 'potraje' duže od koje minutice. Preuranjena ejakulacija je obično posljedica nekih fizičkih ili psiholoških smetnji, smatra seksologinja Gigi Engle, autorica knjige All The F*cking Mistakes: A Guide to Sex, Love and Life.

- Ako zaista imate problema s prebrzom ejakulacijom, o tome biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom, no općenito preuranjena ejakulacija nije ništa čega biste se trebali stidjeti. Uostalom, nije potreban penis u erekciji da bi vaša partnerica doživjela orgazam. Ako dobro razumijete kako funkcionira klitoris, možete joj pružiti divan oralni seks, biti otvoreni prema seks igračkama i sigurno ćete biti odličan ljubavnik, neovisno o tome je li vam penis u erekciji 2 minute ili 2 sata dok vodite ljubav – kaže seksologinja dr. Jessica O'Reilley dodajući da se ionako procjenjuje da penetrativni seks traje u prosjeku od 3 do 6 minuta. Drugim riječima, ako vaš partner može izdržati toliko, barem tehnički ima posve normalne seksualne sposobnosti. Ipak, ako oboje nakon seksa ostajete nezadovoljni, problem postoji. Srećom, radi se o problemu koji se da riješiti, čak relativno lako. Evo što točno trebate činiti kako bi vaš partner izdržao duže te kako biste oboje doživjeli veliko finale za kakvim žudite.


1. Predložite predigru

Prije nego što prijeđete na seks, neka masturbacija bude dio vaše predigre. Recite partneru da želite da gleda kako se dirate. To će ga uzbuditi, a i vama će pomoć da dođete nadomak samog vrhunca pa ćete u trenutku kad započnete snošaj biti otprilike u istom predorgazmičkom stanju.


2. Isprobajte igračku

Prsten za penis obično se stavlja oko tijela penisa, oko testisa ili oko oboje. Dodaje pritisak u donji dio penisa ograničavajući protok krvi. To može odgoditi orgazam partneru i pomoći mu da izdrži duže.


3. Isprobajte tehniku „stiskanja”

Zatražite od partnera da izađe iz vas u trenutku kad dođe preblizu vrhuncu, a zatim stisnite njegov glavić: ne prejako, već samo napravite pritisak palcem i kažiprstom. Takvo stiskanje može pomoći u odgađanju ejakulacije pa ćete tako kupiti malo vremena za oboje.


4. Koristite kondom

Kondomi su odlični za prolongiranje penetracije. Oni predstavljaju dodatni razdvajajući sloj tako da osjećaj jednostavno nije tako intenzivan kao bez kondoma, a to može vašem partneru odgoditi orgazam taman toliko...da vi stignete do svog orgazma.


5. Zamijenite položaje

Većina ljudi zna kad je blizu orgazma pa zatražite partnera da, kad osjeti da je blizu, zamijenite položaj. Ako sami možete procijeniti kad je on nadomak vrhunca, još bolje: vi preuzmite stvar u svoje ruke. Muškarci prilikom orgazma imaju dva seta kontrakcija, s tim da se kontrakcije nižu s razmakom od oko 0,8 sekundi. Pomicanje u tom tempu ili brže, te u predvidivom ritmu, može uzrokovati orgazam, a usporavanje ili mijenjanje ritma može odgoditi izbacivanje sjemena. Možda je najbolje da pri promjeni položaja vi budete gore jer ćete tako vi određivati ritam i brzinu.


6. Radite mini pauze

Nigdje ne piše da morate cijelo vrijeme imati brze i energične pokrete. Zato povremeno slobodno stanite pa krenite ispočetka. Tijekom seksa zamolite partnera da izađe iz vas da se malo ljubite i zatim nastavite. To će ga malo ohladiti, a ujedno i uspostaviti dublju intimnost među vama.


7. Predložite mu da radi vježbe dna zdjelice

Kegelove vježbe nisu samo za vaginu! I muškarci mogu raditi vježbe za dno zdjelice i to može unijeti velike promjene u njihov seksualni život. Jedno švedsko istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su nekoliko mjeseci izvodili takve vježbe uspjeli povećati sposobnost da kontroliraju preuranjenu ejakulaciju. Vježba se sastoji u tome da stišće mišiće između trtice i genitalija, a to se može raditi i za radnim stolom.


8. Samo nastavite!

To što je on svršio, ne znači da morate završiti sa seksom. Seks ne mora završiti s orgazmom. Nastavite li s post-igrom, partner će vjerojatno opet imati erekciju, a drugi put će izdržati duže, treći još duže....


9. Imajte razumijevanja za partnera

Žene dosta stvaraju pritisak na partnere oko toga da partner „izdrži što duže” i da budu na visini zadatka pa nije nikakvo čudo da mnoge muškarce taj pritisak čini nervoznim. Budite obazrivi kad s njim razgovarate o toj temi: vi ga najbolje poznate i naći ćete najbolji način da o tome razgovarate na način koji ga neće smetati.


10. Budite usredotočeni na rješenje

Stručnjaci predlažu da partneru priđete s prijedlozima rješenja. Na primjer, recite „Nemoj se osjećati povrijeđeno, ali ja bih zaista voljela da zajedno poradimo na nekim tehnikama koje bi nam omogućile da duže vodimo ljubav”. To vam omogućuje da nakon takvog uvoda oboje budete usredotočeni na traženje rješenja, a ne na predbacivanja i svađu.


Koliko bi dobar seks zapravo trebao trajati?


11. Ne razgovarajte o tome u spavaćoj sobi

Iako je tema povezana sa seksom, sve razgovore o intimnoj sferi koja uključuje seks bolje je obaviti izvan spavaće sobe. Započeti osjetljive teme dok je netko nag i ranjiv može samo uzrokovati nepotrebno uzrujavanje i povrijeđenost. Bolje je o tome razgovarati u nekom ne-stresnom kontekstu, primjerice dok gledate televiziju.


12. Pitajte ga izaziva li nešto određeno u njemu tjeskobu

Preuranjena ejakulacija je često povezana s tjeskobom, a ona može biti povezana sa stresorima iz svakodnevnog života. Može biti povezana i sa zabrinutošću jeste li baš vi ona prava za njega, zabrinutošću zbog mogućnosti zaraze spolno prenosivom bolešću ili da ne dođe do neočekivane ili možda neželjene trudnoće. Ipak, u najvećem broju slučajeva tjeskobnost je povezana s percepcijom vlastite ne dovoljno dobre izvedbe u seksu.


13. Ne pristupajte seksu unaprijed razmišljajući o tome kako neće biti dobar

Nervoza oko seksualnog čina obično se vraća kao bumerang jer nervoza nikako nije dobar recept za ugodan seksualni doživljaj. Kako biste izašli iz negativnog načina razmišljanja, prestanite o seksu razmišljati kao o nekoj predstavi u kojoj morate uvijek odigrati ulogu karijere. Kad od svojih genitalija očekujete da seksualni čin provode kao u nekakvoj zamišljenoj predstavi, neminovno da će se javiti osjećaj treme. Razmišljajte o seksu kao o nekoj zajedničkoj aktivnosti, a ne kao o nečem u čemu po svaku cijenu morate biti dobri.


14. Opustite se

Pomognite partneru da se opusti prije seksa. Možete mu priuštiti masažu ili zajedno disati tehnikom dubokog ili takozvanog dijafragmalnog disanja ili bilo što drugo za što znate da će ga opustiti.


15. Preuzmite sve na sebe

Ako vas brine da bi se vaš partner mogao osjećati čudno ili čak biti povrijeđen što tražite od njega da se prije seksa opušta ili provodi tehnike dubokog disanja, „svalite” sve na sebe. Možete reći da želite isprobati novu tehniku disanja za vrijeme ili prije sljedećeg snošaja jer ste negdje pročitali da to povećava intenzitet užitka. Tako maknut ćete pritisak s njega i on će tada biti spremniji zajedno s vama isprobati neke nove aktivnosti i pristupe seksu.


16. Otkrijte svoju zonu izdržljivosti

Zajedno se upustite u seanse masturbiranja. Legnite jedan pored drugog i počnite se dirati (svatko sam sebe) tako da se dovedete gotovo do vrhunca. Cilj vam je otkriti koja je gornja razina nadraženosti koju možete izdržati a da ne dođete do orgazma. Što više puta budete to ponavljali, to će vaš partner stjecati veće samopouzdanje u svoju sposobnost kontroliranja erekcije.


17. Uvedite igre

Čak i ako ste sa svojim dugogodišnjim partnerom, razgovarati o seksu može biti vrlo teško, no to možete olakšati tako da u svoj repertoar uvedete neke erotske igrice, poput igara s kartama Kinky Confessions Truth ili Dare Card Game i slično. To može biti zabavan način da se razgovara o seksu i poveća seksualna intimnost.


18. Potražite stručnu pomoć

Pomoć seksologa može biti naročito korisna ako ste isprobali većinu od gore spomenutih taktika i smatrate da ste iscrpili sve opcije, a problem je i dalje tu. Ponekad viđenje treće, neutralne, strane može napraviti ogromnu razliku!

Linker
26. travanj 2024 15:29