Imunosni sustav je poželjno jačati tijekom cijele godine, a ne samo u zimskim mjesecima. Njegovo pravilno funkcioniranje ključno je u borbi protiv patogenih mikroorganizama poput virusa, bakterija, gljivica koje uzrokuju akutne zarazne bolesti također je izuzetno važan faktor u životu s kroničnim bolestima. Jednostavne i praktične savjete o tome kako najbolje zaštititi svoj organizam od neželjenog pada imuniteta potražili smo kod dr. sc. Ana-Marije Liberati Pršo, dr. med., specijalistice interne medicine, subspecijalistice endokrinologije i dijabetologije te dr.sc. nutricionizma.
Pravilna prehrana kao primarna prevencija
Pitanje pravilne prehrane još uvijek je nedovoljno naglašeno iako nam je ona ključna kao primarna prevencija, pa tako i u borbi protiv pada imuniteta.
- Već od prenatalnog doba prehrana, odnosno uravnotežen unos mikro i makronutrijenata, ključni su za razvoj imunosnog te razvoj ostalih organa i organskih sustava. Stoga, već u najranijem djetinjstvu treba ograničiti konzumaciju rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata, izbjegavati konzumaciju mesnih prerađevina, pržene i „brze“ hrane. Sokove i gazirana pića trebali bi zamijeniti vodom i nezaslađenim biljnim čajevima - savjetuje dr. Liberati Pršo te dodaje kako bismo trebali staviti težište na nutrijente s dokazanim protuupalnim i imuno-stimulirajućim učinkom.
Suplementacija uz prehranu
Kontinuirano provođenje pravilne prehrane neophodno je za optimalnu funkciju organizma i borbu protiv raznovrsnih bolesti.
- Ako uslijed nedovoljnog unosa nekog od tijelu potrebnih nutrijenta dođe do deficita, dolazi do postepenog slabljenja određenih funkcija organizma te do pojačane sklonosti oboljenjima. Stoga je svim osobama s verificiranim deficitom vitamina i minerala neophodno uvesti suplementaciju kako bi se smanjio deficit - navodi dr. Liberati Pršo. Neki od nutrijenata koji su već uvriježeni suborci u održavanju imuniteta su vitamin C i D, beta karoten, cink, željezo, selen i probiotici.
Potrebna je individualizacija prehrane
Budući da nemamo svi jednake sklonosti prema određenoj prehrani i prehrambenim obrascima, a niti jednaku podnošljivost namirnica, doktorica savjetuje:
- Svaka osoba ima vlastite preferencije, sklonosti, potencijalne nutritivne nepodnošljivosti, alergije, energetske zahtjeve te nerijetko radi bolesti definiranu potrebu za pojedinim nutrijentima. Također, prehrana je nerijetko određena geografskim područjem, kulturološkim i/ili religijskim postulatima i socioekonomskim statusom pojedinca. Stoga je teško, a često nepoželjno i nezahvalno davati općenite preporuke, već je uputno individualizirati jelovnik prilagodivši ga svim potrebama i ograničenjima osobe za koju se kreira - smatra i dodaje, koje su namirnice dobar izbor za održavanje zdravlja.
- Ako bih morala izdvojiti dvadesetak namirnica koje smatram odličnim izborom za optimizaciju imuniteta i održavanje zdravlja, to bi svakako bili orasi, lješnjaci, kupus (kiseli), kelj, brokula, raštika, paprika, šparoge, mrkva, luk, češnjak, đumbir, citrusi, bobičasto voće, mahune, sezam, lan, zob, peršin, kurkuma, maslinovo ulje i sitna plava riba. I naravno, kao idealno sredstvo hidracije, zeleni čaj - zaključuje dr. Liberati Pršo.