Idući "čvenk" je 23. srpnja u 19 sati u Falkensteiner hotelu&spa Iadera. Vidimo se :)
 Foto: Aktivna Hrvatska
Pokreni se!

Zgodne Dubrovčanke poslale snažnu poruku

Sudeći po odazivu na nacionalni projekt Aktivna Hrvatska Dubrovčani su itekako aktivni. Do posljednjeg mjesta ispunjena tvrđava Svetog Ivana bila je mjesto na kojem se održao trening pod vodstvom tima Kineziološkog fakulteta iz Zagreba. Edukacija i poticanje na što aktivniji život misija je projekta u 2016. godini.

Totalna pozitiva na tvrđi Svetog Ivana

Projekt se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a njezina osobna izaslanica u Dubrovniku, saborska zastupnica Sanja Putica vježbačima je poručila: "U ime Predsjednice pozdravljam ovaj projekt koji je iznimno važan i treba ga podržati. Nadam se da će vježbači koji su se odazvali pozivu na tvrđavi Svetog Ivana, sve što su naučili, početi primjenjivati u svakodnevnom životu. Dubrovnik je aktivan grad, od nedavno imamo školu trčanja, poznati smo po vaterpolu. U ovom gradu zaista žive aktivni ljudi!"

Jednosatni trening vodili su Dubrovčanka Lukrecija Dragić, Ivan Antunović i Marin Ivančić, a program je vodila Darija Mikulandra-Žanetić.

Projekt su podržali i glumci Midsummer Scene festival zajedno s prvom ženom koja igra Hamleta u Hrvatskoj Helen Millar.


Vježbanje i edukaciju u Dubrovniku omogućili su Turistička zajednica i Grad Dubrovnik, hoteli Valamar i Brilliant Events.

Glumicu Helen Millar Ivan Antunović nije trebao nagovarati da se priključi ovom projektu.


Partneri projekta, koji se 23. srpnja u 19 sati nastavlja u Falkensteiner hotelu&spa Iadera, te 10. rujna u Zagrebu u sklopu Europskog tjedna sporta, su Biotrening i Definicija Hrane, a generalni pokrovitelj je HEP.

Priavi se i ti

Za vježbanje u Zadru i Zagrebu možete se prijaviti putem službene web stranice projekta www.aktivnahrvatska.hr na kojoj možete zatražiti i besplatne savjete stručnjaka uključenih u projekt.

A kako je zapravo bilo u Dubrovniku, pogledajte u nastavku...

Koliko često vježbati?

Minimalne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su 4 do 5 puta tjedno umjerenim intenzitetom ili pak 30 minuta 3 puta tjedno žustrim intenzitetom. To mogu biti vježbe aerobnog tipa (npr. hodanje, trčanje, planinarenje, vožnja bicikla, rolanje, plivanje) ili mogu biti vježbe svladavanja opterećenja (utezi, elastične trake, medicinske lopte ili vlastiti tijelo: čučnjevi, sklekovi, trbušnjaci). Naravno, najbolja je kombinacija i jednog i drugog tipa treninga.

TIJESTO
1 kg glatkog bijelog brašna
1 žlica soli
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica smeđeg šećera
4 žlice maslinova ulja
6 dl mlake vode

DODACI
2 tikvice
20 dag mozzarelle/parmezana
rikule po volji
malo bosiljka i/ili origana
4 žlice umaka od rajčica
kapari umjesto maslina
20 dag malih gavuna ili inćuna
malo maslinova ulja

Priprema:

  1. Od navedenih sastojaka umijesite tijesto (savršeno se umijesi u pekaču), tanko razvaljajte u jednu veliku pizzu ili u više manjih, prema želji.
  2. Tikvice i mozzarellu za nadjev narežite na tanke ploškice. Parmezan naribajte.
  3. Površinu pizze premažite najprije umakom od rajčica pa poslažite sve sastojke osim rikule i poškropite maslinovim uljem
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na najvišoj temperaturi najviše 8-10 minuta, a ako su pizze male, još i kraće.
  5. Kad je pizza pečena, stavite na nju rikulu.

2-3 mlade mrkve
1 tikvica
1 do 2 mlada luka
2-3 češnja češnjaka
gavuni ili inćuni
malo metvice
1 limun
10 dag rikule
maslinovo ulje
balzamični ocat
sol

Priprema:

  1. Na papiru za pečenje ispecite koromač, rajčice, mrkvice i tikvice začinjene maslinovim uljem, malo soli, iscijeđenim limunovim sokom i grančicom majčine dušice.
  2. Pored povrća na papiru za pečenje ispecite gavune.
  3. U još toplo povrće umiješajte svježu, očišćenu i opranu rikulu. Sve začinite i pospite listićima mente.

Linker
22. studeni 2024 07:22