Jeste li znali da svaki seks oslobađa više antitijela pa ćete postajati sve zdraviji?
 Foto: iStock
Puteni užici

12 jako dobrih razloga da vodite ljubav baš svaki dan

Bez obzira jeste li u vezi, braku ili imate redovitog seksualnog partnera, dozvolite si da iskoristite zajedničko vrijeme kako biste činili nešto podjednako zdravo za vas i za njega.

Pod stresom ste? Teško zaspite? Postoji mnoštvo tegoba koje možete riješiti vrlo jednostavno - redovitim seksom. Slijedi 12 razloga, uz, naravno, tjelesni užitak i osjećaj povezanosti, zbog kojih biste s partnerom trebali voditi ljubav svaki dan, a vi ćete ih sigurno pronaći još.

Smanjuje stres

Ako ste imali dugačak dan na poslu ili se jednostavno osjećate malo uznemireno, seks će vam pomoći da se opustite i snizite razinu stresa. Tijekom seksa naše tijelo proizvodi dopamin, endorfine i oksitocin, hormone koji nam zajedničkim snagama pomažu da se oslobodimo osjećaja pritiska, povećamo svoju prirodnu razinu sreće i pojačamo seksualnu želju.

Najugodnija tjelovježba

Kad čuju riječ 'tjelovježba', mnogi od nas ustuknu sa strahom, osim ako vježba ne uključuje seksualnu aktivnost. Dok vodimo ljubav, naše tijelo kontinuirano prolazi kroz fiziološke promjene poput onih tijekom vježbanja. Disanje se ubrzava i tako trošimo više kalorija pa ako vodite ljubav tri puta tjedno, možete spaliti oko 7500 kalorija godišnje. Puno? Malo? To je kao da ste pretrčali 120 kilometara! Pretrčite li toliko na godinu? Stručnjaci kažu: kod seksa, kao i kod ostalih oblika tjelesne aktivnosti, redovitost povećava dobrobit.

Povećava otpornost

Studenti koji su tvrdili da vode ljubav dva puta tjedno imali su višu razinu određenih protutijela u organizmu nego oni koji nikad nisu vodili ljubav, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Wilkes u Pennsylvaniji. Tijekom seksa, naime, oslobađa se, primjerice, imunoglobulin A, za koji je dokazano da sudjeluje u borbi protiv prehlade, pa čak i gripe. I još bolja vijest: što češće imate spolni odnos, oslobađat ćete više protutijela i postajati sve zdraviji.

Snižava krvni tlak

Čak i ako je vaš seks uglavnom na brzaka, može znatno poboljšati razinu krvnog tlaka. Studija koju je vodilo Sveučilište Paisley u Škotskoj otkrila je da intimni tjelesni kontakt snižava dijastolički (donji) krvni tlak i tako nas čini zdravijima.

Foto: iStock
Muškarce bi trebalo razveseliti da će im svakodnevni seks smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Dobar i za srce

Dok naše tijelo sagorijeva kalorije, istodobno se poboljšava stanje srca. Znanstvenici s New England Research Institutea izračunali su da će muškarci koji redovito imaju seksualne odnose za 45 posto smanjiti vjerojatnost za razvoj srčano-krvožilnih bolesti.

Ublažava bolove

Ako vas muče glavobolja ili neki drugi bolovi, seks ih može bolje ublažiti nego tableta protiv bolova. Specijalist za artritis dr. George Erlich vodio je studiju na svojim pacijentima i zaključio da oni koji češće vode ljubav manje pate od bolova nego pacijenti koji su bili bez seksa.

Za redovite menstruacije
Uzrok blažih poremećaja menstrualnog ciklusa može biti i stresan način života. Kao što smo već spomenuli, seks smanjuje stres, pa će tako utjecati i na uravnoteženost menstrualnog ciklusa.


Jači mišići i jači orgazam

Kao i vježbe snage, i seks pomaže jačanju mišića zdjelice. Ima li ugodnijeg načina razvijanja mišića? A što snažnije mišiće zdjelice imate, i orgazam bi mogao biti bolji. Naime, kako kaže britanska Nacionalna zdravstvena služba (National Health Service, NHS), ženama su snažni mišići zdjelice važni za smanjenje simptoma urinarne inkontinencije, ali mogu povećati i osjetljivost tijekom spolnog odnosa i omogućiti snažnije orgazme. Vježbe za jačanje zdjelice mogu pomoći i muškarcima s problemima erektilne disfunkcije i urinarne inkontinencije, kažu u NHS-u.

Foto: iStock
I muškarac i žena imat će koristi od redovitog seksa - jačem spolu može pomoći kod erektilne disfunkcije, a nježnijem kod inkontinencije.

Snižava rizik od raka

Redoviti seks smanjuje rizik od pojave raka, osobito kod muškaraca. Australska studija objavljena u publikaciji Journal of the American Medical Association otkrila je da muškarci koji ejakuliraju barem 21 put mjesečno znatno smanjuju vjerojatnost za razvoj raka prostate.

Bolje ćete spavati
Kao i tjelovježba, i seks ubrzava srčani rad, što u konačnici vodi do opuštanja. U skladu s tim je općepoznata činjenica da muškarci nakon orgazma postaju pospani i brzo utonu u san. Za to je odgovoran hormon prolaktin, koji se oslobađa u tijelu poslije seksa.

Seks pomlađuje

Vodite li ljubav tri puta tjedno, možete izgledati deset godina mlađe od svoje stvarne dobi. Tu je tvrdnju iznio škotski klinički neuropsiholog David Weeks u svojoj knjizi Secrets of the Superyoung (Tajne supermladosti). 'Dobro je imati dobar seks', kaže on. Trebate li još koji razlog?


Najveć blagodat za kraj... Seks doista produljuje život!

Vrhunac ovih čudesnih pozitivnih učinaka redovitog seksa na naše zdravlje jest taj da ćemo vodeći ljubav životnom vijeku vjerojatno dodati pokoju godinu. Štoviše, u studiji objavljenoj u publikaciji British Medical Journal objavljeno je da muškarci koji redovito vode ljubav žive dvostruko dulje od onih koji se rijetko ili nikad ne upuštaju u akciju. Pa ako ovo i zvuči pomalo pretjerano, ipak ne umanjuje ukupne dobrobiti redovitog seksa.

Dakle, nemate što čekati - s partnerom među plahte i - navalite! I opet sutra i prekosutra...

Za juhu:

maslinovo ulje za pirjanje

3 veća poriluka (1 šalica narezanog)

2 mlada luka

2 veća češnja češnjaka

1 veća korabica

2/3 žličice soli

1/2-2/3 žličice mljevenog korijandera

3 žlice zobenih pahuljica

200 grama koprive (jedna puna vrećica s placa)

Grančica svježeg bosiljka

2 žličice miso paste (nije obavezno ali preporučam)

1 žlica umeboshi začina (vrsta ljekovitog japanskog octa koji koristim svakodnevno u kuhanju i za začinjanje salata i kuhanog povrća)

Za serviranje:

sojino ili zobeno vrhnje

narezani peršin, medvjeđi luk, svježi bosiljak

Za pirjane začinjene gljive:

1 šalica narezanih šampinjona

3-4 veće shiitake gljive

prstohvat soli

2 žličice Shoyu ili Tamari umaka (priridno fermentiranog sojinog umaka)

prstohvat čilija

maslinovo ulje za pirjanje

1/2 šalice kvinoje

prstohvat soli

Priprema:

  1. Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi i isperite 2-3 puta. Ovo radimo jer u ovojnici sadrži saponine, spojeve koji joj daju gorčinu. I koje ne želimo pojesti :-) Stavite je u lonac sa dvostruko više hladne vode i kad provri, posolite s prstohvatom soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta (bez otklapanja, miješanja, provjeravanja... kad prođe 20 minuta, voda će se ukuhati i kvinoja će biti savršeno skuhana). Pažljivo je pomiješajte vilicom i ostavite da se hladi.
  2. Kratko pirjajte na kolutiće narezani poriluk, mladi luk i češnjak uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte tanko narezanu korabicu, korijander, sol i 4 šalice vode. Kad provri, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 5 minuta.
  4. Dodajte opranu koprivu. Izgledat će kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem dijelom pokrije tekućina i poklopite. Kuhajte 3-5 minuta, ovisno o tome koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuhate.
  5. Porobajte prstima je li stabljika omekšala. Ako je, vrijeme je za miksanje. Vjerovatno ćete trebati dodati još malo vode, ali nemojte pretjerati. Kad izmiksate koprivu izgledat će vam kao da se pretvorila u sok i da je odjednom puno više tekućine. Ja sam ukupno stavila 1,5 litru vode ili 6 šalica. Dok miksate možete dodati još maslinovog ulja, 4-5 listića svježeg bosiljka, umeboshi začin i miso pastu.
  6. Probajte je li juha dovoljno slana i začinjena. Ako vam se čini da nije dovoljno ukusna, dodajte još miso paste, korijandera i umeboshi začina.
  7. Ispirjajte gljive na maslinovim ulju uz dodatak čilija, soli i shoyu umaka.
  8. Servirajte juhu u zdjelicama sa 2-3 žlice kvinoje, začinjenim gljivama, vrhnjem i začinskim biljem.

Juhu možete servirati i samu, s malo vrhnja i začinskog bilja bit će jako fina (ukusna). Ja sam dodala kvinoju i gljive kako bih je učinila cjelovitijim i zanimljivijim obrokom.

Dobro je znati!

  • Zobene pahuljice juhi daju punoću i čine je kremastom.
  • Miso - fermentirana pasta od soje i ječma ili riže koja se tradicionalo koristi u japanskoj kuhinji. Preporučam da je uvrstite u prehranu jer osim što je ukusan, izvrstan je izvor kvalitetnih proteina te sadrži probiotike i enzime koji će blagotvorno djelovati na vaš probavni trakt, uklanja masnoće iz krvi, čisti tijelo od toksina uključujući teške metale i radijciju, te sprečava oksidaciju tkiva (tj. usporava starenje). U Japanu postoji poslovica koja kaže da je miso "jeftino zdravstveno osiguranje".
  • Umeboshi začin, fantastična zamjena za ocat. Izvrstan je u salatama i kuhanom povrću jer je slan pa ne morate dodavati sol a nekako čini svu hranu ukusnijom. Dodajem ga i u sve juhe i umake od povrća. Također je tradicionalni japanski proizvod sa brojnim ljekovitim svojstvima. Ja ga koristim svakodnevno u kuhanju i kad otvorim poslijednju bocu u smočnici, trčim kupiti još, za svaki slučaj dfa ne ponestane :-)

Linker
07. prosinac 2024 07:59