SHUTTERSTOCK
ISPROBAJTE

Dvije ključne navike mogle bi liječiti slučajeve blage depresije jednako kao terapija

Ovo istraživanje, prvo takve vrste, uspoređuje učinkovitost promjena načina života


Zvuči kao neobični novi wellness trend, ali nova studija sugerira da bi malo salate i više koraka moglo biti jednako učinkovito kao i tradicionalna terapija za borbu protiv blage depresije. Dok se sve više ljudi bori s rastućim stopama depresije i nedostatkom stručnjaka za mentalno zdravlje, može li odgovor biti jednostavan poput zamjene čipsa za indijski oraščić i vremena u krevetu za trbušnjake?

image
SHUTTERSTOCK

Rastuće stope depresije

Nova studija osvijetlila je potencijalnu povezanost ovih problema i sugerira da bi se promjene načina života mogle mjeriti s tradicionalnim psihološkim terapijama u liječenju blage depresije.

Ovo istraživanje, prvo takve vrste, uspoređuje učinkovitost promjena načina života - usredotočujući se na prehranu i tjelovježbu - s konvencionalnom psihološkom terapijom. Rezultati su zapanjujući - poboljšanje prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti mogu biti jednako učinkoviti kao i terapija sa psihologom za liječenje depresije niskog stupnja.

Provedeno tijekom perioda izolacija zbog covida, u ispitivanju su sudjelovala 182 sudionika koji su doživjeli povišenu razinu tuge. Te osobe, koje su pokazivale simptome poput osjećaja potištenosti ili razdražljivosti, podijeljene su u dvije skupine. Jedna skupina sudjelovala je u programu životnog stila koji su vodili dijetetičari i fiziolozi vježbanja, dok je druga primala psihoterapiju pomoću kognitivne bihevioralne terapije (CBT).

Tijekom osam tjedana obje su skupine doživjele značajno smanjenje simptoma depresije. Program životnog stila doveo je do smanjenja od 42 posto, dok je psihoterapijska skupina zabilježila smanjenje od 37 posto. Važno je da je razlika između ta dva pristupa bila minimalna, što sugerira da su oba učinkovita.

Bitno je napomenuti da se ovo istraživanje odnosi samo na blagu depresiju, a da teži slučajevi još nisu dovoljno istraženi.

Linker
14. kolovoz 2024 15:31