Pauza za kavicu s kolegama na koju neki šefovi gledaju s neodobravanjem, pokazala se kao odličan ispušni ventil za nakupljeni stres. Hrvati su (po našem dojmu) vrlo vjerojatno rekorderi u broju ispijenih kavica u danu, ali niti druge europske zemlje u tome ne zaostaju.
Poslovna „higijena“
Tako, primjerice, Šveđani dva puta na dan odvajaju vrijeme za kavu s kolegama. Obično je to u 10 i u 15 sati. Koliko se taj običaj uvriježio u njihovoj poslovnoj higijeni možda najbolje govori činjenica da su mu osmislili i naziv - fika (ne, nije fjaka). Možda je upravo to razlog zbog kojeg je Švedska svrstana visoko na listu zemalja u svijetu u kojoj se bilježi nizak postotak stresa uzrokovanog poslom.
Viveka Adelswärd, profesor na Sveučilištu Linköping, objasnio je kako ovakve pauze u vrijeme radnog vremena čine zaposlenike puno produktivnijima. Razlog za to je što postaju prisniji, stvaraju prijateljske odnose te se, kada popiju kavu, na posao vraćaju opušteniji i mogu se bolje usredotočiti na obaveze.
Zaboravite na posao
Spomenuti profesor također je dodao kako se to, naravno, odnosi samo na druženja uz kavu u kojima smo zaista fokusirani na razgovor s kolegama te u kojima ne spominjemo poslovne dogovore, probleme i obveze. Dakle, mislite li da će vas stresa riješiti odlazak na kavu na kojoj ćete biti fokusirani na mailove ili poruke koji vam stižu na mobitel - u krivu ste. Stišajte mobitel tih 20-ak minuta, zaboravite na posao i opustite se. Pritom nemojte imati grižnju savjesti jer ćete, pročitali ste, biti produktivnij kada se vratite u ured nakon pauze za kavicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....