Mnogi strani turisti govore kako su naši gradovi upečatljivi po tržnicama. Šarenim što od voća i povrća, što od suncobrana. Graja i cjenkanje isprepliću se sa mirisom svježine. Onim prepoznatljivim mirisom zeleni. Nažalost, mnoge zaposlene domaćice nemaju mogućnost svakodnevno odlaziti na tržnicu po svježe voće i povrće. Dobro da imaju vremena išta i skuhati.
Što učiniti? Kupiti zamrznuto voće i povrće, ili ne?
Svježe bi nam trebalo biti prvi izbor, ali...
Svježe ubrano voće i povrće trebao bi biti prvi naš izbor. Sigurno se slažete sa mnom da ništa ne može zamijeniti svježu sočnu jabuku. I onaj osjećaj kad je zagrizete. Malo je onih koji imaju svoj vrt i voćnjak. Postalo je to usitinu pravi luksuz. Oslanjamo se dakle na tržnice i trgovine. Puna nam je šaka brade ako imamo svoju Maru kod koje nabavljamo domaću cvjetaču, i baku Lucu koja prodaje malo svojih trešanja, brokula i prokulica. Nakon kupovine, kod kuće bi povrće i voće uglavnom trebalo držati u hladnjaku. Na taj im se način produžava trajnost. No nije rijetkost da voće i povrće prevaljuje dalek put od polja do stola. Svježe ne znači i uvijek svježe ubrano.
Bolji način čuvanja namirnica
Iskustvo nam govori da je domaći proizvod bolji od industrijskog. To međutim ne vrijedi za zamrzavanje. Modernim zamrzavanjem voća i povrća, kakvo se provodi u industriji, uvelike se čuva njegova nutritivna vrijednost i struktura. To pomaže da vitamini i mineralne tvari ostanu na svom mjestu u stanicama gdje su bili i prije zamrzavanja. Ne gube se. Štoviše, zamrzavanje je bolji način čuvanja namirnica od pasteriziranja ili dodavanja konzervansa. Neki konzervansi kod ljudi mogu izazvati alergije. A pasteriziranje koristi visoku temperaturu. Osim što uništava bakterije, uništava i vitamine. Time se umanjuje hranjiva vrijednost namirnica. Zamrznuto povrće možete skuhati lešo. Koristiti za pripremu variva, složenaca ili juha. Zamrznuto voće odličan je sastojak pita, frapea i preljeve za palačinke.
Zamrznuto povrće i voće. Kako odabrati?
Iz tvorničkog skladišta u kamion hladnjaču. Iz kamiona u skladište dućana. Iz ovog skladišta u dućan… Ukoliko dođe do nepažnje i zamrznuto povrće i voće počne se odmrzavati, dolazi do pada kvalitete. Važno je stoga spriječiti odmrzavanje i ponovno zamrzavanje tijekom skladištenja i transporta.
- Povrće i voće mora biti rastresito u vrećici. Svaki komadić odvojen sam za sebe. Ako je vrećica neprozirna, protreste je. Mora dobro šuškati.
- Ukoliko je u vrećici zaleđeni grumen znači da je tijekom skladištenja i transporta došlo do odmrzavanja i ponovnog zamrzavanja. Ne kupujte takav proizvod.
- Ako je led na vrećici znači da je negdje došlo do povećanja temperature i proizvod je, rekli bi moji kuhari, molao. Ne kupujte ga.
Koje povrće možete sami zamrznuti?
Neke vrste sirovog povrća možete zamrznuti kući:
- Rajčice za juhe, variva ili umake operite, uklonite peteljke i osušite. Takve ih stavite u vrećice ili prikladne kutije i zamrznite.
- Zamrznite listove celera i peršina koje ćete koristiti u pripremi juha i variva. Operite ih i dobro posušite. Stavite u plastičnu posudicu i zamrznite. Trebat će vam često. Držite ih zato u zamrzivaču na dohvat ruke. Tako nećete trebati pretumbati cijeli zamrzivač.
- Paprike namijenjene punjenju očistite od sjemenki, operite i osušite. Složite ih „jedne u druge“. Stavite u vrećicu i zamrznite.
Koje voće možete sami zamrznuti?
Borovnice prije zamrzavanja nemojte prati kako im kožica ne bi otvrdnula.
- Višnje i trešnje operite i dobro posušite. Stavite u plastične kutije i zamrznite. Ovim zamrznutim plodovima vrlo je lako ukloniti košticu. Imajte to na umu kada ih koristite za pripremu štrudela i pita.
- Frapei od bobičastog voća odlična su okrjepa sportašima nakon treninga i natjecanja. A i svima nama koji volimo zimi osjetiti ljetnu svježinu. Zamrznuti se mogu maline, kupine i borovnice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....