Za mnoge obitelji u Hrvatskoj božićni stol je nezamisliv bez purice i mlinaca. Osim što je ukusna ima i razne zdravstvene benefite, ali snažan nutritivni učinak. Općenito je zdravija od crvenog mesa pa je možda vrijeme da ju počnete jesti tijekom cijele godine.
Koji su zdravstveni benefiti puretine?
Puretina je odličan izvor proteina, sigurno znate da tijelo koristi proteine za izgradnju i popravak kostiju, mišića, hrskavice, kože, krvi i tkiva. Protein je makronutrijent, što znači da ga vaše tijelo treba u velikim količinama. Nažalost, tijelo ih ne može skladištiti pa proteine trebate konzumirati svaki dan. Sve dok ne jedete previše puretine, to je zdrav način da unesete ovaj potrebni makronutrijent.
Isto tako, puretina sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne. Uz to, bogata je selenom, antioksidativnim mineralom koji može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
Odličan je izvor i drugih vitamina i minerala, kao što su:
- Željezo
- Magnezij
- Niacin
- Fosfor
- Kalij
- Selen
- Natrij
- Vitamin B6
- Vitamin B12
- Cink
Smanjuje rizik od raka
S obzirom na to da je ovo meso dobar izvor selena, može spriječiti razne bolesti. Istraživanja su pokazala da pored smanjenja oksidativnog stresa u tijelu, selen pomaže smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Pregledom 69 studija koje su obuhvatile više od 350 tisuća ljudi otkrilo se da visoka razina ovo minerrala u krvi posebno zaštitno djeluje u prevenciji karcinoma dojke, pluća, debelog crijeva i prostate.
Znanstvenici su vidjeli zaštitne učinke selena samo kada je prisutan u hrani koju jedete, što znači da uzimanje dodataka prehrani s ovim esencijalnim mineralom nema isti učinak. Stoga, zgrabite komad puretine.
Olakšava upravljanje dijabetesom
Ovo je namirnica niskog glikemijskog indeksa. To znači da neće uzrokovati skok šećera u krvi koji biste dobili od hrane bogatije šećerom i ugljikohidratima. Ako imate dijabetes, uključivanje puretine u vašu prehranu može vam pomoći da držite šećer u krvi pod kontrolom.
Pospješuje proizvodnju krvi
Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. To je zato što, kad je razina B12 preniska, tijelo nije u stanju proizvesti crvena krvna zrnca, stanice potrebne za isporuku kisika kroz tijelo, a rezultat toga je klasična anemija. Upravo tada trebali biste posegnuti za purećim mesom.
Naime, ono je bogato vitaminima B6 i B12. Ova dva vitamina igraju ulogu u mnogim važnim tjelesnim funkcijama, a jedna od njih je proizvodnja crvenih krvnih stanica.
Podiže raspoloženje
Puretina sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u opuštanju povećanjem razine serotonina u vašem mozgu. Triptofan se pretvara u 5-hidroksitriptofan (5-HTP), koji se zatim pretvara u serotonin unutar vašeg tijela.
Serotonin regulira vaše raspoloženje i pomaže vam da se osjećate opušteno, smanjuje tjeskobu i olakšava da zaspite te spavate dubokim snom.
Održava zdravlje srca
Malo masnoća, visok sadržaj proteina i veliki broj mikronutrijenata u puretini su razlozi zašto bi njeno uključivanje u vašu prehranu moglo biti korisno za zdravlje srca. Jedna velika opservacijska studija na ženama izvijestila je da je veći unos mesa peradi i ribe povezan s manjim rizikom od bolesti koronarnih arterija. Nadalje, čini se da zamjena porcije crvenog mesa mesom od peradi smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 19 posto.
Isto tako, hrana s niskim glikemijskim indeksom može pomoći u povećanju razine "dobrog" HDL kolesterola u vašem tijelu. HDL kolesterol putuje kroz krvotok i pomaže u uklanjanju "lošeg" LDL kolesterola. LDL kolesterol može oštetiti stijenke vaših arterija i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Jedući hranu poput puretine koja podiže HDL kolesterol, možete povećati svoju otpornost na ove bolesti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....