SHUTTERSTOCK
Uvijek dostupni

Stručnjak otkriva: Alzheimer se može zaustaviti ako na vrijeme počnete konzumirati dva važna nutrijenta

Bolest utječe na mozak i dovodi do postupnog opadanja kognitivnih funkcija

Alzheimerova bolest je neurodegenerativna bolest koja trenutačno pogađa oko 86.000 ljudi u Hrvatskoj i bilježi stalan porast i na globalnoj razini. Bolest utječe na mozak i dovodi do postupnog opadanja kognitivnih funkcija, uključujući pamćenje, razmišljanje i sposobnost donošenja odluka. To je najčešći oblik demencije, a simptomi obično počinju blago, sa zaboravom i poteškoćama u učenju novih informacija. Iako lijeka još uvijek nema, ovu je neugodnu bolest moguće usporiti pa čak i prevenirati.

Omega-3 i B12

Potaknuti konstantnim porastom bolesti, brojni istraživači proučavaju moguća rješenja koja bi mogla usporiti ili spriječiti njezino napredovanje. Među obećavajućim kombinacijama posebno se ističu omega-3 masne kiseline i vitamin B12. Ove hranjive tvari se često nazivaju ‘kombinacijom protiv Alzheimerove bolesti’, jer se smatra da smanjuju upalu, podržavaju živčanu funkciju i sprečavaju atrofiju mozga, čime se bore protiv kognitivnog opadanja. O njihovoj koristi komentirao je i Patrick Holford, istaknuti stručnjak za prehranu te naglasio važnost konzumiranja ovih nutrijenata za očuvanje kognitivnog zdravlja. On naime vjeruje da se sadašnje 73 posto Alzheimerove bolesti, može spriječiti.

Holford je podijelio savjet o takozvanoj "S.M.A.S.H." metodi koja obuhvaća losos, skušu, inćune, sardine i haringu. Ova masna riba je ključna za održavanje zdravlja mozga, ali i suplementacija može biti korisna, posebno s obzirom na to da starije osobe često lošije apsorbiraju vitamin B12, koji se najčešće nalazi u mesu, ribi, jajima i mlijeku. Stoga, ako ne volite ribu, preostaju vam suplementi. Također, Holford ističe da vegani posebno trebaju paziti na unos vitamina B12, jer često znaju biti u deficitu.

Važno je napomenuti i da istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline i vitamini B djeluju sinergijski - jedan ne djeluje bez drugoga.

- Studija sa Sveučilišta Oxford pokazala je da su ljudi sa stanjem prije demencije koji su konzumirali vitamine B uz omega-3 imali čak 73 posto manje smanjenje mozga u samo jednoj godini - ističe Holford.

Hrana za mozak

Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u funkciji mozga i održavanju kognitivnog zdravlja. Drugim riječima, jačate mentalnu jasnoću i učinkovitost. Povećane razine omega-3 mogu poboljšati kapacitet mozga, dok njihovo smanjenje može dovesti do stvarnog smanjenja volumena mozga.

Ove važne masne kiseline nalaze se u masnoj ribi poput lososa, skuše i sardina, ali i u biljnim izvorima kao što su chia sjemenke, lanene sjemenke, orašasti plodovi i alge. S druge strane, vitamin B12 može se naći u namirnicama poput goveđe jetre, školjki, jaja, mliječnih proizvoda, ali i u ribi poput pastrve i tune. Za vegane i vegetarijance, odlične alternative su prehrambeni kvasac i biljno mlijeko.

03. siječanj 2025 16:21