Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da prehrana bogata dodanim šećerom dovodi do pretilosti, inzulinske rezistencije, povećane propusnosti crijeva i upale niskog stupnja, dok su studije na ljudima potvrdile vezu između dodanog šećera i viših upalnih markera. Stolni šećer (saharoza) i kukuruzni sirup s visokom fruktozom (HFCS) dvije su glavne vrste dodanog šećera u zapadnjačkoj prehrani. Šećer je 50 posto glukoze i 50 posto fruktoze, dok kukuruzni sirup s visokom fruktozom ima oko 45 posto glukoze i 55 posto fruktoze.
Jedan od razloga zašto su dodani šećeri štetni je to što mogu povećati upalu, odnosno dovesti do bolesti. U jednoj studiji miševi hranjeni s mnogo saharoze razvili su rak dojke koji se proširio na pluća, dijelom zbog upalnog odgovora na šećer. U drugoj studiji protuupalni učinci omega-3 masnih kiselina bili su narušeni kod miševa hranjenih prehranom s visokim udjelom šećera. Male količine fruktoze u voću i povrću smatraju se prihvatljivima, ali konzumiranje velikih količina dodanih šećera je loše.
Velik unos fruktoze povezan je s pretilošću, inzulinskom rezistencijom, dijabetesom, masnom jetrom, rakom i kroničnim bolestima bubrega. Istraživači su primijetili da fruktoza uzrokuje upalu unutar endotelnih stanica koje oblažu naše krvne žile, što je faktor rizika za srčane bolesti. Također se pokazalo da visok unos fruktoze povećava nekoliko upalnih markera kod miševa i ljudi. Istraživanje provedeno na 29 zdravih ljudi otkrilo je da konzumiranje samo 40 grama dodanog šećera iz samo jedne limenke soka od 375 ml dnevno dovodi do povećanja upalnih markera, inzulinske rezistencije i LDL kolesterola. Ispitanici su imali i tendenciju da se udebljaju.
Druga studija na osobama s prekomjernom težinom i pretilima otkrila je da konzumiranje jedne limenke gaziranog soka dnevno tijekom šest mjeseci dovodi do povećane razine mokraćne kiseline, okidača za upalu i inzulinsku rezistenciju. Ispitanici koji su pili mlijeko ili vodu nisu imali povećanje razine mokraćne kiseline. Isto tako, pijenje slatkog soka uzrokuje skok upalnih markera poput C-reaktivnog proteina (CRP) već za 30 minuta. CRP ostaje visok više od dva sata. Hrana bogata dodanim šećerom uključuje slatkiše, čokoladu, bezalkoholna pića, kolače, kolačiće, krafne, slatka peciva i određene žitarice.
Kako zapravo dodani šećer utječe na tijelo?
Dolazi do prekomjerne proizvodnje AGE-a, krajnjih štetnih proizvoda glikacije, koji nastaju kada se proteini ili masti kombiniraju sa šećerom u krvotoku. Previše AGE-a dovodi do oksidativnog stresa i upale. Također se povećava propusnost crijeva. Bakterije, toksini i neprobavljene čestice hrane mogu lakše prijeći iz crijeva u krvotok, što dovodi do upale. Sve skupa rezultira višim razinama nepoželjnog, LDL kolesterola, koji šteti našim žilama i dovodi do viših razina markera upale C-reaktivnog proteina (CRP). Uza sve to prehrana bogata dodanim šećerom i rainiranim ugljikohidratima dovodi i do debljanja. Višak tjelesne masti povezan je s upalom, dijelom zbog inzulinske rezistencije. Važno je zapamtiti da upalu vjerojatno neće uzrokovati samo šećer. Drugi čimbenici poput stresa, lijekova, pušenja i prekomjernog unosa masti također mogu dovesti do upale.
SRČANE BOLESTI
No, nemali je broj studija koje su dokazale da visok unos dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata stvara plodno tlo za kronične bolesti, uključujući bolesti srca, rak, dijabetes i pretilost. Velika studija u kojoj je sudjelovalo više od 75.000 žena otkrila je da su one koje su konzumirale prehranu bogatu rafiniranim ugljikohidratima i šećerom imale do 98 posto veći rizik za srčane bolesti u usporedbi sa ženama s najmanjim unosom rafiniranih ugljikohidrata. To je vjerojatno zbog utjecaja konzumacije šećera na čimbenike rizika za srčane bolesti kao što su povećani LDL kolesterol, povišeni krvni tlak, pretilost, inzulinska rezistencija i povećani upalni markeri.
DEBLJINA
Jedenje previše dodanog šećera povezano je s debljanjem i pretilošću. Stručnjaci sugeriraju da moderna prehrana, koja je često bogata rafiniranim ugljikohidratima i dodanim šećerom, može dovesti do neravnoteže u crijevnim bakterijama. To djelomično može objasniti razvoj pretilosti. Pregledom 88 opservacijskih studija utvrđeno je da je veći unos slatkih sokova povezan s većim unosom kalorija, većom tjelesnom težinom i manjim unosom drugih važnih hranjivih tvari. Jedno istraživanje na miševima otkrilo je pak da prehrana bogata šećerom suzbija protuupalne učinke ribljeg ulja i potiče pretilost.
DIJABETES
Istraživanja su dokazala da povećana potrošnja dodanog šećera ima veze s razvojem dijabetesa tipa 2. Velika analiza koja je uključivala više od 38.000 ljudi otkrila je da samo jedno slatko piće dnevno nosi 18 posto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Druga studija otkrila je da je povećanje unosa kukuruznog sirupa snažno povezano s dijabetesom. Nasuprot tome, unos vlakana pomogao je u zaštiti od dijabetesa.
OSTALE BOLESTI
Visok unos dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata povezan je s razvojem drugih bolesti kao što su bolest jetre, upalna bolest crijeva artritis, pad kognitivnih sposobnosti... Međutim, dokazi koji povezuju šećer sa zdravstvenim problemima uglavnom se temelje na opservacijskim studijama, stoga ne mogu dokazati da je samo šećer bio uzrok tih zdravstvenih problema.
PRIRODNI ŠEĆER NIJE POVEZAN S UPALOM
Dodani šećer nalazi se uglavnom u prerađenoj hrani i pićima, a i stolni šećer također se smatra dodanim šećerom. Ostali uobičajeni oblici uključuju kukuruzni sirup s mnogo fruktoze (HFCS), saharozu, fruktozu, glukozu i kukuruzni šećer. Za razliku od dodanog šećera, prirodni šećer nije povezan s upalom. Zapravo, mnoge namirnice koje sadrže prirodne šećere, poput voća i povrća, protuupalne su. Prirodni šećer obično se konzumira u cjelovitoj hrani, dakle s drugim hranjivim tvarima kao što su proteini i vlakna koja usporavaju njegovu apsorpciju. Stalna apsorpcija prirodnog šećera sprečava skokove šećera u krvi.
NAPRAVITE BILJNI ČAJ ZA SUZBIJANJE ŽUDNJE ZA ŠEĆEROM
Sastojci:
- limunska verbena i bobice šisandre u jednakoj količini
- 3 žlice hibiskusa
- cimet, đumbir, korijen sladića, stolisnik
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku.
- Dvije čajne žličice mješavine prelijte vrućom vodom.
- Čaj je spreman za deset minuta
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....